igorrro  Dołączył: 18 Lip 2011
Szukalem wczesniej wlasnie tej sigmy 50 - 150 ale to jest misja dla Jamesa Bonda
Co do SDM na zagranicznych forach pisza ze problem byl ze sztukami wyprodukowanymi do 2011 po 2011 ponoc ma byc juz ok

DanielZ  Dołączył: 07 Lut 2012
Po 33 dniach oczekiwania jest T/70-200. Wczoraj odebrany i kicha z zabawy nowym obiektywem bo zapalenie oskrzeli się przyplątało :(

olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Gratuluje wytrwałości w czekaniu, jak juz tyle wyczekałeś to te pare dni do wyzdrowienia nie powinno robić różnicy. Gratuluje zakupu :-B

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
DanielZ możesz postrzelać z okna przechodniów (o ile jacyś się napatoczą), nie daj się jednak zobaczyć bo nici z podglądania :-/

Zdrowia!

x4rd napisał/a:
DanielZ możesz postrzelać z okna przechodniów (o ile jacyś się napatoczą), nie daj się jednak zobaczyć bo nici z podglądania :-/

Zdrowia!

Tu pojawia się mały problem bo do najbliższych zabudowań mam jakieś 400 metrów i dookoła lasy i pola :) więc zobaczyć się nie dam i trochę jednak 70-200 to za mało do podglądania :)

Bogdan  Dołączył: 07 Lip 2008
Od kilku dni jestem posiadaczem Tamrona 70-200 2,8 i chciałbym podzielić się spostrzeżeniami.
- Duży , ciężki obiektyw
- Rewelacyjnie ostry od 2,8
- Szybkość AF- z moim K-30- ciężko. Jestem przyzwyczajony do S 17-50 HSM, P 18-135.
Dzieli go przepaść. Dużo szybciej w trudniejszych warunkach ostrzyć ręcznie- przynajmniej na baterii się zaoszczędzi.
Ktoś pisał o dziwnym przełączaniu- M-AF- całym pierścieniem ostrzenia.
Wydaje mi się ok rozwiązanie. Nie trzeba szukać przełącznika- pierścień do tyłu, pojawia się niebieska obrączka i to wszystko- jedynie jeszcze w aparacie należy przełączyć.
Reasumując- udany egzemplarz oraz zakup w tej cenie w porównaniu do konkurencyjnej Sigmy o niekonkurencyjnej cenie.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
- swoje waży ... to fakt
- ostry to on jest na f@4.0 baaaaardzo ostry
- kup K3 AF cię ucieszy, szybkość i celność się na "+" zmienią
- MF/AF przełączanie jest bardzo wygodne... 90/2.8 macro też tak ma i sobie chwalę te patent

Bogdan  Dołączył: 07 Lip 2008
Cytat
- kup K3 AF cię ucieszy, szybkość i celność się na "+" zmienią

K-30 mam od nowości i narazie nic lepszego nie potrzebuję- jest w sam raz jak na moje warunki.

Przy dobrym świetle wykorzystuję skutecznie AF, w gorszych równie szybko ostrzę ręcznie.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
Nie rozumiem narzekań na wagę tych obiektywów...

sebolnet  Dołączył: 15 Paź 2013
wyczesany napisał/a:

Dokładnie. Swoje musi ważyć. Im solidniejsza konstrukcja tym lepiej przecież. Co dopiero powiedzieć o zoomach powyżej 300mm :) Sporo grup soczewek również ważą. Do swojej Sigmy 70-200 musiałem się przyzwyczaić aby stabilnie trzymać zestaw i ostrzyć.

wyczesany  Dołączył: 26 Cze 2013
sebolnet napisał/a:
wyczesany napisał/a:
Dokładnie. Swoje musi ważyć. Im solidniejsza konstrukcja tym lepiej przecież.
To raz, ale jasność też się z powietrza nie bierze. Dla mnie wadą jest to na co ma się wpływ bo można zrobić lepiej, chce się mieć 2.8 to trzeba dźwigać i tyle, jak chce się mieć lekko to trzeba się zgodzić na 4. Waga zóma 2.8 nie wynika ze złej woli konstruktorów...

Trochę moich spostrzeżeń.
Fotki robione w plenerze psom na spacerze przy 2.8 słabo ostrzy ( mam założony filtr i nie wiem czy to tez nie ma trochę wpływu) od 4.0 jest rewelacja.
Szybkość AF hmmm pozostawia wiele do życzenia z celnością rożnie bywa - test podczas zaganiania krów. W tym roku racze już mi się nie uda przetestować go na agility.
Portrety psów w statyce to już inna bajka :shock: . Z jakości fotek jestem zadowolony normalnie urywa d... :)
Przełączanie z AF/MF trochę dziwne bo trzeb i na aparacie i na obiektywie przełączyć.

Skocz do: