Cytat![]()
“W ogóle nie jestem zainteresowany procesem fotograficznym (techniką). Lubię małe aparaty, możliwie najmniejsze, nie te wielkie z masą gadżetów. Szybka M3 (Leica) pozwala mi się łatwo skoncentrować”.
“Wbudowane w aparat elektryczne światłomierze – nie mam pojęcia po co one są. To lenistwo. W ciągu dnia nie potrzebuję światłomierza. Potrzebuję go tylko wtedy, gdy światło szybko się zmienia o zmierzchu, gdy jestem w innym kraju, na pustyni albo gdy jest śnieg. Zawsze na początku zgaduję (nastawy), potem sprawdzam, to dobry trening”.
“Aparat jest dla nas narzędziem, a nie śliczną, mechaniczną zabawką. Być może w precyzyjnym funkcjonowaniu mechanicznego przedmiotu istnieje nieświadoma kompensacja obaw i niepewności codziennych usiłowań. W każdym przypadku ludzie zbyt dużo myślą o technice, zamiast o patrzeniu. Wystarczy, jeżeli fotograf czuje się swobodnie ze swoim aparatem, i jeżeli jest on odpowiedni do pracy, jaką fotograf chce nim wykonać”. Henri Cartier-Bresson
Cytat![]()
Leica M-A
Leica M-A to mechaniczny dalmierz. Specyfikacja aparatu jest oparta na analogowym modelu Leica MP. Ręcznie wykonany, metalowy korpus mieści w sobie wszystkie charakterystyczne elementy dalmierzy. Dlaczego napisaliśmy nowy w cudzysłowie? Ponieważ Leica M-A to aparat wykonany współcześnie ale funkcjonalnością bardzo zbliżony do M3, M3-P, czy M4 i M4-P. Leika postanowiła nowy produkt pozbawić miejsca na baterię, a co za tym idzie - światłomierza.
Dalmierz niemieckiego producenta to powrót do fotografii w podstawowej formie. Bez polegania na ekranie, pomiarze ekspozycji lub bateriach. Użytkownik aparatu Leica M-A decyduje o przysłonie, czasie i kadrze.
![]()
Leica M Edition 60
Nowa propozycja bazuje na modelu Leica M-P, który został jednak zredukowany wyłącznie do niezbędnych funkcji fotograficznych. Leica M Edition 60 jako pierwszy aparat cyfrowy, który nie posiada ekranu LCD. Użytkownik w jego miejscu znajdzie pokrętło ISO, zupełnie jak w analogwych Leikach M6 i M7. Zdjęcia zapisywane są wyłącznie w formacie DNG.
"W sztuce może być coś dobrze zrobione albo źle, nic więcej." Stanisław Lem
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
M.W napisał/a:
Leica M-A to mechaniczny dalmierz.Leika postanowiła nowy produkt pozbawić miejsca na baterię, a co za tym idzie - światłomierza.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Aparaty szczęścia nie dają...
Generic napisał/a:Leica ma jaja.
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=