kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Sigma 150-600/5-6.3
Jest odpowiedz Sigmy na Tamrona: sigma 150-600/6,3:
http://www.optyczne.pl//?news=7378
Duża, ciężka, fluorytowa i droga 6500zl.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
kivirovi napisał/a:
Duża, ciężka, fluorytowa i droga 6500zl.

I nie na nasz bagnet. Czekamy na Photokinę i nowe szkła pod K. ;-)

ArekB  Dołączył: 29 Lip 2013
Panowie, już w drugim wątku jest link do newsa o sigmie na opacznych, który prowadzi donikąd... usunęli newsa? Jakiś falstart?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na to wygląda.

ArekB napisał/a:
Panowie, już w drugim wątku jest link do newsa o sigmie na opacznych, który prowadzi donikąd... usunęli newsa? Jakiś falstart?

Przed Digicame, przed Photorumors - nawet na pentaxforums dawali odsyłacze do opacznych :mrgreen:

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Przecież na Optycznych piszą że premiera Sigmy została przesunięta [na pewno nie na Photokinie]

greentrek napisał/a:
Przecież na Optycznych piszą że premiera Sigmy została przesunięta

Ale skąd oni mieli tą informację prasową...? ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Przeczytałem o niej tu: http://www.foto-kurier.pl...hsm.html#czytaj
artykuł nadal jest.

:-| gdyby Sigma zdecydowała się na mocowanie K i obiektyw byłby dobry/akceptowalny optycznie, to byłby dla mnie taki 'must have'..

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
ArekB napisał/a:
:-| gdyby Sigma zdecydowała się na mocowanie K i obiektyw byłby dobry/akceptowalny optycznie, to byłby dla mnie taki 'must have'..
Przecież możesz sobie kupić 50-500. Różnica pomiędzy 500 a 600 nie jest duża a w dodatku przy tej jasności im dłuższa ogniskowa tym łatwiej poruszyć. Wydaje mi się że 500mm na APS-C to jest to co trzeba.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Widać sigma też mnoży byty: 120-400, 150-500, 150-600, 50-500 (o ile ten ostatni się jeszcze wyłamuje zakresem i jakością, to reszta wydaję się sztucznym tłumem).

Z 50-500 jest ten problem, że trudno ją dostać nową w polskiej dystrybucji. Pytałem już kilka razy i zawsze "nie wiemy, kiedy dotrze". Z tego całego czekania część pieniędzy rozeszła mi się na mniejsze i większe fotograficzne drobiazgi.. jak suma zbierze się znowu, zostaje czekać lub sprowadzić z zagranicy.. takie 150-600 mogłoby się idealnie wpasować w czas ;-)

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
ArekB napisał/a:
Z 50-500 jest ten problem, że trudno ją dostać nową w polskiej dystrybucji.
:shock: A to ciekawe, ja go kupiłem nieco ponad rok temu bez problemu.

espresso napisał/a:
Opinie donoszą ze najnowszy długi Tamron jest optycznie lepszy od Bigmy.
Co do Tamrona nie jestem za bardzo przekonany i musiał bym to zobaczyć. Mi jakoś Tamron tak generalnie nie podchodzi optycznie.

espresso napisał/a:
Należy więc oczekiwać iz fala sukcesów przeleje się również na planowana długą Sigmę. Niestety nie pod bagnet K.
No to nici z takiego sukcesu.

andremobile  Dołączył: 27 Maj 2008
Espresso, nowy tamron 24-70 i 90 jest jeszcze lepszy:)

misiakuu  Dołączył: 02 Sty 2012
Najpierw pisałem do dystrybutora Sigmy firmy K-Consult, a później rozmawiałem telefonicznie. Po kilku rozmowach dostałem odpowiedź, ponoć zasłyszaną od Product Managera Sigmy na całą Europę.

Sigma nie zamierza w ogóle wypuszczać obiektywów C i S 150-600mm w wersji z bagnetem K. Wbrew dającym nadzieję zapowiedziom jakoby możliwa była zmiana bagnetu na specjalne życzenia klienta - usługa taka, póki co, nie będzie możliwa dla bagnetu Pentax K...

Kicha...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
O ile pamiętam to była informacja, że wymiana bagnetu na K możliwa jest tylko dla obiektywów, które były produkowane z bagnetem K.

misiakuu  Dołączył: 02 Sty 2012
Dotarłem do informacji, że na specjalne życzenie obiektyw może być dopasowany do dowolnego (dostępnego się okazało) bagnetu - tj. może zostać pozbawiony stabilizacji, o ile taka występuje w body (Sony, o ile się nie mylę). Póki co ma być to możliwe tylko pomiędzy bagnetami Sony, Nikon i Canon.

Pozdrawiam!

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Od początku było mówione, że można zmienić na taki, w którym dane szkło zostało wypuszczone, nie ma na Pentaksa czy Sony to i zmienić się nie da. Szkoda.

Skocz do: