Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
AJ napisał/a:
Dial Data Back do MX podłączało się kabelkiem do gniazda X.

bakulik napisał/a:
Tu mogłoby pomóc podpięcie się pod styk synchro lub gorącą stopkę,

Nie bardzo. Jeżeli dobrze rozumiem, sygnał do synchronizacji lampy dawany jest kiedy pierwsza kurtyna migawki odsłoni już cały materiał światłoczuły a zanim druga ruszy. Więc do uruchamiania matrycy nie zdało by to egzaminu.
bakulik napisał/a:
ewentualnie spust migawki wbudowany w przystawkę z gripem i połączony z gniazdkiem wężyka spustowego aparatu

Tak już prędzej, podłączenie do aparatu tak jak spust w winderze.
Tylko niefajnie, że dodatkowy grup z dodatkowym spustem by musiał być.

I tu największy problem - jak to zrobić aby aparat nie urósł... Przy średnim formacie to mały problem bo zamiast magazynka z filmem jest cyfrowa przystawka w której wszystko można upchnąć i nie psuje ergonomii aparatu.
A w SLR nie ma siły, żeby tylna ścianka się nie zrobiła grubsza (jednak matryca + jakaś elektronika za nią + obudowa - że nawet wyświetlacz olejemy - to trochę grubsze niż płytka dociskowa i obudowa) a co za tym idzie nie da się aparatu przystawić tak blisko do oka.
Jeszcze to że przed matrycą zazwyczaj jest jakiś filtr, szkiełko ochronne itp - czyli przed płaszczyzną ostrości są dodatkowe wystające graty - to nie dało by się zrobić całkiem pełnoklatkowej przystawki do lustrzanki analogowej - wiadomo.

A dodatkowym problemem może (ale nie musi) być to, jak daleko od płaszczyzny ostrości jest migawka i czy te graty przed matrycą jeszcze o nią nie zawadzą.

No i to, że właśnie taka średnoformatowa przystawka pasuje do niemal wszystkich Hasselbladów a taka do lustrzanki była by do jednego tylko modelu (no w przypadku Leiki do dwóch niemal identycznych R8 i R9)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Myślisz, że z upchnięciem elektroniki byłby taki kłopot? We współczesnych telefonach wszak kupę elektroniki upychają na płasko. Gorzej może z tą matrycą, jakby miała mieć rozsądny rozmiar...
W sumie ja bym chętnie taką ściankę do MeSuper kupił w cenie dobrego kompaktu - wystarczyłoby mi, żeby robiła czarno-białe zdjęcia.

[ Dodano: 2014-09-16, 13:40 ]
bakulik napisał/a:
ewentualnie spust migawki wbudowany w przystawkę z gripem i połączony z gniazdkiem wężyka spustowego aparatu.
Co racja to racja, tyle, że wtedy matryca odpalana byłaby nie tuż przed zrobieniem zdjęcia, a już w momencie pomiaru ekspozycji. To oznacza dłuższe naświetlanie, a w efekcie szum. Potrzebne jest rozwiązanie, które włącza matrycę dopiero, kiedy zaczynasz przyduszać drugi stopień spustu, ale też włącza ją zanim ruszy migawka - nie wiem, czy bez ingerencji w spust jest to osiągalne.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Zanim lustro się uniesie, mija trochę czasu. Nie wiem, jaka jest bezwładność matrycy, ale może zdążyłaby się wtedy uruchomić. Z drugiej strony patrząc, w bezlusterkowcach matryca pracuje cały czas, więc i w takiej przystawce nawet gdyby startowała po wciśnięciu spustu do połowy, nie powinno być problemu.

My tu gadu-gadu, a prawdę mówiąc wątpię, by takie coś kiedykolwiek powstało. Producentom bardziej opłaca się sprzedawać, dajmy na to, co dwa lata całą puszkę niż sam układ obrazujący.

bakulik napisał/a:
Z drugiej strony patrząc, w bezlusterkowcach matryca pracuje cały czas
No, racja. A ona tam do kadrowania na pełnych obrotach pracuje czy na jakieś pół-gwizdka? Pytam, bo nie wiem.

bakulik napisał/a:
My tu gadu-gadu, a...

Ale czymże byłoby życie, gdyby nie można było podyskutować o sprawach, na które i tak nie ma się żadnego wpływu...

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
PiotrR napisał/a:
A ona tam do kadrowania na pełnych obrotach pracuje czy na jakieś pół-gwizdka?

Tak jak napisałem tu http://pentax.org.pl/view...hlight=#1145404 wydaje mi się, że matryca pracuje jednak na niepełnej rozdzielczości.

PiotrR napisał/a:
Ale czymże byłoby życie, gdyby nie można było podyskutować o sprawach, na które i tak nie ma się żadnego wpływu...

Masz rację, pogłówkować i wymienić poglądy zawsze można, choćby dla sportu. :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
lol

rozumiem, że jak uzbiera na to A7, które okaże się
Cytat
not be compatible with this type of conversion
to wmontuje tego NEXa 5 a A7 zostanie u niego

całkiem dobry pomysł ma chłopak na zdobycie funduszy na aparat ;-)

opiszon, dokładnie to samo pomyślałem.

W sumie to zależy, czy po ewentualnej nieudanej próbie przeszczepienia bebechów z A7 do łajki będzie jeszcze w stanie upchnąć te bebechy z powrotem do A7. :-D Ale to zdolny chłopak jest, to pewnie tak...

PS Nie wesprę go. Mówiłem, że ja chcę do MeSuper. Co on, naszego forum nie czyta, czy co?

Skocz do: