tomarkus  Dołączył: 10 Lut 2013
[obiektyw] Sigma 10-20 f/3.5 - mydło
Witam,

Ostatni zauważyłem, że moja Sigma 10-20mm f/3.5 strasznie mydli w lewym dolnym rogu. Zastanawiam się czy taki efekt jest już podstawą do naprawy/wymiany/kalibracji gwarancyjnej. Co sądzicie?

10mm / f3.5
KLIK

10mm / f5.6
KLIK

10mm / f8
KLIK

10mm / f11
KLIK

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Nie widzę tu nic niepokojącego - to szkło tak ma, zwłaszcza jeśli masz kombinację pełnej dziury, rogu kadru i obiektu wychodzącego z GO.

sajmon1100  Dołączył: 08 Lut 2012
U mnie chyba podobnie , dlatego staram sie nie schodzić poniżej f5.6 a najlepiej i tak na f7.1-f8

Myślałem, że aż takiego mydła być nie powinno. Porównywałem z samplami zamieszczonymi w teście tego obiektywu na Optyczych i mam wrażenie, że u mnie jest znacznie gorzej. Dzięki za odpowiedzi i sugestie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jak chcesz ocenić mydlenie w rogach, a przede wszystkim jego równomierność, to robisz to na płaskim obiekcie równoległym do matrycy. Oczywiście w kwestii oceny ostrości dochodzi do tego sprawa krzywizny pola, ale wszystkie rogi powinny mydlić podobnie. Tutaj masz obiekty bardzo bliskie (lewy dolny róg) i takie, które położone są nieco dalej, więc siłą rzeczy ich ostrość będzie wyglądać inaczej.

jaad75 napisał/a:
Jak chcesz ocenić mydlenie w rogach, a przede wszystkim jego równomierność, to robisz to na płaskim obiekcie równoległym do matrycy. Oczywiście w kwestii oceny ostrości dochodzi do tego sprawa krzywizny pola, ale wszystkie rogi powinny mydlić podobnie. Tutaj masz obiekty bardzo bliskie (lewy dolny róg) i takie, które położone są nieco dalej, więc siłą rzeczy ich ostrość będzie wyglądać inaczej.

Sprawdziłem na tablicy testowej - wychodzi mniej więcej po równo. Dzięki za sugestie raz jeszcze.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Jest ok.

Skocz do: