Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
  Wzorowy serwis Tamrona w Gdańsku !
Witam!

Często na forach internetowych można poczytać jak to "źle" zostaliśmy potraktowani w serwisie do którego oddaliśmy swój sprzęt, dosyć często pojawiają się też opinie że sprzęt wraca bardziej "zepsuty" niż był przed wykonaniem usługi serwisowej...

Ja chciałem przedstawić zupełnie przeciwną opinię o serwisie Tamrona w Polsce.

W tym roku swoje krótkie wakacje spędzałem w Gdańsku.Postanowiłem połączyć przyjemne z pożytecznym oddać swojego Tamrona 28-75 / F 2.8 do kalibracji ;-) .

Żeby wszystko się odbyło maksymalnie sprawnie sprzęt do kalibracji oddałem osobiście i osobiście odebrałem.

Bardzo miłe Panie z recepcji serwisu powypełniały odpowiednie formularze i na moją prośbę żeby kalibrację wykonać możliwie szybko bo nie mam czym robić zdjęć dopisały ekspres.

W ten sam dzień w którym oddałem sprzęt ok. 15.00 otrzymałem telefon z serwisu że kalibracja jest wykonana.Dodam jeszcze że dodatkowo wyczyszczono pyłki pod przednią soczewką jakie pojawiły się po rocznym użytkowaniu obiektywu.Na drugi dzień odebrałem skalibrowany obiektyw i korpus.

Podsumowując kalibracja została wykonana wzorowo w ciągu 24 godz. od oddania obiektywu i korpusu !

Dodatkowo obiektyw wyczyszczono i wszystko to za darmo w ramach gwarancji !

Brawo Tamron !

Oby więcej takich serwisów istniało w Polsce....

ps. Ciekawie jak wygląda sytuacja w serwisie Sigmy ? I czy ktoś próbował kiedyś wykonać kalibrację w ciągu 24 godz. ?

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Markus napisał/a:
ps. Ciekawie jak wygląda sytuacja w serwisie Sigmy ? I czy ktoś próbował kiedyś wykonać kalibrację w ciągu 24 godz. ?

Tak, napisali, że wgrali nowy firmware do puszki ale okazało się, że w ogóle tego nie zrobili tak więc musiałem wysyłać raz jeszcze ;-)

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Re: Wzorowy serwis Tamrona w Gdańsku !
Markus napisał/a:

Póbowało zapewne wielu - pytanie, ilu osobom sie to udało?!
:evilsmile:

Może mają polecenie z centrali żeby olewać kalibrację bo wtedy USB Dock się nie sprzeda ? ;-)

Trochę martwi mnie tak opinia o serwisie Sigmy w kontekście możliwości zakupu Sigmy 18-35 a ona prawie zawsze wymaga kalibracji...

ds  Dołączył: 19 Sie 2013
Mnie 17-50 do puszki serwis Tamrona kalibrował 3x i efekt był mizerny. Faktem jest że kontakt z serwisem był miły i szybki. Ale cóż z tego. W końcu stwierdzili że Pentax nie chce współpracować na poziomie udostępniania softu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Może mają polecenie z centrali żeby olewać kalibrację

Bez jaj, USB Dock obsługuje tylko najnowszą wersję obiektywów a starsze też się kalibruje.

Nie pamiętam kto, ale ktoś opisywał podobny przypadek z serwisu Sigmy czyli oddał rano do kalibracji i odebrał po południu skalibrowany.

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Odnośnie Sigmy to ja oddałem 17-50 do kalibracji w poniedziałek jakoś przed 12 a we wtorek o 13 telefon że jest już do odbioru. Więc wydaje mi się że też dobrze.

[ Dodano: 2014-08-06, 10:27 ]
Cieszy mnie dobre słowo o serwisie Tamrona bo zamierzam kupić 70-200 f2.8 i jak będzie wymagał kalibracji to mam nadzieje że pójdzie sprawnie jak u kolegi. ;-)

Wygląda na to że Sigma nie jest taka zła jak sugerowały to początkowe wpisy...

No cóż, jeśli kupię Sigmę to trzeba będzie jechać na wakacje do Gdyni i sprawdzić wszystko osobiście :-)

Raiven  Dołączył: 20 Wrz 2011
Zamierzam kupić w Fotoforma Tamrona 90 2.8 macro. Sprzedawca powiedział, że w przypadku problemów z ostrością od ręki mogą wysłać obiektyw i body do kalibracji, która może potrwać do 2 tygodni. Miałem drobne wątpliwości ze względu na brak doświadczenia w takich sytuacjach, ale po tym temacie trochę mi ulżyło i chyba się zdecyduje :-) .

Mam też T 90 / F 2.8 i idealnie z ostrością nie było.
Teraz zrobiłem sobie ręczną korektę mimo wszystko jak kiedyś odwiedzę Gdańsk to pewnie też go oddam na serwisową kalibrację...

W przypadku stałki samodzielna korekta AF jest dużo prostsza.

Można metodą prób i błędów dojść do idealnych nastawień tylko nie zawsze chce się to robić ;-)

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Miałbym ogromne zastrzeżenia co do wzorowości serwisu Tamrona.
Mój kontakt z tą firmą świadczy o czymś innym.
Wysłałem im do naprawy obiektyw 70-200/2.8 .Obiektyw upadł mi na beton. Z zewnątrz nie było śladu tego zdarzenia , ale w środku zarwała się cała konstrukcja. Panowie z serwisu powiedzieli że nie da się tego naprawić i mogą co najwyżej wysłać go do Niemiec.Niemcy też nic nie zdziałali .Panowie z Gdańska zaproponowali że mogą mi sprzedać nowy ale pocenie jednej z najwyższych jakie były na rynku. A przecież są dystrybutorem.
Poszukałem specjalisty który by mi to naprawił i znalazłem takiego.Niestety nie do końca byłem zadowolony z ostrości i wysłałem jeszcze raz ten obiektyw do serwisu Tamrona wraz z K-5 celem naprawy i kalibracji.Naprawili i skalibrowali i policzyli sobie za to ok. 1300 zł, Wygląda na to że ci dyletanci z serwisu nie potrafili rozkręcić uszkodzonego obiektywu.

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Kontakt i uprzejmość serwisu jest wzorowa. Po prawie miesięcznym pobycie T 17-50 i puszki przesłali jakieś gadżety w ramach przeprosin. Niestety T 17-50 i mojego k-50 nie dało się ustawić tak, żeby nie było focus shift. Mało tego powiedziano mi, że z żadnym innym T 17-50 nie dało się tego zrobić, więc zostałem z nowym filtrem Hoya UV Pro 1 Digital i chyba muszę kupić Sigme.

Albo kup sobie Tamrona 28-75 / F 2.8 ;-)

Mi z K-50 wyregulowali go w 1 dzień :-)

Robson  Dołączył: 21 Maj 2013
Wsumie od razu by mi przyszłą pełną klatkę krył:D
Ale to wtedy bym musiał kupić w zestawie z T 10-24 dla szerokości :P

T 10-24 kryje FF ? ;-)
W każdym razie T 28-75 to dobry "kit" do przyszłego FF Pentaxa :-)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Markus napisał/a:
T 10-24 kryje FF ? ;-)

Winietka znika tak powyżej 13mm.

Skocz do: