Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
FrankenCamera czyli cyfrowy pleśniak.
Wpadło mi to dzisiaj w oko i w duchu wzdychania za analogowymi aparatami i ubolewaniem czemu nikt nie chce wyprodukować prawdziwego retro z cyfrowymi bebechami (nie, Nikon DF się nie łapie...) postanowiłem się z Wami podzielić linkiem.

http://frankencamera.wordpress.com/

A teraz co zdolniejsi - do roboty! Da się o-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Było ze dwa dni temu w innym wątku.

ups...

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Na szałcie było, wątku nie kojarzę…

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mógłbym nawet napisać - "było 5 lat temu" http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=26450, ale to lekkie nadużycie

w każdym razie, wątek jest ok - może ktoś będzie chciał tu sobie podyskutować o tej ciekawej konstrukcji - choć nie wiem czy lepszym miejscem nie byłyby "inne systemy" lub też "złota rączka" ;-)

opiszon, w to sprzed 5 lat to ta sama nazwa ale zupełnie inny projekt. Ten gość we wpisie przyznał, że nie poszukał czy ktoś już czegoś tak samo nie nazwał i przeprosił za zamieszanie o-)

O złotej rączce myślałem, ale jakoś tak głupio samym linkiem rzucić. Co innego jak sam być coś zmontował o-)

A tak na temat projektu - bardzo mnie cieszy, że ktoś pokazał, że da się estetycznie takie coś sklecić. Do ideału daleko, ale źle nie jest. Coraz mniejsze (i tańsze) aparaty z "dużymi" matrycami dostarczają dawców części na takie próby. Tylko trochę szkoda ciąć stare aparaty, szczególnie takie ładne jak ta Konica. A największą przeszkodą dla takich domowych konstruktorów pozostaje pewnie zamknięte oprogramowanie aparatów i brak otwartych alternatyw.
Gdyby były dostępne takie zestawy matryca + procesor z otwartym oprogramowaniem, a przynajmniej częściowo otwartym z jakimś interfejsem pod który się można podpiąć z własnym mikrokontrolerem to myślę, że sporo by takich projektów na świecie wypłynęło...

Sam parę lat temu miałem fazę, aby jakiś kompakcik kręcący przyzwoite video wmontować do starej kamery 8mm. Jednak przyjrzałem się wszelkim konstrukcją które wyszły spod mojej ręki i oszczędziłem sobie i światu efektu na takim poziomie estetycznym jaki by to pewnie osiągnęło o-\

Generic, wiem, dlatego napisałem, że lekkie nadużycie ;-)

[ Dodano: 2014-09-15, 15:08 ]
Generic napisał/a:
największą przeszkodą dla takich domowych konstruktorów pozostaje pewnie zamknięte oprogramowanie aparatów i brak otwartych alternatyw.

sony otworzyło api dla sterowania przez wi-fi, więc w teorii można by zrobić jakiś fizyczny interfejs, który sterowanie robiłby po wifi

byłby niezły lag, ale by działało ;-)

https://developer.sony.com/develop/cameras/

opiszon napisał/a:
https://developer.sony.com/develop/cameras/

Hm no przydatne ale do projektów jednak innej natury.

no tak, ale światełko w tunelu jest ;-)

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Nisza dla Pentaxa - drukowanie tylnych ścianek do analogów i wstawianie tam matryc FF ;-)

Pomysł jest dosyć stary i narodził się mniej więcej wtedy, gdy cyfrówki zaczęły zdobywać popularność, a na rynku wciąż było dużo „kliszaków”. Ponieważ większość cyfrowych aparatów miało kształt kompaktu, a cyfrowych lustrzanek było bardzo mało i były bardzo drogie, ktoś wymyślił, by wyprodukować wkładkę z matrycą światłoczułą pasującą do każdego aparatu, głownie właśnie po to, by przerabiać SLR na DSLR. I tak powstał Silicon Film i inne mu podobne urządzenia, które chyba nigdy nie wyszły poza fazę prototypów.

https://www.google.pl/sea...r+analog+camera

bakulik napisał/a:
I tak powstał Silicon Film i inne mu podobne urządzenia, które chyba nigdy nie wyszły poza fazę prototypów.
chyba raczej
bakulik napisał/a:
I tak nie powstał Silicon Film i inne mu podobne urządzenia, które chyba nigdy nie wyszły poza fazę prototypów.

8-)

opiszon napisał/a:
chyba raczej

Coś tam jednak powstało i jest produkowane do dziś, np. cyfrowe przystawki średnioformatowe. A do małego obrazka były choćby Kodak DCS420 czy Nikon NASA F4. :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
bakulik napisał/a:
Nikon NASA F4. :-P

15mm x 15mm, nie liczy się jako FF. ;-)

No dajcie spokój z mrzonkami o uniwersalnych dostawkach... Jakkolwiek piękną wizją by to nie było to na wizji się skończyło...

Jak przeszliście na temat dostawek do konkretnych aparatów, to poza tymi do średniego formatu praktycznie jedynym udanym produktem był Leica Digital Modul R do R8 i R9... matryca z cropem X1,37 i całkiem użyteczne pliki.

AJ  Dołączył: 03 Paź 2013
No właśnie, czy poza względami "księgowymi" (czyli, że nie jest to w interesie koncernów / nie opłaca się) są jakieś techniczne powody tego, że cyfrowe ścianki do systemów średnioformatowych są a do 135 nie?
Marzy mi się taka do MX-a.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie wiem, czy przeczytałeś opis Frankenkamery, ale autor nie tylko wymienił/przerobił ściankę. Musiał też przerobić/wymienić spust migawki i połączyć go z elektroniką "cyfrowej ścianki" - żeby spust był również spustem części cyfrowej i włączał matrycę (w trybie bulb) tuż przed otwarciem migawki części mechanicznej.

Nie znam się ale wydaje mi się, że ścianki do średniego można podłączać bez przeróbek starych korpusów:
Cytat
Jak podkreśla firma Hasselblad - nowa cyfrowa ścianka CFV-50c jest kompatybilna z niemal wszystkimi aparatami systemu V wyprodukowanymi od 1957 roku.

http://www.optyczne.pl/72...ad_CFV-50c.html

Dial Data Back do MX podłączało się kabelkiem do gniazda X.

Tu mogłoby pomóc podpięcie się pod styk synchro lub gorącą stopkę, ewentualnie spust migawki wbudowany w przystawkę z gripem i połączony z gniazdkiem wężyka spustowego aparatu.

O właśnie :idea:

Skocz do: