jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Zabawa w focus charty (nawet te zaawansowane, przestrzenne konstrukcje) i kalibrowanie AF-a na nich nie jest zbyt dobrym pomysłem - takie przemyślenia mnie dopadły.... ;-)
Ale serio - najłatwiej kalibrować AF-a na dużych dystansach (tak wiem, że GO rośnie z odległością i wydaje się to bez sensu) - jeżeli trafia bezbłędnie na odległość, będzie również trafiał na krótkim dystansie... Sprawdzone i przetestowane...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
takie przemyślenia mnie dopadły.... ;-)
Na pewno masz rację.

Przem77  Dołączył: 27 Sie 2007
Panowie wime że obiektyw o którym mowa był na testach na optyczne.pl i wypadł świetnie, niebawem powinny być testy opublikowane. Natomiast jak zapewne zauważyliście sam jestem posiadaczem tego obiektywu i muszę powiedzieć, że przy 1.4 lekko zmękcza natomiast dalej to jest rewelacja.
Jeżeli chcecie mogę przesłąć zdjęcia.

bako  Dołączył: 07 Mar 2007
pewnie poslij mi
jak mozesz na e-maila
psobik@op.pl

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Ganz napisał/a:
szukam i szukam i chyba ślepy jestem bo nie dojrzałem, że o to szkło chodziło

nie powidzalem ze jest gdzies napisane, tylko ze wiem o jakie szklo chodzi :-)

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
no to ja juz jestem glupi... to jaka portretowke konkretnie mam kupic?
ma byc ostra jak zyleta i bardzo jasna...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dtox, a czemu ta portretówka ma być "ostra jak żyleta"? Będziesz modelom twarze nią golił? :shock:

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
dtox, 85/1.4 ? :-)

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
mi pasuje smc-m 50/1.7 i 135/2.8 do portretu ( mowie oczywiscie do cyfry) ale kazdy ma cos swojego ulubionego, nie mam zadnego "limited" wiec nie wiem, moze bym zdradzil 50'tke na rzecz chocby 70 badz 77 ;)

dtox napisał/a:
ma byc ostra jak zyleta i bardzo jasna.

jak szklo peknie to bedzie ostra jak zyleta, a jak odpadnie szkielko to jasnosc na 100% :evilsmile:

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
matb, no baaa... sie wie :-)
zy, kurcze obawiam sie, ze moze byc za dluga :-/ z tego co widze robiac zdjecia to max 55mm moze ciutke wiecej...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
dtox napisał/a:
zy, kurcze obawiam sie, ze moze byc za dluga :-/ z tego co widze robiac zdjecia to max 55mm moze ciutke wiecej...

Obawiam się, że za długo to mógłbyś czekać, zanim udałoby Ci się ją kupić... :mrgreen:

Jak masz kasę, to nawet się nie zastanawiaj - bierz Limitedy 70 lub 77... 50-tka ewentualnie do szerszych ujęć - chyba, że do kompletu 43 Limited - wszystko zależy od budżetu...

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Polecam Ci 50tkę - a czy FA, A, czy M, to już kwestia budżetu. Widzę po sobie, jak i po znajomych, że nawet na cyfrze to szkiełko zachowało przydomek "standard". Jest naprawdę uniwersalne, docenisz szybko tą ogniskową i prędko się z nią nie rozstaniesz.

Poza tym - jest na nie ciągły popyt. Więc w razie czego sprzedajesz bez straty i nabywasz dłuższą ogniskową. Proste.

Kupuj - nie gadaj. Możliwe, że właśnie ucieka Ci zdjęcie Twojego życia ;-)

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
argawen napisał/a:
Ale na 3,5 masz inne GO i przeważnie lepszą ostrość. Poza ostrością w dobrym szkle jest także bokeh, oddanie kolorów, plastyka itd.

No tak tylko ja potrzebowałbym jasnej odpowiedzi: czy porównanie jakości szkła 1.4 do mojego zapiaszczonego Industara 3,5/50 będzie miało cokolwiek wspólnego jak porównanie 350 PLN za 1.4 do 5PLN za 3.5 ;-) . Bo szczerze mówiąc jestem bardzo zadowolony z mojego, bądź co bądź, ciemnego szkiełka.
zy napisał/a:
Ganz napisał/a:
szukam i szukam i chyba ślepy jestem bo nie dojrzałem, że o to szkło chodziło

nie powidzalem ze jest gdzies napisane, tylko ze wiem o jakie szklo chodzi

jasnowidz jaki, czy co? :roll:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
dtox: jezeli portretowka to TYLKO 70 LTD - nie jest bardzo droga (2 x 50/1.4) a bedziesz bardzo zadowolony.

BTW: jak nie bedzie Ci pasowalo 70mm to na forum pojdzie od reki.

Skocz do: