struna  Dołączył: 22 Mar 2007
Powiększająca muszla oczna
z racji mojej postępującej ślepoty :evil: nawet matówka z klinem nie do końca spełniła moje oczekiwania pokładane w posiadanej kasetce
niedawno widziałem wynalazek nikona co się wabi DK-21M jest to soczewka powiększająca nakładana zamiast muszli ocznej, poczytałem fora nikona, no i się okazało że ludzie tego używają i w większości chwalą
z różnych źródeł dowiedziałem się że patent ten powiększa obraz o x1.2 lub x1.17, a kosztuje w granicach 100 zł, wiec straszny wydatek to nie jest
ale mam pytanie, albo bardziej prośbę skierowaną do urzyszkodników tego forum, którzy albo maja dostęp do czegoś takiego, a może ktoś używa takiego patentu, jaka jest opcja że będzie to pasowało do k100 i przyniesie pozytywny skutek
pozdr

M.K  Dołączył: 26 Sie 2007
Widziałem coś takiego na aukcji allegro jakiś niecały miesiąc temu. Czy będzie pasowało do kasetki nie wiem. Produkt firmowy, aczkolwiek z wyglądu starej daty. Poszukaj w aukcjach zakończonych. powinno jeszcze widnieć.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Do kupienia, np. tu
Czy pasuje do K100d nie wiem.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
rozmiary w k100 i w k1000 te same, chyba w k10 nie zrobili inaczej więc ta z ebay.de powinna
pasować

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
A moze cos takiego? :mrgreen:
http://tinyurl.com/2seqks

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Tok'Ra napisał/a:
A moze cos takiego? :mrgreen:
http://tinyurl.com/2seqks

Fajny bajer, tylko ta cena :-/ gdyby kosztowało 1/5 ceny to bym się zastanawiał ;-)

struna  Dołączył: 22 Mar 2007
zgodnie z tym co napisali na tej stronie link >>
O-ME53 powiększa x1.2 i pasuje do wszystkich pentaksików :evilsmile:

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
ME53 używam od kilku miesięcy - kupiłem na ebayu z japoni czy honkongu .
Uwagi:
- powiększa ale obcina boczki, czyli dobrze widzisz centrum
- dobre do macro, ludzi kiedy używa się manualnych szkieł
- nie da się używać z okularami - a ja je noszę
- w praktyce mam to podpięte bo ostatnio używamy głównie szkieł manualnych - K500, K30, V125, itp.

na koniec - mam średnie przekonanie że to pomaga ale używam - może to takie placebo :?:

Skocz do: