jannad  Dołączył: 21 Kwi 2006
HD DA 70/2,4
Ma ktoś może już to szkiełko i podzieli się wrażeniami? Głównie to moje pytanie dotyczy Bokeh, czy jest taki nerwowy jak w poprzedniej wersji? Dojrzewam do zakupu jakiejś 70-siatki.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
DA 70 ma rozmycie, jakby to ująć, krystaliczne i wyraziste. FA 77 z kolei miękkie i łagodne.

jannad, zastanawiasz się pewnie czy zaokrąglona przysłona w wersji HD to zmienia. Ale skoro DA 70 był taki już na pełnym otworze, to przysłona raczej nie ma aż takiego znaczenia. Moim zdaniem jeśli zależy Ci na najlepszym bokeh, warto pójść od razu w 77-kę. No chyba, że komuś rozmycie z 70-tki bardziej pasuje, to już kwestia indywidualna.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
i P85/1,4 ;-)

Cytat
Ale skoro DA 70 był taki już na pełnym otworze,

A o tym to nawet nie pomyślałem, rzeczywiście może to i argument, choć tutaj co innego piszą http://www.fotopolis.pl/n...ed-w-wersji-hd/
Cytat
W nowej wersji HD zaszły dwie zmiany - pojawiły się nowe wielowarstwowe powłoki HD i zakrąglone listki przysłony, które na "pełnej dziurze" mają dawać ładniejszy bokeh

[ Dodano: 2014-09-22, 11:20 ]
No dobra a teraz dalej laickie pytania. Co daje ta zaokrąglona przysłona? Z naszego wątku o 15HD i z pentaxforum to raczej lepiej sprawdza się stare rozwiązanie. Osobiście na wyższych przysłonach też wolę "gwizdeczki" niż kółeczka w światłach, zwłaszcza na szerokich kątach. W 70-tce jednak ta przysłona lekko przymknięta powinna robić różnicę i mieć wpływ na bokeh, a przy pełnej otwartej nie?. Powłoki powinny dać lepszy kontrast i pracę pod światło, bynajmniej tak mi się wydaje. Szkoda że nikt nie ma sampli z nowej 70-tki, moje pytania są tylko po to abym mógł podjąć decyzję czy warto dokładać te 500zł za HD.[/quote]

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
jannad, Mi by buło szkoda tych 500 zł, lepiej już chyba dołożyć do używanej 77, lub sigmy 85

Motyl, może nowa HD jest lepsza od lekko jaśniejszej 77?

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Zdziwiłbym się, to jest tylko trochę odświeżony obiektyw, wielkiej różnicy między starą a nową wersji, nie oczekiwałbym. W sumie obiektyw dostał nowsze powłoki, więc pod światło powinno być trochę lepiej, + zaokrąglone listki przysłony, obiektyw i tak jest dość ciemny, więc przymykając go na tyle, żeby zobaczyć różnicę w bokehu, to tego bokehu już tak dużo nie będzie :-(

Skocz do: