Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
Pentax K-5II, S 10-20/4-5.6, DA 35 F2.4 AL, DA 50/1.8, T 90/2.8
gkeb napisał/a:Tak do końca nie ma się co bać chmury. Jak podało samo Apple nie doszło do naruszenia systemów ochrony w iCloud. Powodem włamania było stosowanie prostych haseł i brak stosowania dwuetapowego logowania. Można powiedzieć, że osoby pokrzywdzone same prosiły się o to.
Co do zabezpieczeń Adobe to nie wiemy jak bardzo są podatni na ataki. Ciężko to ocenić. Do czasu aż nie zdarzy się jakiś większy włam na serwery to nie będziemy wiedzieć czy jest to możliwe.
A czy nie idzie tak skonfigurować programów od Adobe by zapisywały dane tylko lokalnie?
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
no nie do końcagkeb napisał/a:Jak podało samo Apple nie doszło do naruszenia systemów ochrony w iCloud. Powodem włamania było stosowanie prostych haseł i brak stosowania dwuetapowego logowania. Można powiedzieć, że osoby pokrzywdzone same prosiły się o to.
CytatNajbardziej podatni na ataki są użytkownicy iPhonów — bardzo łatwo można sprawdzić, czy danych adres e-mail jest powiązany z usługą iCloud, a do pojawiającego się w procedurze odzyskiwania hasła pytania o datę urodzenia można podejść wielokrotnie
(...)
mając dostęp do czyjegoś konta Apple, możemy nie tylko przejrzeć jego zdjęcia, ale również odzyskać backupy wszystkich urządzeń, a także zdalnie nimi sterować
(...)
dwuskładnikowe uwierzytelnienie nie ochroni ofiar przed zgraniem backupów — te można pobrać mając jedynie login i hasło.
(...)
Cytat
Dzięki właśnie załatanej przez Apple dziurze w API usługi FindMyiPhone możliwe było nielimitowane zgadywanie hasła do kont iCloud.
(...)
Apple załatało błąd dopiero dzisiaj (chociaż na niektórych wersjach językowych luka jest ponoć wciąż możliwa do wykorzystania).
Cytat
Mary Winstead informuje na Twitterze, że jej fotografie są stare i został dawno skasowane:
(...)
był w stanie odzyskać dane — pytanie skąd? Z chmury iClouda? Być może jest to możliwe — wiemy przecież, że Facebook korzysta z CDN-ów, a zdjęcia, które są na nich umieszczane nie są od razu kasowane (a więc mając stary URL dalej można się do nich dostać — co więcej, URL można niewielkim wysiłkiem przewidzieć, o czym już wielokrotnie pisaliśmy, także w kontekście dedykowanego temu celowi narzędziu brytyjskich służb).
(...)
tuż po złamaniu przez włamywacza hasła do konta iCloud, można posłużyć się narzędziem Elcomsoft Phone Password Breaker, które pozwoli wykraść nie tylko to co widać na koncie iCloud z poziomu przeglądarki, ale imitując urządzenie (iPhone), ściągnie cały jego backup.
(...)
Apple wygodnie omija fakt, że aby “odgadnąć” czyjeś hasło, trzeba wykonać kilka (dziesiąt, set, tysięcy) prób — i to powinno być wykryte przez systemy zabezpieczeń firmy, które najwyraźniej nie zdały egzaminu, albo jak sugerują niektórzy, w ogóle nie istniały.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Królestwo za jedno zdjęcie! @czarnobialestudio
pe72 napisał/a:
Drugi aspekt jest też taki jak w podanym przez Ciebie przykładzie, a mianowicie brak fizycznej dostępności do danych. Jestem z tego pokolenia, które pamięta czasy przymusowych przerw w dostawie prądu:-) i konsekwencji z tym związanych. Dzisiaj pewnie w taki sposób dzisiaj rozpatrywać można brak dostępu do sieci. W każdym razie przy "chmurowych" pomysłach skutek jest taki sam, jak przy braku prądu.
k-3+ 17-50@2,8 + 85@1,4 + 50@1,7 + Metz 58, YN560 TX + 2xYN560 III + reszta
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Zechcesz rozwinąć? Co masz na myśli, że bezpieczeństwo jest niskie?izbkp napisał/a:Po za tym ogólnie rozumiane bezpieczeństwo takiego rozwiązania jakie zaproponowałeś jest w sumie niskie.
nie ma mnie w internecie
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
Ale zechcesz rozszerzyć? Bo naprawdę nie wiem o czym mówisz. Co jest amatorskiego i niebezpiecznego w serwerze/NAS z RAID do tego własnym software i dostępie po SSL (dodatkowo dane w ownCloud można szyfrować)? Myślisz, że soft do iCloud/Dropbox jest bezpieczniejszy, bo tworzy go więcej osób niż ownCloud (hint, wcale nie jest dzięki temu bezpieczniejszy)? Przynajmniej dane leżą u Ciebie a nie osób trzecich.izbkp napisał/a:bbartlomiej, Po prostu trudniej mi sobie wyobrazić mniej bezpieczne środowisko niż własna amatorska chmura (może nawet pseudochmura?) na własnym domowym amatorskim serwerze (może nawet pseudoserwerze) ;) To się ociera o ten popularny onegdaj dowcip jak to trzeba było kupić sobie gorzelnie aby się wódki napić ;P
bbartlomiej napisał/a:Przynajmniej dane leżą u Ciebie a nie osób trzecich.
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:na swoim prywatnym serwerze uruchomisz system uwierzytelniania sms-em
Papcio
K5IIs|K5 |Metz 58 AF-1| 540FGZ | trochę szkła | LUMIX DMC-LX3 |DC-GX9 | Flexaret VII | MZ7 i inne starocie, które lubię { K1000, Zorkij, Ami 66 ...}
http://www.papcio.art.pl
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
nie ma mnie w internecie