opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
z popularnych to pewnie
Adobe Premiere
Adobe After Effects
Sony Vegas

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ze stajni Adobe do montażu filmów masz Premiere (w wersji PRO i Elements), do efektów specjalnych After Effects.

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Jasiek Matacz napisał/a:
Czym wszyscy filmowcy(chodzi mi o tą półkę zawodowych co filmują wesela, koncerty, imprezy masowe itp.) obrabiają swoje filmy?

To pytanie retoryczne? :mrgreen:

Jasiek Matacz napisał/a:
Tylko jaki jest porządny dobry program(tak jak piałem wcześniej o Lightroom`ie do zdjęć) bym jak chciał się kiedyś zająć tym głębiej to nie musiał się uczyć nowego programu (Tak też miałem gdy Gimp przestał wystarczać i trzeba było zacząć się uczyć PS`a )?

Szukasz darmowych czy płatnych?

Ze swojej strony mogę śmiało polecić Sony Vegas (od 10 w górę), pakiet narzędzi od Adobe (Premiere, After Effects).

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Kupiłem sobie, dla testów, na alledrogo, za 39 zł - pudełkową wersję Serif MoviePlus X5 (to starsza wersja bo obecnie najnowsza to X6). Jestem pod wielkim wrażeniem bo szybko to ogarnąłem i lepiej się pracuje niż w Adobe Premiere Elements 12 (którego też mam).

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
Są tacy, co twierdzą że jest lightworks a potem długo, długo nic.

kasz

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Jaśku - jeśli za wyznacznik 'profesjonalności' uznasz montaz video na potrzeby TV, to w tej materii widziałem w akcji: Addobe Premiere (prosty, w sensie 'surowy' pakiet, nabiera mocy w połączeniu z After Effect i Adobe Audition), Final Cut Pro na Maca, Sony Vegas (osobiście lubię, choć używam nieczęsto), Edius oraz, oczywiście AVID, który oferuje rozwiązania programowe wraz z platformą sprętową. Na praktycznie kazdym z tych pakietów montowano też jekies produkcje kinowe.
Musisz przy tym pamiętać, że montaz to tylko jeden ze skladniów postprodukcji, ktorej efektem jest dopiero gotowy, profesjonalny film. Mówiąc inaczej - nawet najlepsze opanowanie 'składania' ujęć w edytorze nie zagwarantuje ci profesjonalnego efektu przez duże P, o ile nie zapanujesz nad obróbką surowego materiału, udźwiękowieniem, dodaniem efektów. Niektóre z wymienionych powyzej pakietów zawieraja narzędzia do praktycznie wszystkich kroków postprodukcji, inne - jak na przykład Adobe Premiere - są w zasadzie tylko edytorami.
Na zakończenie dodam, że widziałem wspaniałe efekty uzyskane za pomoca bardzo prostych narzędzi, jak wspomniany Lightworks, Seriff Movie Plus czy Pinnacle. Do prostych, krótkich form typu teledysk czy klip do artystycznej instalacji multimedialnej osobiście używalem na przykład z powodzeniem pakietu Seriff Movie Plus X5 (montaż) plus Audacity (zapis/obróbka dźwięku) i Reaper (budowa środowiska dźwiękowego w klipie).

Skocz do: