delissimo  Dołączył: 18 Cze 2014
K-50 Obraz z live view dziwny przy kręceniu filmów
Mam następujacy problem z K-50 (może to nie problem tylko coś w ustawieniach naprzestawiałem).
Podczas kręcenia filmów i skierowania aparatu w ciemne miejsce na live view widać falę żółtego lub czerwonego koloru, składającą się z mikrokropeczek (zajmuje 30 - 60 % powierzchni wyświetlacza). Losowo "zalewa" czarne lub bardzo ciemne miejsca szczególnie przy próbie wyostrzenia. Teraz pytanie do obrytych w temacie: Jest to defekt matrycy lub wyświetlacza? Czy też może jakieś ustawienie autofocusa wspomagające ostrzenie. A może standardowe zachowanie aparatu w takich sytuacjach. Dodam, że działo się to na kitowej 18-50 oraz także kitowej 55-200. Na nagranym materiale nie widać tych plam kolorów.
Dzięki za uwagi i pomoc.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne włączyłeś pokazywanie miejsc niedoświetlonych.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Jest tak, jak napisał plwk – aparat w ten sposób wskazuje miejsca prześwietlone (na czerwono) i niedoświetlone (na żółto). Gdybyś chciał zmienić te ustawienia, to wejdź w menu, opcje fotografowania (czerwony aparacik), zakładka nr 4, potem Live View (Podgląd na żywo) i usuń „ptaszka” przy opcji Bright/Dark Area (Jasne/ciemne obszary). I przeczytaj instrukcję, dowiesz się więcej o swoim sprzęcie.

delissimo  Dołączył: 18 Cze 2014
Dzięki koledzy! Stawiam piwko przy najbliższej realnej okazji :mrgreen: Ja za dziecka byłem we wrzątku kąpany no i wyparowała ze mnie wszelka cierpliwość toteż z instrukcjami na bakier jestem. Ale Pentaksową trochę postudiuję - obiecuję.
PS: fajny avatar bakulik hehe Groucho Marx....dobre filmy robili Ci bracia

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
delissimo napisał/a:
dobre filmy robili Ci bracia

Zgadza się. Tobie również życzę dobrych filmów z ka pięćdziesiątki. ;-)

Skocz do: