piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
klimecki_ napisał/a:
szukam dla kolezanki uniwersalnego szkla
kiedyś za takie uchodziła musztardówka

[ Dodano: 2007-08-25, 11:28 ]
tylko, że jak dla koleżanki, to mało eleganckie

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
piotr_luk napisał/a:
kiedyś za takie uchodziła musztardówka

a masz taka z bagnetem K?:)
pozdrawiam
kp

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
klimecki_ napisał/a:
a masz taka z bagnetem K?:)
w tej wersji nie były produkowane.
Kiedyś zdaje się zy pokazywała fotki swojego kumpla z sigmy 18-200 i były całkiem ok

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
piotr_luk napisał/a:
Kiedyś zdaje się zy pokazywała fotki swojego kumpla z sigmy 18-200 i były całkiem ok

ja nie neguje pewnych zalet szkiel w rodzaju 18-200 (to co na dpreview wrzucaja ludzie z nowego tamrona tez na oko jest bardzo ok), ale jak pomysle, ze mialbym 200/6.3 to moj szloch/skowyt bylby slyszalny w sporym promieniu...;]
piotr_luk napisał/a:
tylko, że jak dla koleżanki, to mało eleganckie

to odpada, ta kobietka porzucila nikona na rzecz pentaxa - ds przy f65 wygladal bardziej elegancko:)
kp

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
klimecki_ napisał/a:
swiatlem nie powala:
100mm - 5.6
200mm - 6.3
250mm - 6.3

No wlasnie. I to jest wada chyba wszystkich superzoomow. Przykladowo moja Sigma 70-300 APO ze swiatlem 4-5,6 wartosc 4.0 utrzymuje do 135mm, a przy 200 ma 4,5. Miedzy 135 a 200 dokladnie nie sprawdzalem, wiec nie wiem, w ktorym momencie zmienia sie swaitlo na 4,5.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
pawelek-79 napisał/a:
Przykladowo moja Sigma 70-300 APO ze swiatlem 4-5,6 wartosc 4.0 utrzymuje do 135mm, a przy 200 ma 4,5. Miedzy 135 a 200 dokladnie nie sprawdzalem, wiec nie wiem, w ktorym momencie zmienia sie swaitlo na 4,5.

Ja sprawdzałem :mrgreen:
70mm – 133mm f4.0
150mm – 210mm f4.5
240mm – 300mm f5.6

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Co do jasnosci /ciemnosci to ten tamron nie wypada tak strasznie np. w porownaniu z sigma 18-200 ktora mialem przyjemnosc sie bawic wypada znakomicie, sigma na najdluzszym koncu ma 6.3 tyle co tamron (tez na najdluzszym ale juz 250mm)....w sigmie w okolicach 200 moze za jasno nie jest ale bez przesady dla amatora wystarczajaco, tym sie pocieszam i coraz bardziej jestem za tym tamronem...

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
nie bardzo rozumiem dalczego posiadacze tego szkla tak boja sie pokazac jakies sample

Oto kilka:

tutaj

tutaj

tutaj

tutaj

tutaj

tutaj

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
pawelek-79 napisał/a:
klimecki_ napisał/a:
swiatlem nie powala:
100mm - 5.6
200mm - 6.3
250mm - 6.3

No wlasnie. I to jest wada chyba wszystkich superzoomow. Przykladowo moja Sigma 70-300 APO ze swiatlem 4-5,6 wartosc 4.0 utrzymuje do 135mm, a przy 200 ma 4,5. Miedzy 135 a 200 dokladnie nie sprawdzalem, wiec nie wiem, w ktorym momencie zmienia sie swaitlo na 4,5.

No panowie nikt nie twierdzi że nie jest.
Taki zoom jest na dobre warunki oświetlenoiwe bez dwóch zdań ale do czasu aż technologia wytwarzania matryc poprawi się na tyle ze np ISO 10 000 bedzie odpowiadało dzisiejszemiu ISO 200.
Mam Sigmę 70-210 4-5,6 w sumie przy gorszym świetle też nie ratuje wczoraj na koncercie musiałem używać nawet ISO 3200 a przydałoby sie mieć 12800 tak ciemno było. Więc trzeba sie zaopatrzyć w stałkę 1,4 tak czy inaczej a w ogóle jeśli ktoś foci w trudnych warunkach oświetleniowych i nie może użyć lampy to Pentaxem nie poszalej - trzeba i tak wejść w FF na dzień dzisiejszy a tu najtaniej wychodzi Canon 5D.

Reasumując Tamron będzie świetny dla kogoś kto w ładna pogodę tzw. zdjęciową wyruszył na wycieczkę typu zwiedzanie itp. Moze w jednej chwili zarejestrować krajobraz a parę sekund później zbliżenie wycinka tegoż a za moment przelatującego ptaszka.
Bez takiego zooma pozostaje torba + minimum 1 szkło na wymianę które zanim zdąży przepiąć to ptaszek przeleci albo wycieczka pójdzie dalej i będzie musiał ich szukać.
Można oczywiście wybrzydzać ale co jest lepszego dla posiadacza Pentaxa? (Nikonowcy mają przyzwoity 18-200VR ale drogi niestety)

zobaczymy co pokaze DA* 60-250

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
Witam ponownie wszystkich .
Mija 5 dzień szczęśliwego posiadania Tamrona.
Fotki na razie robię, potem nie omieszkam posłąć.
Kilka refleksji lajkonika.
1.Tamron jest naprawdę lekki i zgrabny.W transporcie złożony zajmuje tyle miejsca co sigma 17-70 koleżanki.
2.Zoom w pełni wystarcza do codziennego użytku( jak na razie).
3.Bardzo lekko chodzi a i mniej teraz bzyczy( chyba się musiał dotrzeć :mrgreen: ).
4.Całość mieści się w naprawdę niewielkiej kaburze,lampa fgz w przedniej kieszeni i jest to wszystko zwarte i gotowe iiiiiiiiiiiiiiiiiii nie muszę zmieniać w terenie słoików.
Więcej grzechów nie pamiętam, potem cosik jeszcze napiszę.
Pozdrawiam ze śląska
dent

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Dent, żyjesz?.
Jeśli tak to proszę o spełnienie obietnicy...

Ok tylko skończę z pacjentami.
Myślę że ok. 24
Pozdrawki

tylko współczuć biednym ludziom.

BTW: Dent lepiej byś wyglądał na awatarze z wiertarką w ręku (nie hilti) i krzyczącym pacjentem w tle

Stary
Gdyby pacjenci u mnie cierpieli i krzyczeli to ja nie miałbym co robić do 24 :lol:
Oni mnie po prostu kochają za delikatność,czułość,za to że robię im zdjęcia kadyszką, dostają medale za dzielność,oglądają bajki i filmy z Jasiem Fasolą,i tak ogólnie i w szczegółach :roll:
Pozdrawki

robi  Dołączył: 27 Wrz 2006
Dent napisał/a:
mnie po prostu kochają

to moze pojawie się u Ciebie z moim synkiem na pierwszą wizytę,
tak żeby się nie zraził na przyszłość ;)

Witam
Właśnie złapałem chwilę czasu.
Kilka zdjęć z Tamron 18-250.
Bardzo go polubiłem ,choć widzę że mógłby być jaśniejszy :mrgreen:
Szczególnie jeśli porównam go z Tamronem 90,ten to żyleta jest.
Tylko proszę nie bądżcie okrutni w opiniach o zdjęciach.
Ja naprawdę dopiero się uczę.
Z harcerskim pozdrowieniem
Czołem harcerzO mur,o mur, o mur
Sebastian
http://picasaweb.google.pl/Dentseb/Seba

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
To ja również dodam coś od siebie na temat tego Tamrona:
- jest za ciemny(tzn. fajnie by było gdyby był ciut jaśniejszy:)), przy ładnym świetle , ładnej pogodzie radzi sobie wyśmienicie i tyle...
- cholernie ciężko chodzi blokada obiektywu ale z tego co się orientuje wszystkie tak mają...

Ogólnie gorąco polecam! Spacerowy zoom jak znalazł...

...a i nawet fajny ma bokeh:)

Skocz do: