olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Dlaczego moda? niektórzy po prostu wymieniają sprzęt na nowszy po jakimś czasie (np.telefon, samochód). Nie widzę w tym nic modnego.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
nie zrozumiałeś mnie, ale trudno

nie pisałem o wymianie sprzętu, tylko o braniu pod uwagę na jakiejś poważnej pozycji ewentualną wartość odsprzedaży

dlaczego?
- niemożliwe do przewidzenia przyszłe trendy
- brak wiedzy o rozwoju technologicznym w przyszłości
- ciężkie do przewidzenia awarie w przyszłości
itp

dużo lepiej brać pod uwagę po prostu cenę zakupu - lepsze są realne niż hipotetyczne oszczędności

oczywiście, jeżeli ktoś wogóle jakiekolwiek oszczędności przy zakupie sprzętu foto przewiduje

btw - z samochodami i telefonami jest jednak trochę inaczej - bo te pierwsze się relatywnie zużywają, a te drugie starzeją technologicznie, więc ich wymiana jest niejako wymuszona

dobry obiektyw, jeżeli tylko nie zepsuje się mechanicznie, może służyć o wiele dłużej i raczej nie ma wielkich powodów żeby np zmieniać na "nowszy model" tego samego typu (oczywiście są pewne "kroki milowe" w postaci cichego/szybkiego napędu af)

miejmy nadzieję że ten będzie służył mi długo i wiernie, do chwili gdy ja będę chciał go zmienić a nie w momencie gdy on się rozleci :-)

sebolnet  Dołączył: 15 Paź 2013
Kolejne spostrzeżenie przy zabawie z Sigmą 70-200 F2.8 APO EX DG OS HSM. Przy wyłączonym SR w body, na OS w trybie 1 na Sigmie robię zdecydowanie więcej zdjęć niż z SR. Co sugeruję mniejsze zużycie energii na stabilizację w obiektywie. Różnica dosyć spora ale nie podam dokładnie ilości zdjęć (policzę następnym razem). Bateria oryginalna.

Kolega zakupił Tamrona 70-200 często używał mocowania do statywu i zonk... wyrobił się gwint w stopce Tamrona. Masakra jakiś strasznie miękki materiał. Teraz będzie musiał rozwiercić hmm wspawać jakąś stalową nakrętkę. Ogólnie totalne aluminium dlatego uważajcie na to.

Obejma mocowanie do statywu w Sigmie ma super "klips" (trzeba odciągnąć zaczep następnie lekko obrócić jest wyczuwalny opór)

w Tamronie jest skręcany wkrętem (kilka razy trzeba pokręcić i też mocowanie nie najmocniejsze - jednak na szczęście nie trzeba tego często ściągać):

Widać tutaj też ten nieszczęśliwy gwint mocowania do statywu!

Co do Tamiego - bo przez dzień fociliśmy razem - mogę powiedzieć że jest dosyć głośny czasami nie widać :P a słychać (HSM w Sigmie jest niesłyszalne), szybkość AF na korzyść Sigmy jednak nieznacznie ale celność w Sigmie zdecydowanie lepsza! W Tamronie według kumpla głupi pomysł przełączania AF i MF. Przesuwany jest cały pierścień końcowy - jakby przeładowywać shotguna :)

Co do ostrości to tutaj remis. Naprawdę ciężko stwierdzić co ostrzejsze. Chyba tylko w warunkach testowania w jakimś studio :)

Wykonanie Tamrona nie takie straszne jak piszą co niektórzy - wydaje się solidny. Jednak Sigma pokazuje klasę i w tej dziedzinie.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Dzięki za rzeczowe porównanie.
Moim zdaniem skoro nie widać różnicy w zdjęciach to po co przepłacać ? ;-)
Do zastosowań amatorskich Tamron 70-200 spokojnie wystarczy...

sebolnet  Dołączył: 15 Paź 2013
Cytat
skoro nie widać różnicy w zdjęciach to po co przepłacać ?

No jest sporo rzeczy w Sigmie których na próżno szukać w Tamronie :P co pisałem już na poprzedniej stronie. Do tego dochodzi jakość wykonania oraz użytych materiałów, ergonomia. Przecież nie tylko o jakość fotek chodzi ale też o całą usprawniającą otoczkę. Moim zdaniem warto dołożyć do Sigmy. No ale to 2500zł vs 3990zł. HSM, OS warte jest te 1500zł więcej.

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
sebolnet napisał/a:
W Tamronie według kumpla głupi pomysł przełączania AF i MF. Przesuwany jest cały pierścień końcowy - jakby przeładowywać shotguna :)

Bardzo dobre rozwiązanie, z resztą tak samo działa to w Sigmie 100-300/4 czy 70-200 pod wiertarkę. Czysta mechanika bez żadnych sprzęgiełek.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
W Polsce długo jej nie zabraknie, jest droga jak na nasze standardy i ciężko schodzi.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
na znanym serwisie aukcyjnym 3 sztuki (ale jedna podejrzanie tania)

na skąpcu 6 sklepów, w każdym obiektyw albo niedostępny, albo "zapytaj o dostępność", które oznacza że sklep nie posiada tego obiektywu

jeżeli ciężko schodziła, to dystrybutor zapewne nie narobił specjalnych zapasów i zapasy tym bardziej szybko się skończą (lub nawet już się skończyły - przecież producent z dnia na dzień nie podjął decyzji o wycofaniu produktu - przygotowali już się do tego wcześniej)

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
11-sierpnia zamówiłem w euro.com T70-200 i na razie jeszcze czekam . Zobaczymy co powiedzą po upływie 30 dni.
Wracając do pojedynku T vs S z szybkością AF na psich sportach , ktoś może już sprawdzał.

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
DanielZ napisał/a:
Wracając do pojedynku T vs S z szybkością AF na psich sportach , ktoś może już sprawdzał.

Moze nie w psich ale w sportach różnego typu sprawdzałem... i wygrywa Canon :evilsmile:

Canon 70-200/4 czy 70-200/2.8 ?

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
2.8, najlepiej II :D

Bogdan  Dołączył: 07 Lip 2008
Cytat
11-sierpnia zamówiłem w euro.com T70-200 i na razie jeszcze czekam

Ja zamówiłem 8-sierpnia- bez odzewu.

Jak nie wpłacaliście kasy z góry to polecam sklep fotonia tam zamówiłem w piatek i w poniedziałek był juz u mnie.

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012

olejx napisał/a:
Jak nie wpłacaliście kasy z góry to polecam sklep fotonia tam zamówiłem w piatek i w poniedziałek był juz u mnie.

Poczekam jeszcze trochę bo do 30 dni roboczych od zamówienia brakuje , a jak nie będzie odzewu to wykonam sobie telefon. :evil:

Bogdan  Dołączył: 07 Lip 2008
czasem warto poczekać. przy niewywiązaniu się w terminie z ich winy, często dają spore upusty na inne zamienniki.
Można się targować.

igorrro  Dołączył: 18 Lip 2011
Po sprzedazy Pentaxa HD 55 - 300 WR rozgladam sie za porzadnym zoomem w zakresie ogniskowych 50 - 200. Przeznaczenie glownie potretowe, dzieciaki w plenerze. Nie moge postawic na stalki portetowe kolejny raz, gdyz po zakupie 55 drazni mnie jednak stala ogniskowa.

PS Glownie zalezy mi na jakosci obrazka, halas sie nie liczy ;)

Pewnie to juz klasyk, ale mam trzy typy:

1) Pentax 50 - 135/2.8
2) Tamron 70 - 200/2.8
3) Sigma 50 - 150/2.8

Z gory dziekuje za podpowiedzi

Jak znajdziesz jeszcze to Sigma 50-150/2.8 w starszej mniejsze wersji będzie ok. Tamron imho ma brzydki bokeh a z Pentaxem to loteria jednym sypie się SDM a innym nie.

Skocz do: