Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
Jaki aparat wybrać- jak laiczki podpowiadają laiczkom
Link do forum "Wielodzietnych"
Czasami zaglądam na to forum (na "Wielodzietnych", nie na "Pentaxa" ma się rozumieć)- nie ze względu na to że jestem ojcem licznej gromadki, lubię kaszę jaglaną czy szukam ultrakatolickiej rozrywki. Chcę wiedzieć o czym rozmawiają ludzie o różnych poglądach. I trafiłem na ten słitaśny wątek- o wyborze aparatu przez kompletnych laików (a właściwie- laiczki, bo to forum głównie kobiece). Ostrzegam- płyny out :mrgreen:

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
:)
Jak wszędzie!

-Teraz lustrzanki Canon są najlepsze ze wszystkich aparatøw. Uslyszała córka od profesjonalnego fotografa po ASP
- Nikon tylko nikon żaden tam canon.

A MagdęCh znam z dwóch innych forów, ale nie przypuszczałbym, że "sekciara" : "Cyfrowy to tylko Canon - niestety Nikon wypadł z rynku"

Na szczęście jest kilka głosów o Pentaksie....
I jeden Głoś rozsądku:
-mam dwoje znajomych, którzy lustrzankami za ciężką kase , takie szity robili, że przerosili się z kompaktem.

===

Lubię takie offtopic'i:

- Lustrzanka to nie tylko aparat zakupić i juz. Niestety body to dopiero początek
- No wiadomo. Body trza ubrac.
- Pod body ubieramy pieluchy
:)

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
cudna lektura :)

mój cytat-faworyt:
"Nie znam sie, ale polecam Nikona. Mamy juz druga lustrzanke, jakosc zdjec swietna, nawet niewprawne oko (czyli moje) widzi roznice pomiedzy foto zrobionym np. Canonem, a Nikonem."

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
athomer napisał/a:
cudna lektura :)

mój cytat-faworyt:
"Nie znam sie, ale polecam Nikona. Mamy juz druga lustrzanke, jakosc zdjec swietna, nawet niewprawne oko (czyli moje) widzi roznice pomiedzy foto zrobionym np. Canonem, a Nikonem."

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Atimis  Dołączył: 22 Lut 2009
"miałam canona 5d mark 2 " serio ?! :mrgreen: ktoś tam chyba nieźle puszcza wodzy fantazji.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Dalczego? Niektórych stać na to, żeby sobie kupić drogi aparat, nawet jak nie potrzebują i się nie znają.

Atimis  Dołączył: 22 Lut 2009
Ehhh ta wspaniała nowobogacka mentalność. Może rzeczywiście niektórzy są aż tak bezsensowni.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Myślę, że jest całkiem sporo takich, którzy tańszego aparatu nie kupią, jeśli stać ich na droższy. I jest też pewnie sporo sprzedawców, którzy jak wyczują klienta przy kasie, to mu droższy sprzęt wcisną, nawet jeśli ten klient zadowoliłby się tańszym (mimo posiadanej kasy).

AJ  Dołączył: 03 Paź 2013
romeck napisał/a:

A MagdęCh znam z dwóch innych forów, ale nie przypuszczałbym, że "sekciara" : "Cyfrowy to tylko Canon - niestety Nikon wypadł z rynku"

Druga część zdania też dobra:
"w tej samej cenie mają gorsze matryce, bo sami ich nie produkują."

No i dobre zdjęcia z imprez bez gripa nie wyjdą!

Inna sprawa, że dwie osoby piszą o Pentaxach a przecież nie powinny nawet znać tej nazwy ;-) - jakoś jednak w świadomości przynajmniej niektórych laików ta marka istnieje - jest "dobrą i ekonomiczną opcją" i ma uszczelki.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Trzeba przyznać że młode pokolenie ma potencjał... choć sam nie wiem czego :-P
W każdym razie lektura poprawiła mi samopoczucie :mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Mnie dziwi wielki nieobecny czyli Sony. Tyle kasy na marketing poszło i nawet laicy ich produktów poważnie nie traktują.

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
Enzo, o to to! Czegoś mi brakowało w tej dyskusji i jakoś nie mogłem wpaść czego. Właśnie info o Sony.
Z drugiej strony nie tak dawno moja znajoma (totalnie zielona jeśli chodzi sprzęt) przymierzała się do kupna lustra i jedyna marka jaką brała pod uwagę to Canon. Nikona ktoś jej odradził a Sony sama definitywnie odrzuciła bo to "niefotograficzna" marka. Wspomniałem o Pentaxie (już po fakcie) ale mina w odpowiedzi na tą sugestie sugerowała, że równie dobrze mógłbym zaproponował Benq'a albo inne Beko :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Dobre, niezły spęd kompletnych ignorantów udających specjalistów...

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Robur zrujnowałeś mi światopogląd! Ja głupi kupiłem Pentaxa a tu się okazuje że "tym nikonem można robić zdjęcia raz za razem, bez czekania"!
A tak z drugiej strony to może ktoś jest zalogowany na tamtym forum i uratuje tą biedną kobietę przed płaceniem 40zł miesięcznie przez 4 lata bez sensu.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zdecydowanie bez płynów, monitor musiałem wycierać...

[ Dodano: 2014-09-09, 16:52 ]
SlicaR napisał/a:
A tak z drugiej strony to może ktoś jest zalogowany na tamtym forum i uratuje tą biedną kobietę przed płaceniem 40zł miesięcznie przez 4 lata bez sensu.

Nie rujnujmy Jej światopoglądu...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
SlicaR, myślisz, że to odniesie skutek ? Ludzie udzielający się tam wcale nie planują -sądząc z wypowiedzi- porzucić swojej "ciemnoty". Chcą mieć "profesjonalny" sprzęt, który bez przerwy robi udane zdjęcia. ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dyskusja tam przypomina te z forów fotograficznych, nie ma się co wywyższać. 8-)

Jest parę osób, które piszą z sensem, reszta już nie bardzo. Jak wszędzie.

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
Te avatary z dzieciakami są straszne... :-/

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Jedno mnie zdziwiło, że ktoś znał w ogóle Pentaxa. Fakt, że nazwę trochę przekręcił ale jednak.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
SlicaR napisał/a:
może ktoś jest zalogowany na tamtym forum i uratuje tą biedną kobietę

Myślisz że chce być ratowana? Poza tym nie jestem Wielodzietny :evil:

Skocz do: