dyniek  Dołączył: 30 Sie 2014
Stare szkła(SMC Takumar 105) i radioaktywne materiały
Witam.
Chciałem sobie kupić SMC Takumara 105, ale gdzieś wpadł mi temat radioaktywnych materiałów w starych szkłach(thorium) i zacząłem się zastanawiać. Czy ktoś w ogóle się tym przejmuje?:-)
A swoją drogą, ten Tak to szkło makro, prawda? Bo w sumie nie jest przy nim to napisane, ale zakładam, że jest tylko jeden smc tak 105 i jest on szkłem makro? Zastanowił mnie minimalny fokus 1,2m... I o skali odwzorowania też nie ma ani słowa, ale o ile kojarzę to on ma 1:1, tak?

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Zaszczytne miano Takumarów radioaktywnych ma tylko 35 i 50.
Takumary macro miały ... Macro w nazwie.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
dyniek napisał/a:
smc tak 105 i jest on szkłem makro?

Chyba Cię rozczaruję : w czasach analogowych ogniskowa 100/105 mm była przypisywana też obiektywom portretowym. Zwykle były to obiektywy miękko rysujące, eliminujące nadmiar szczegółów (pory skóry czy zmiany skórne ).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dyniek napisał/a:
zakładam, że jest tylko jeden smc tak 105 i jest on szkłem makro

Są dwie wersje Takumara 105 w 6-ciu odmianach http://kajiwara.weebly.com/en-home.html

emwi  Dołączył: 02 Paź 2011
dyniek, Takumar 2.8/105 na pewno nie jest szkłem makro. Za to takimi są Macro Takumary 4/50 i 4/100, z tym że w 50-kach są takie o skali 1:2 (o ile pamiętam SMC, mam takowy) i 1:1.

MCsubi napisał/a:
Takumary macro miały ... Macro w nazwie.

....i ogniskowe 50 i 100 mm.

[edit]
emwi był szybszy. ;-)

dyniek  Dołączył: 30 Sie 2014
Hm, dzięki za uświadamianie świeżaka. Ok, to bogatszy w mądrość, że szukam Tak 100 f4 macro, pytanie jest takie: czy to dobre szkło, żeby mieć tylko takie jedno? On ma 1:1?
A, doczytałem, że to 1:2. Czy w cenie 500 warto szukać czegoś innego?

dyniek napisał/a:
czy to dobre szkło, żeby mieć tylko takie jedno?

Bardzo dobre. Popatrz na zdjęcia Techmetala czy jak tam Michał teraz się przezwał .
Uwaga ode mnie : F 4 to jest przy obiektywie nastawionym na nieskończoność. Przy skali 1:1, rzeczywisty otwór jest o 1,5-2 działki "ciemniejszy". Miej to na uwadze, bo przy intensywnym foceniu zaczynają się problemy ze wzrokiem ( osobiście "przerobiłem" na SMC-P M macro 4/100 ). Jeśli możesz , to raczej szukaj np. SMC-P F macro 2,8/100 albo FA macro 2,8/100. Przy 1:1 widać różnicę tej jednej działki.

Skocz do: