Bozia  Dołączył: 05 Wrz 2011
[przejsciowka] Apater M42
Cześć,

Jakiś czas temu zakupiłem oryginalny adapter m42 aby użyć go wraz z Takumarem 400 f/5.6. Na początku wszystko było ok, ale po jakimś czasie adapter zaczął "wyskakiwać" z gniazda przy ostrzeniu (opór w takumarze był dość spory (teraz już nie jest bo zmieniłem smar)) w jaki sposób mogę "naprawić" adapter. Tą blaszkę muszę odgiąć? W którym miejscu? (w sensie gdzie złapać i co dogiąć?). Byłbym wdzięczny za pomoc :)

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Skoro w jednym miejscu blaszka jest przykręcona to w jakim innym możesz ją odgiąć?

Bozia  Dołączył: 05 Wrz 2011
Pisząc o miejscu miałem na myśli miejsce na blaszce. Można ją podgiąć w 3 miejscach: przy śrubce, na pierwszym zagięciu oraz można teoretycznie podgiąć to "skrzydełko".

domingo30gda  Dołączył: 01 Wrz 2014
jesli adapter wraca wraz z "trudnym" pokretłem ostrzenia to mozesz sprobowac wywiercic dziurke zapadke na bolec w mocowaniu bagnetowym obiektywu m42

2mm wiercenia w odpowiednim miejscu i obiektyw wskoczy i nie bedzie ani siebie sam wykrecał ani adapteru

jarkar  Dołączył: 23 Sty 2013
domingo30gda napisał/a:
jesli adapter wraca wraz z "trudnym" pokretłem ostrzenia to mozesz sprobowac wywiercic dziurke zapadke na bolec w mocowaniu bagnetowym obiektywu m42

2mm wiercenia w odpowiednim miejscu i obiektyw wskoczy i nie bedzie ani siebie sam wykrecał ani adapteru

Pomysł na oznaczenie "odpowiedniego" miejsca wiercenia? Mam na stałe nakręcony taki adapter na M42 i właściwie to dla pewności fajnie byłoby szkło zablokować.

ringo13  Dołączył: 25 Lut 2013
Pomiędzy "dupkę" obiektywu a adapter podłóż kawałek folii aluminiowej.
Następnie obiektyw zamontuj w body pamiętając o wciśniętym przycisku blokady w body.
Kilkakrotnie puść i wduś przycisk blokady w body a na folii odbije się miejsce bolca blokady. Wykręć obiektyw z body mając wduszony przycisk blokady.
Zaznacz igłą miejsce wiercenia. Dla pewności wymień folię na nową i sprawdź miejsce bolca blokady jeszcze raz.

Skocz do: