silkypix  Dołączył: 12 Sie 2012
[K-r] uszkodzenie pliku RAW
cześć.

Mam aparat Pentax K-r. Dziś podczas obróbki pliku *.dng w adobe camera raw bez przyczyny wystąpił taki efekt:

Wcześniej zdarzyło mi się to już raz - od razu po zgraniu zdjęć z karty w adobe bridge jedno ze zdjęć było uszkodzone w taki sam sposób.

Czy spotkaliście się z podobną sytuacją? Czy problem może leżeć po stronie karty SD czy po stronie aparatu?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Czy efekt jest widoczny na podgladzie zdjęcia:
- w kamerze,
- na miniaturce wyświetlanej w katalogu?
Jeśli nie, to spróbuj ściagnąc sobie jakis darmowy programik do obróbki DNG, albo użyj co tam miałeś dołaczone do kamery i zobacz, czy po otwarciu pliku będzie ten sam efekt.
Przyczyna może być:
- uszkodzenie kamery,
- uszkodzenie nosnika pamieci (karty) - na to stawiam...
- jakiś bug w sofcie, który 'nie lubi' plików z twojej puszki.

Przypomnij sobie, czy poprzedni przypadek wiązał sie z tą samą karta pamieci?

Edyta: na pocieszenie napiszę, że uzyskałeś ciekawą prace z nurtu datamoshing, bardzo popularnego we współczesnej sztuce wizualnej w UK i USA :-)

Na podglądzie zdjęcia w miniaturce w adobe bridge - efekt jest widoczny, na podglądzie w kamerze - nie jest.

Otwierałem w RawTherapee i Nama5 - nie można otworzyć pliku. Mimo, że na miniaturkach w tych programach nie jest uszkodzony.

Tak, tamten przypadek wiązał się z tą samą kartą pamięci.

Pocieszenie- jest to jakiś pozytyw, szkoda, że efekt niezamierzony :)

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
miałem coś bardzo podobnego ,okazało się że czytnik kart pamięci w komputerze był uszkodzonylink

sajmon1100  Dołączył: 08 Lut 2012
Ja też miałem podobnie, czytnik był wadliwy , przy zgrywaniu przez kabelek tego nie było

dzięki za wskazówki. będę monitorował sytuację. jak się okaże, że czytnik, to dam znać.

[ Dodano: 2014-09-03, 12:00 ]
Jednak nie czytnik. Karta pamięci była uszkodzona. Sytuacja powtórzyła się przy zewnętrznym czytniku kart.

[ Dodano: 2014-10-17, 15:19 ]
piszę ponownie. korzystam już od dłuższego czasu z zewnętrznego czytnika kart oraz z innych kart niż wcześniej opisana. Dziś taka sama sytuacja - przeglądając rawy w adobe bridge prosto z karty jedno ze zdjęć było uszkodzone w taki sam sposób.
Mam rozumieć, że problem leży w body?

Skocz do: