olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Tak chciałbym nówkę ale chyba obejdę się smakiem bo nie mogę nigdzie znaleźć tego obiektywu! a w tej cenie i z tym przedziałem ogniskowej i 2.8 to chyba nic innego nie ma :-/

[ Dodano: 2014-08-08, 12:33 ]
OK znalazłem jet kilka sztuk na Fotonia eu ktoś coś kupował z tego sklepu jakieś opinie?

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
olejx napisał/a:
Tak chciałbym nówkę ale chyba obejdę się smakiem bo nie mogę nigdzie znaleźć tego obiektywu! a w tej cenie i z tym przedziałem ogniskowej i 2.8 to chyba nic innego nie ma :-/

[ Dodano: 2014-08-08, 12:33 ]
OK znalazłem jet kilka sztuk na Fotonia eu ktoś coś kupował z tego sklepu jakieś opinie?

Ja kupowałem S70-200OS, są okej. Ustal tylko od ręki z jakiej dystrybucji i jaka gwarancja.

Pół godziny temu złożyłem zamówienie po rozmowie tel z Panią i zapewnieniu że obiektyw jest z polskiej dystrybucji. Dosłownie minute temu Pani do mnie zadzwoniła że obiektyw nie jest z polskiej dystrybucji i że 1 rok gwarancji był by realizowany w Polsce a później przez kolejne 4 lata gdy by coś się stało miałbym wysyłać sprzęt do Pani która by go następnie wysyłała za granicę. A co jeżeli ta Pani nie będzie już prowadziła tego sklepu? Trochę mi to nie odpowiada jak kupie sobie nowe body za 3 lata i obiektyw będzie wymagał kalibracji to będę musiał wysyłać mój aparat wraz z obiektywem do Niemiec.

Nie wiem czy czekać na na egzemplarze z polskiej dystrybucji (o ile w ogóle się takie pojawią) czy szukać czegoś innego, tylko czego?

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
olejx napisał/a:
Trochę mi to nie odpowiada jak kupie sobie nowe body za 3 lata i obiektyw będzie wymagał kalibracji to będę musiał wysyłać mój aparat wraz z obiektywem do Niemiec.

Nie masz co się napalać na tę gwarancję Tamrona, bo co do zasady jest 2 letnia a ten dłuższy okres uzyskujesz po rejestracji na własne nazwisko (czyli na 1 właściciela) i z konkretnym modelem aparatu (czyli na 1 body).

schwefel napisał/a:

Nie masz co się napalać na tę gwarancję Tamrona, bo co do zasady jest 2 letnia a ten dłuższy okres uzyskujesz po rejestracji na własne nazwisko (czyli na 1 właściciela) i z konkretnym modelem aparatu (czyli na 1 body).

Czyli przy wymianie body nie mam co liczyć na kolejna darmową kalibrację?
Skąd taka informacja?

PS. Już doczytałem w warunkach przedłużonej gwarancji

"5) Wyłączenia gwarancji
...
(4)-Roszczenie gwarancyjne dotyczące regulacji ostrości i ustawiania ostrości
dotyczy tylko zarejestrowanego u nas modelu aparatu, ponieważ dla innych
modeli może się to zmieniać zależnie od okoliczności"

juntek  Dołączył: 07 Lut 2013
A stąd ten Tamron nie będzie dobry?

juntek napisał/a:
A stąd ten Tamron nie będzie dobry?

Pewnie że był by dobry ale niestety go nie ma :-(

[ Dodano: 2014-08-08, 16:10 ]
Serwis Tamrona zapewnił że gwarancja będzie bez żadnego problemu realizowana w Polsce. Wiec zamówiłem.

Dzięki wszystkim za pomoc. :-B

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Pochwal się samplami i podziel wrażeniami jak już go będziesz miał...

[ Dodano: 2014-08-12, 08:19 ]
Coś nasz system nie powodzenia Sigma 70-200 przestaje być produkowana :

http://www.pentaxforums.c...-no-longer.html

Markus napisał/a:
Pochwal się samplami i podziel wrażeniami jak już go będziesz miał...

Właśnie przed chwilą do mnie dotarł. Zarejestrowałem go na stronie aby mieć 5 lat gwarancji, wszystko poszło sprawnie. Chwile po zarejestrowaniu otrzymałem na maila certyfikat oraz warunki 5 letniej gwarancji. Jak go podepnę to postaram się podzielić spostrzeżeniami I dodać sample w stosownym wątku. :-)

sebolnet  Dołączył: 15 Paź 2013
Ja natomiast stałem się posiadaczem Sigma 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM. Długo zastanawiałem się nad wyborem między Tamronem a tą Sigmą. Głównie ze względów finansowych bo nie zarabiam fotografowaniem. Ale posiadam Sigma 17-50 F2.8 EX DC HSM (OS w wersji dla Pentaxa w tym modelu nie ma) i jestem zachwycony jej ostrością oraz napędem HSM. I tutaj skierowałem swoją uwagę właśnie na ten napęd. Uważam że jeżeli ktoś choć raz zakosztuje HSM-a to ciężko później wrócić na śrubokręt.

Kilka wniosków.

1. Sigma 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM jest cichutka, słychać jedynie pracę OS.

2. System OS ma dwa tryby 1 i 2. Po testach mogę śmiało stwierdzić, że OS działa minimalnie lepiej niż SR w body Pentaxa. Świetnie "przykleja się" do obiektu. Tryb OS 1 eliminuje ruchy we wszystkich kierunkach, OS 2 natomiast eliminuje ruchy pionowe (np. śledząc lot ptaka przesuwamy obiektyw w kierunku lotu mniej więcej poziomego a OS eliminuje skoki pionowe) ogólnie OS w tym modelu to świetne rozwiązanie.

3. Obiektyw jest ostry jak żyleta. Fotki pełni księżyca robione z "ręki" wychodzą idealnie ostre. Chętnie spotkam się z kimś kto posiada Tamrona dla porównania ich ostrości.

4. Waga obiektywu wynosi 1,4kg co daje się odczuć po godzinie focenia. Nie znalazłem informacji w instrukcji Pentaxa K-3 jaką wagę w poziomie wytrzyma bagnet K-AF2. W poziomie podtrzymywanie ręką jest konieczne co jest oczywiste ale jak mam na pasku szkłem w dół to chyba sobie może wisieć? Może ktoś zna ma informacje o wytrzymałości bagnetu.

5. Jakość wykonania jest idealna. Użyte materiały są dobrze spasowane i są bardzo dobrej jakości. Do tego pancerne wykonanie uchwytu do statywu. Ten z Tamrona to nieporozumienie ze względu na wyrabiający się szybko gwint - znany problem. W zestawie super futerał na szkło z paskiem, osłona przeciwsłoneczna - bardzo głęboka, przedłużka do osłony no i wspomniane mocowanie. Ogniskową zmieniamy kręcąc pierścieniem w lewo (zwiększając) czyli jak w innych Sigmach. Nawet jak mamy włączony AF to ostrość łatwo można skorygować pierścieniem. Górna podziałka mówiąca o głębi ostrości jest czytelna i dokładna.

Póki co jestem bardzo zadowolony z tego szkła. Zapłaciłem za nie 3.999zł z fajną torbą gratis!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebolnet napisał/a:
....

4. Waga obiektywu wynosi 1,4kg co daje się odczuć po godzinie focenia. Nie znalazłem informacji w instrukcji Pentaxa K-3 jaką wagę w poziomie wytrzyma bagnet K-AF2. W poziomie podtrzymywanie ręką jest konieczne co jest oczywiste ale jak mam na pasku szkłem w dół to chyba sobie może wisieć? Może ktoś zna ma informacje o wytrzymałości bagnetu.
......
Miałem Sigmę 100-300/4 i spokojnie nosiłem z korpusem. Nie powinno nic się stać.

Gdyby rozbieżność cenowa nie była by tak duża to wybór byłby prosty.

Sigma rządzi.

Napęd AF,wykonanie wszystkie Sigmy mają przeciętnie lepsze od Tamrona.

4K to jednak prawie 2 x razy tyle co 2500 zł i to cały problem wyboru...

argawen napisał/a:
Miałem Sigmę 100-300/4 i spokojnie nosiłem z korpusem. Nie powinno nic się stać.

Dzięki za info.

Marcus

Masz rację jednak warto pamiętać że w Sigmie masz HSMa i OS a w Tamronie - brak. Nie wiadomo jak cenowo wyglądałby Tami jakby dodano te funkcje. Ale to już gdybanie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sebolnet napisał/a:
Nie wiadomo jak cenowo wyglądałby Tami jakby dodano te funkcje. Ale to już gdybanie.
wiemy, wiemy
http://www.ceneo.pl/24698525

W zasadzie wiemy (inny bagnet co prawda) ;-) więc cena Sigmy w normalnym przedziale...

dlaczego "w zasadzie" ?
uważasz że ten obiektyw do Pentaxa byłby tańszy niż z innymi mocowaniami? (weź pod uwagę skalę produkcji)

Opiszon cenna uwaga !

Wychodzi na to że zakup Tamrona to świetna okazja bo taniej to już nie będzie...

Markus napisał/a:
Opiszon cenna uwaga !

Wychodzi na to że zakup Tamrona to świetna okazja bo taniej to już nie będzie...

Dokładnie a i przy ewentualnej odsprzedaży za parę lat jak np już będzie nowa wersja na Pentaxa nie powinno się dużo stracić, zakładając ze ta obecna nie będzie już produkowana.

przy założeniu że taki Tamron się w międzyczasie nie rozleci

i co to wogóle za moda żeby przy zakupie brać pod uwagę przyszłą wartość odsprzedaży
z takim podejściem to nowy sprzęt kupowaliby tylko vatowcy

To fakt ale 5 lat gwarancji się ma ;-) Bardziej ciekawe co przez te 5 lat będzie z Pentaxem ?

Skocz do: