sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Kuszelas napisał/a:
Skoro tak miło sobie dywagujemy o zoomie 28-105, to chciałbym poznać Waszą opinię o obiektywie SMC PENTAX-FA 1:3,2-4,5 o takim właśnie zakresie ogniskowych o który stoczyłem cięzki bój spotkaniowy na Allegro, dając się co nieco ponieść emocjom, i wyportkowałem za niego około 450 PLN, z kosztami przesyłki. Wątroba co prawda mniej boli ale nie wiem czy nie podpaliłem się za bardzo.

Za 28-105/3.2-4.5, ktory jest najnowsza konstrukcja i dosc ciekawa dzieki kompaktowym wymiarom, to nieduzo. Mysle, ze to szklo z reguly na aukcjach jest raczej warte blizej 600 zl, wiec zrobiles dobry deal.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
A jak się ma do PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC Sigma 28-105 f2,8-4. Sigma kusi trochę światłem. Ktoś ma jakieś doświadczenia :?:

Zgadzam się z Sylwiuszem... Kiedyś skusiłem się na to światło i teraz używam... FA 28-105/3.2-4. Jak spojrzysz na moją stopkę - jest tam właśnie ta Sigma do sprzedania. Jest naprawdę ostra od f/5.6, ten Pentax praktycznie od pełnej dziury.

Kuszelas napisał/a:
Skoro tak miło sobie dywagujemy o zoomie 28-105, to chciałbym poznać Waszą opinię o obiektywie SMC PENTAX-FA 1:3,2-4,5

Kuszelas - to jest fajne szkło - sam używam, więc coś o tym wiem :mrgreen:
Ja dałem za używkę trochę więcej od Ciebie i na pewno nie żałuję.

Pozdrówka
Marucha

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
Mertz napisał/a:
gator napisał/a:
PENTAX FA 28-105mm f4-5.6 SMC

Tego mam i używam z K10. Dobre, ostre szkło, zbudowane jak czołg - ale swoje waży.
Ok. 400 PLN? Ja swoje kupiłem 1,5 roku temu za 450, więc chyba nienajgorsza cena... z cyfrakiem daje całkiem użyteczny zakres ogniskowych (ok. 42-160).

jesli dobrze zrozumialem to Ty masz FA 28-105/4-5.6 wersje bez IF ??? jak sie sprawuje?
mozesz podzielic sie wrazeniami, bo zastanawiam sie nad kupnem wlasnie takiego i juz nie wiem czy nie skladac kasy na tego nowszego z IF i AL

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jeśli pozwolicie, to i ja się wetnę w ten, dość stary już co nieco, wątek. Też mam ten obiektyw: FA 28-105 /4-5.6 z power zoomem. Wg moich doświadczeń - rewelacyjny, to mój podstawowy obiektyw zawodowy. Robiłem nim, zapiętym do Ds-a, m.in. reprodukcje malarstwa i grafiki do wystawy o Bogusławskim w Teatrze Narodowym. Oczywiście, używałem głównie dłuższych ogniskowych. Jedyna niedogodność, to obracanie się przedniej częsci w czasie ostrzenia, co utrudnia nieco (lecz bynajmniej nie uniemożliwia) pracę z filtrem polaryzacyjnym. Na krótkim końcu daje się zauważyć niewielką dystorsję, do wykorygowania bae problemu. Obiektyw dość ciężki, czuje się, że to kawał solidnego szkła oprawionego w porządne brązy i mosiądze.
pozdr.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
A nie chcesz sprzedać? :-)

emes47  Dołączył: 08 Lip 2007
Jeśli mówimy o wersji z IF (czyli tej nowszej i nie tej, o której pisze powyżej wiktor 33), to bywają do trafienia za niewielkie pieniądze fabrycznie nowe Tamrony 28-105/4-5,6 IF (ci przeglądają bdimtrova pewnie zauważyli, że Pentax 28-105/4-5,6 IF to tenże Tamron z elektroniką Pentaxa i powłokami SMC). 100% plastku (no, bagnet metalowy i soczewki szklane), ale wszystko działa, a fotki jak na takie pieniądze (zoom) zadziwiająco akceptowalne. Tamron prawdopodobnie na pewno zakończył jego produkcję i pojawiają się egzemplarze wyprzedażowe. Może to już nawt koniec pojawiania się. W jego cenie można było znaleźć na aledrogo SMC M50/2,0 albo nawet 1,7 który w swoim zakresie ogniskowej jest nieporównywalne lepszy. Ale nie jest to wygodny na spacerze powyższonego ryzyka zoomik z przyjemnym długim końcem. Krótki koniec ma za wąski, ale nic nie jest całkiem doskonałe. Starsza wersja Pentaxa (bez IF), to zupełnie inna klasa i kasa.
Pozdr.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
emes47 napisał/a:
Jeśli mówimy o wersji z IF (czyli tej nowszej i nie tej, o której pisze powyżej wiktor 33), to bywają do trafienia za niewielkie pieniądze fabrycznie nowe Tamrony 28-105/4-5,6 IF (ci przeglądają bdimtrova pewnie zauważyli, że Pentax 28-105/4-5,6 IF to tenże Tamron z elektroniką Pentaxa i powłokami SMC). 100% plastku (no, bagnet metalowy i soczewki szklane), ale wszystko działa, a fotki jak na takie pieniądze (zoom) zadziwiająco akceptowalne.

O, właśnie mam takiego Tamrona z IF na sprzedaż. Jak tylko znajdę czas na zrobienie mu ładnych fotek, to wystawię ogłoszenie w giełdzie :-) .

Skocz do: