tomek_j  Dołączył: 04 Lis 2010
Wielkie mi co. Się nie znają - fakt. ...Ale dyskutują sobie we własnym forum i d... nikomu nie zawracają. A Panowie tu tak z wysokości majestatu.... NIE ŁADNIE.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
athomer napisał/a:
Enzo, o to to! Czegoś mi brakowało w tej dyskusji i jakoś nie mogłem wpaść czego. Właśnie info o Sony.
No a Samsung? Wszędzie jest teraz Samsung (telefon, telewizor, tablet, mikrofala, lodówka itp) a na rynku foto go nie widać.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Gwiazdor napisał/a:
No a Samsung? Wszędzie jest teraz Samsung (telefon, telewizor, tablet, mikrofala, lodówka itp) a na rynku foto go nie widać.

A widziałeś świętego na żywo ? Przecie on święty, jak zostało zakomunikowane w jednym z wątków. :mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Gwiazdor napisał/a:
No a Samsung?

Podobna nisza jak Panasonic. Te marki bardziej kojarzą się z RTV AGD niż fotografią.

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
Nie ukrywam, że uwielbiam zaglądać w takie miejsca- myślę że moi dziadkowie z takich samych powodów oglądali filmy "z dzikimi ludźmi z Afryki"- kompletnie inna kultura, z zupełnie innymi problemami i argumentami. W głębi duszy mam ochotę na maxitrolling- aż się prosi aby np. wrzucić info, że Cannon wykorzystuje w swoich soczewkach komórki z abortowanych płodów, a Nikon oddaje cześć demonom, i poprzeć to tym:
. A do tego dodać, że Papież używał Pentaxa. Z drugiej strony- wiem że nie mogę, bo nie jestem aż tak złośliwy :mrgreen: .

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Ze względu na Papieża, Asahi zmieniło nazwę aparatu z Pentagram na Pentax.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Robur napisał/a:
Nie ukrywam, że uwielbiam zaglądać w takie miejsca
koneserska jazda :-B
MCsubi, :-B

Enzo napisał/a:
Podobna nisza jak Panasonic. Te marki bardziej kojarzą się z RTV AGD niż fotografią.
Tak, ale jesli nie masz styczności z rynkiem foto to jednak "znane z domu" marki mogą być pociągające. Z drugiej strony syndrom "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" oraz pozycja dominująca CiN na rynku aparatów swoje robi.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Enzo napisał/a:

Na świecie jeszcze żyją tacy, którzy trzymali w rękach dobre analogowe kompakty o tej nazwie i używali lamp błyskowych z wytwórni Pasikonika (National i Panasonic).

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
x4rd napisał/a:
Te avatary z dzieciakami są straszne... :-/
Osobiście wolę te, niż kilkanaście avatarów z naszego forum.

Gwiazdor napisał/a:
"znane z domu" marki mogą być pociągające

Gdyby Beko czy Zelmer zaczęły robić aparaty musiałoby sporo wody w Wiśle upłynąć zanim nasze skojarzenia przestałyby się wiązać z lodówkami czy robotami kuchennymi. W tej dyskusji widać jak dużo znaczy sentyment i historia (Zenit). Decydującą rolę odgrywa tu wiek piszących którzy pamiętają jeszcze radzieckie aparaty. Za dwadzieścia lat w tej dyskusji pojawią się inne marki. Choć niekoniecznie.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
Gdyby Beko czy Zelmer zaczęły robić aparaty musiałoby sporo wody w Wiśle upłynąć zanim nasze skojarzenia przestałyby się wiązać z lodówkami czy robotami kuchennymi.

He... "Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem lustrzanki zelmer, ale nie wiem, czy obiektyw dokupić wrozamet czy amica..."

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
MarWoj napisał/a:
używali lamp błyskowych z wytwórni Pasikonika (National

Mam taką.

Enzo napisał/a:
Gdyby Beko czy Zelmer zaczęły robić aparaty
Ale przyznasz, że koreańczycy znacznie bardziej kojarzą się z nowoczesną elektroniką niż Zelmer czy Beko. Tym bardziej, że robią aparaty od dawna, tylko jakoś bez sukcesów.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
PiotrR napisał/a:
He... "Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem lustrzanki zelmer, ale nie wiem, czy obiektyw dokupić wrozamet czy amica..."
Nie kupuj kundli. Co zelmer, to zelmer :-P

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Benek napisał/a:
Osobiście wolę te, niż kilkanaście avatarów z naszego forum.

Benek, świetna myśl. A może by tak konkurs na najbrzydszy awatar forum? Zgłaszam się.

Gwiazdor napisał/a:
koreańczycy znacznie bardziej kojarzą się z nowoczesną elektroniką

Z elektroniką tak. Z optyką nie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Robur napisał/a:
poprzeć to tym:
I takiego bym kupił. Nikona nigdy !

Robur  Dołączył: 12 Cze 2011
Enzo napisał/a:
Gdyby Beko czy Zelmer zaczęły robić aparaty musiałoby sporo wody w Wiśle upłynąć zanim nasze skojarzenia przestałyby się wiązać z lodówkami czy robotami kuchennymi.

Jako osobnik wiekowy przypominam, że kiedyś firma HP robiła aparaty cyfrowe. Nie zawojowała rynku, a jak pamiętam argumenty w rodzaju "po co ci drukarka z obiektywem" :mrgreen:

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Ale za to Epson zrobił aparat nadal pożądany przez niektórych o-)

O R-D1 chodzi oczywiście. Ah gdyby zechciało się komuś robić RD-2 z nowoczesną matrycą...

Skocz do: