Który byście wybrali?
GX-10
90% Complete
45 (90%)
E-510
10% Complete
5 (10%)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
argawen napisał/a:
Próbowałeś, czy tylko przykłady widziałeś ?

widzialem fotki zrobione k10d raw+jpg pozniej z rawa wywolal jpg ( wszystko bylo na auto w programie ) i jakosc takiego jpga byla lepsza niz ta z puszki.
Sam tez probowalem, tylko ze nie umiem chyba jeszcze dobrze "wywolywac" raw'ow :)
albo nie wiem jak ( na razie bibblepro pod linuxem).

Cytat
(w domyśle: canon jest dla bezmyślnych pstrykaczy???)

chcialbym byc takim bezmyslnym pstrykaczem i miec mark III a synkowi dac 40d ;).

Robert N napisał/a:
Rzeczywiście, padaczki lekarz u mnie jeszcze nie stwierdził :lol: . Tym bardziej współczuję.

jak zakladam np 135mm toz cholera wieczorem zadnej fotki "ostrej" nie zrobie :(
nie dosc ze wielki ten obiektyw toz cholera tez ciezki.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
widzialem fotki zrobione k10d raw+jpg pozniej z rawa wywolal jpg ( wszystko bylo na auto w programie ) i jakosc takiego jpga byla lepsza niz ta z puszki.
A to najprawdziwsza prawda.
Osobiście popełniłem parenaście jpg-ów i byłem nawet zadowolony. Nie znoszę cukierkowych jpg-ów z C. Ale generalnie robię tylko RAW.
vertiico napisał/a:
Sam tez probowalem, tylko ze nie umiem chyba jeszcze dobrze "wywolywac" raw'ow :)
albo nie wiem jak ( na razie bibblepro pod linuxem).
Na nim także nie wychodziło mi. Jakiś dziwny jest ten Bibble( moim zdaniem).
vertiico napisał/a:
chcialbym byc takim bezmyslnym pstrykaczem i miec mark III a synkowi dac 40d ;).
Ja nie, za ciężkie bydlę jest i musiałbym opłacać ochronę :-P .

argawen napisał/a:
Na nim także nie wychodziło mi. Jakiś dziwny jest ten Bibble( moim zdaniem).

to moge spytac jakim programem teraz "wywolujesz"?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
to moge spytac jakim programem teraz wywolujesz?
Silkypix pełna wersja. Ale jest także free z ograniczeniami. Próbowałem także z Lightroomem. Świetnie zorganizowany i intuicyjny program. Ale kolory mi się nie podobały. A kalibracja irytowała mnie. W dodatku Silkypix, wersja pełna, to tylko ok. 400 zł.

[ Dodano: 2007-08-24, 20:17 ]
Oczywiście pracuje pod XP. Pod Linuxa chyba nie ma.

sprawdzalem pod wine, ale slabo dziala :(
btw
jest wersja pod mac'a to czemu nie ma pod linuxa? mac przeciez to przerobiony unix?
albo cos wykombinuje albo bede szukal dalej

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Jakiś dziwny jest ten Bibble( moim zdaniem)

@vertiico:
Każdy program ma swoje zady i walety ;-) Mało brakło, a byłbym kupił Bibble, ale padło na LR. Bibble w wersji PRO jest wieloplatformowy (Win, Mac, Linux). Bibble trzeba poznać, sprawdzić działanie suwaczków, itd. Mi to zawsze zajmuje sporo czasu. SilkyPix też ma swoje narowy (jak dla mnie sposób obsługi kontrastu), ale mieści się w normie ;-) Poczytaj odpowiednie wątki o wyborze programu do RAW w dziale Lightroom, a znajdziesz tam informacje o RAW Therapee - bezpłatnej alternatywie komercyjnych kombajnów. Może na początek RT?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
vertiico to zależy od wersji wine ja próbowałem free i nawet to chodziło , ale masz przecież rawstudio,showfoto,gimpa

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Ja mam GX-10 i sobie chwalę, z lenista pstrykam głównie w jpg i jestem zadowolony z jakości otrzymywanych zdjęć. Kolory są naturalne, a jak chce bardziej kolorowo niż jest w rzeczywistości to w FastStone lekko saturację poprawiam tylo że takie zdjęcia imho wcale nie są ładniejsze. Kwestia estetyki.
Moja opinia o tym korpusie jest taka: to dobry aparat dający fotografowi olbrzymie możliwości, konfigurowalne oba kółka nastawcze, możliwość ręcznej kalibracji balansu bieli na podstawie gotowych programów, stabilizacja matrycu i przyjemny duzy jasny wizjer to w moim odczuciu główne zalety tego aparatu.
Z optyki m42 przestałem kożystać jeszcze na etapie k100d i raczej do niej nie wrócę chyba że w przypływie chwili kupię jakąś stałke 85mm.

Robert N napisał/a:
jest jedna wada (jak dla mnie zaleta) Samsunga. Nie poszpanujesz nim. Prawie każdy, kto widzi logo Samsung patrzy pogardliwie, spyta ile kosztował, a potem dodaje, że za tyle kasy to można N albo C kupić . Ale mi się to nawet podoba, tak jak Pan Samochodzik .
a wiesz że nieprawda :?: :-)
Na wakacjach sporo osób pytało mnie czy nie jestem profesjonalnym fotografem. Duża czarna lustrzanka torba z obiektywami... niewiele trzeba. Nikomu nie przeszkadzało że na body duży biały napis Samsung. Tak, że odnosze rażenie iż marka przejmują się tylko ci którzy się tym pasjonują ;-)
Pozdrawiam

tak uruchomi sie :) ale jest kilka rzeczy wkurzajacych ktore przeszkadzaja :) ( jak uruchomie go pod wine )

gimp-ufraw robi mi czarno biale - ladne ale czarno biale :) i mam ten pasek na gorze fotki :)
i tak za kazdym razem usowac?

rawstudio i wiele innych, ale juz nie pamietam co mi nie odpowiadalo.

[ Dodano: 2007-08-24, 20:49 ]
co do rawstudio to te miniaturki raw'ow byly ladne ( o ile mozna mowic ze ladne na podstawie malego obrazka ) a obrazek w glownym oknie gorszy od jpg'a z aparatu :] taki szary.

ja nie chce tracic czasu ustawiajac rozne parametry suwakami ;) moge to zrobic jak juz bede musial to zrobic, ja chce tylko wywolac i aby fotka nie byla gorsza od tego co z rawa zrobi aparat :) Co do bibble to nawet bylo dobrze, choc musialem tam kilka opcji wylaczyc bo np na jasnych miejscach mialem przepalenia bo cos tam "podkrecal" program.

argawen:
moge na priv podeslac Tobie 2 te same fotki: rawa i jpg'a ktorego zrobilem za pomoca bibble. I powiedzial co o tym myslisz? ok?

vertiico w ufraw były problemy z dng kolorowy pasek ale to juz poprawiono a ze czarno biale coś musisz
miec poprzestawiane w ustawieniach domyslnych, ale z tego co widzę to najlepszy będzie showFoto ale tez
instaluj najnowszą wersję można powiększyć miniaturki jak ci pasuje jest szybki , taki do drobnych poprawek ok

mutant  Dołączył: 24 Sie 2007
awakqwq masz może foto kuriera z 6/2007, bo kiedyś o tym pisałeś na forum.. Mógłbyś zrobić foty tego testu GX-10, K10D i E-510 i podesłać na maila?
veneveci@gmail.com Bo chciałbym sobie czytnąć, a numer FK już archiwalny i nie mogę go dostać... Byłbym wdzięczny :))) Przy okazji oceniłbym jakość fotek GX-10 :lol:

[ Dodano: 2007-08-24, 21:22 ]
MarcinG napisał/a:
Na zdjęciach wszystkie poziome linie opadają w prawą stronę

To powinieneś jednak oddać go do serwisu, bo to chyba wada pojedynczego egzemplarza... Chyba...
vertiico napisał/a:
Robert N napisał/a:
Nigdy nie miałem problemu z pomiarem światła,

to ze ty nie miales nie oznacza ze problemu nie ma :] nie sadzisz?

Może już wprowadzili łatkę w firmwarze albo GX-10 już był wolny od tej wady... W końcu podobno te aparaty mają dużo wspólnego ze sobą (prawdopodobnie ten sam hardware), ale na pewno inny soft...
Robert N napisał/a:
mutant - o co chodzi: np. zdjęcie robione z ręki na ogniskowej 125mm z czasem 1/8s wychodzi w zasadzie nieporuszone. Z doświadczenia wiem, że aż tak pewnej ręki nie mam. To są cztery działki do zalecanego czasu 1/125 s. W tych warunkach może bym wyciągnął 1/60. To dalej są trzy stopy. Mnie to wystarcza. Vertiico, jak widać nie.

Mam rozumieć, że stabilizację obrazu można ocenić na "efektywne 3 działki"... To już coś, całkiem chyba dobry wynik... :-o

tu masz ten test http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=96583#96583, ale popatrz na niego przez palce :-)

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Kto mnie oświeci jaki darmowy program wywołuje RAW-y z Olka pomijając ten dodany do puszki przy zakupie ?

gezeb napisał/a:
tu masz ten test

Dzięki Gezeb :)
gezeb napisał/a:
ale popatrz na niego przez palce :-)

o to się nie martw mam swój rozum :-P
Byłem ciekaw, co tam wypisują ;P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
gezeb napisał/a:
mutant
bardzo mi przykro ale ja ten test przeczytałem w Empiku czekając na żonę robiąca w tym czasie zakupy :oops: w związku z czym nie posiadam tej gazety.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Polar napisał/a:
Kto mnie oświeci jaki darmowy program wywołuje RAW-y z Olka pomijając ten dodany do puszki przy zakupie ?

Z Olka E-510 na pewno Silkypix Developer Free, zapewne również RawTherapee

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
plwk
niestety nie wiem dlaczego ale moj RT nie czyta takowych plikow :-(
sprobuje Silkypix Developer Free
dzieki :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W RT nie sprawdzałem a w SDF E-510 jest wymieniony w obsługiwanych

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na stronie RAW Therapee podają wykaz obsługiwanych Olympusów:

"Olympus C3030Z, C5050Z, C5060WZ, C7070WZ, C70Z, C7000Z, C740UZ, C770UZ, C8080WZ, E-1, E-10, E-20, E-300, E-330, E-400, E-410, E-500, E-510, SP310, SP320, SP350, SP500UZ, SP510UZ SP550UZ".

Aktualnie jest wersja RT 2.2

gezeb napisał/a:
tu masz ten test http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=96583#96583, ale popatrz na niego przez palce :-)

Przejrzałem ten test i wydaje mi się co najmniej dziwny... Krzywe szumów z redukcją są usytuowane wyżej niż te bez redukcji hehe. Generalnie nie sądzę, żeby ten wykres był zgodny z rzeczywistością...
Poza tym to jest test lustrzanek a aparaty są oceniane jak kompakty ;) I wygrywa ten najbardziej "kompaktowy" i multimedialny, podczas, gdy szybkość i dokładność AF jakoś nie brana jest pod uwagę... Tak samo z szumami - według wykresu Samsung szumi najmniej... Dlaczego nic nie napisali o szumach w Olympusie - on też przecież był testowany ;)
Błędy w specyfikacji technicznej. A już na pewno ocena niezgodna z wynikami testów...
Jak dla mnie test mało wiarygodny, ale zaspokoiłem swoją ciekawość przynajmniej 8-)
Dzięki jeszcze raz za link
Pozdrowionka

[ Dodano: 2007-08-25, 23:18 ]
awakqwq napisał/a:
Samsung GX-10 18-55 + SMC-FA 50mm f/1.4 + Sigma APO 70-300

Zdjęcia na Twojej stronce nie są z GX-10 tylko z Olympusa... Masz jeszcze jakiegoś Olka? Dlaczego nie focisz Samem?

[ Dodano: 2007-08-26, 20:43 ]
Mam prośbę, czy któryś z użytkowników GX-10 mógłby umieścić na serwerze jakieś pełnowymiarowe zdjęcia (najlepiej ze trzy z ISO 100/200/400, na których występują jakieś fragmenty przyciemnionych, gładkich powierzchni)? Byłby ktoś na tyle uprzejmy i pomocny?
Gdyż w internecie przykładowych fotek jest jak na lekarstwo. Porównywałem już z K10d, ale to nie to samo... :lol:

Skocz do: