Który byście wybrali?
GX-10
90% Complete
45 (90%)
E-510
10% Complete
5 (10%)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
mutant napisał/a:
Mam prośbę, czy któryś z użytkowników GX-10 mógłby umieścić na serwerze jakieś pełnowymiarowe zdjęcia (najlepiej ze trzy z ISO 100/200/400, na których występują jakieś fragmenty przyciemnionych, gładkich powierzchni)? Byłby ktoś na tyle uprzejmy i pomocny?

Wez jeszcze pod uwage, ze ogromny wplyw na to co rejestruje matryca ma obiektyw. Kadry uciekaja, jedyne co dobre, ze caly czas puszki tanieja :mrgreen: Tylko nie zwlekaj zbyt dlugo bo wyskoczy GX-20 albo jakis GX-10 Super i bedzie kolejny problem

mutant  Dołączył: 24 Sie 2007
Cytat
Wez jeszcze pod uwage, ze ogromny wplyw na to co rejestruje matryca ma obiektyw.

Racja, racja 8-)
Chodziło mi o przykładowe fotki zrobione kitowym obiektywem, zapomniałem dodać... :oops:

mutant napisał/a:
fotki zrobione kitowym obiektywem, zapomniałem dodać...

Za pozno. Zrobilem dzis przed praca kilka zdjec manualnym Pentaconem 50mm, caly czas przyslona na 4. Jak chodzi ci o szumy to moze cos ocenisz, bo gladkie powierzchnie sa :mrgreen: no i malo swiatla bylo Zdjecia JPG+RAW, wiec jak chcesz to jakies wybrane rawy moge Ci podeslac na maila. Sceny byly dwie, jedna taka:
ISO 100-1600, 1/90 - 1/1500s
Ostrosc na centrum kadru, swiatlo w focusie

a druga taka:
ISO 100-1600, 1/30-1/500s
Ostrosc na centrum kadru, naklejka klubu (nie ja wlepilem, zeby nie bylo 8-) )

album ze zdjeciami wszystkich ISO w pelej wielkosci jest tutaj:
ALBUM

kierdel napisał/a:
Za pozno. Zrobilem dzis przed praca kilka zdjec manualnym Pentaconem 50mm,

spoko, w sumie na lepszym obiektywie lepiej da się ocenić puszke... :)
kierdel napisał/a:
album ze zdjeciami wszystkich ISO w pelej wielkosci jest tutaj:
ALBUM

Dzięki Ci wielkie :)
Jeśli chodzi o pliki RAW, to nie będą konieczne... Z moją obecną wiedzą na ich temat... ;)
A mógłbyś mi jeszcze tylko powiedzieć, czy jak robiłeś te zdjęcia, to była włączona redukcja szumów?

mutant napisał/a:
czy jak robiłeś te zdjęcia, to była włączona redukcja szumów?

Nie sprawdzalem przed robieniem zdjec, ale jak zaczalem uzywac nowej puszki to upewnilem sie ze jest wylaczona, bo to chyba zawsze lepiej sobie na kompie zrobic.

Potwierdze jeszcze jak wroce do domu i sprawdze w body ustawienia.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Redukcja szumów działa tylko przy dłuższych czasach a jej zadaniem jest odjęcie od zdjęcia szumów wynikających z nagrzewania się matrycy. Wyłączanie jej, moim zdaniem, nie ma najmniejszego sensu.

plwk napisał/a:
Redukcja szumów działa tylko przy dłuższych czasach a jej zadaniem jest odjęcie od zdjęcia szumów wynikających z nagrzewania się matrycy. Wyłączanie jej, moim zdaniem, nie ma najmniejszego sensu.

Tym bardziej jestem ciekaw, czy była włączona, czy też wyłączona. Bo jeśli jest tak jak napisał kierdel, to znaczy, że GX-10 radzi sobie dobrze i bez włączonej redukcji :)

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
plwk

Cytat
jej zadaniem jest odjęcie od zdjęcia szumów wynikających z nagrzewania się matrycy

moglbys troszeczke rozwinac to zagadnienie bo jak narazie wiedzialem jedynie iz dlugie czasy albo wyzsze ISO generuja szumy

plwk napisał/a:
Redukcja szumów działa tylko przy dłuższych czasach a jej zadaniem jest odjęcie od zdjęcia szumów wynikających z nagrzewania się matrycy

I chwala Bogu :mrgreen: Przynajmniej nic nie ingeruje w zdjecia rozmazujac detale.

[ Dodano: 2007-08-28, 13:36 ]
mutant napisał/a:
Tym bardziej jestem ciekaw, czy była włączona, czy też wyłączona.

Ale idac za plwk, nie ma znaczenia, poniewaz czasy byly zbyt krotkie by zdazyla sie nagrzac matryca. Dobrze mysle?

[ Dodano: 2007-08-28, 13:37 ]
Polar napisał/a:
dlugie czasy albo wyzsze ISO generuja szumy

bo wlasnie dluzsze czasy = nagrzewajaca sie matryca + wyzsze iso = bardziej widoczne przeklamania na sensorach, dobrze prawie?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Tym bardziej jestem ciekaw, czy była włączona, czy też wyłączona. Bo jeśli jest tak jak napisał kierdel, to znaczy, że GX-10 radzi sobie dobrze i bez włączonej redukcji :)

mutant, nie, nie, nie. Jeszcze raz:
"Redukcja szumów" by Pentax (i Samsung) to usuwanie hotów (To takie kolorowe, wyraźnie odseparowane kropki, które pojawiają się, gdy robisz np zdjęcia w nocy ze statywu) przy dłuuuuugich czasach (większych niż pół sekundy). Polega ona na zrobieniu drugiego "zdjęcia" przy zamkniętej migawce i odjęciu go od pierwszego. To, co widzisz na tych zdjęciach nie ma nic wspólnego z tą opcją. Szumy, które wychodzą z wysokiego możesz sobie usunąć ew na kompie, bo puszka takiej opcji nie ma - zresztą po co, skoro aż do ISO 1600 wychodzą spoko foty, a usuwanie szumu więcej psuje niż pomaga.

Pentax zrobił kupę zamieszania nazywając tą opcję "Resukcja szumu", bo to nie jest to, co 99.999999% osób uważa za redukcję szumu. Co chwila ktoś nowy na forum się na to łapie, a ja wyjaśniam ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W innych systemach chyba nazywają to podobnie, w Olku C-4000Z nazwali tak samo.

Dzięki bEEF.

Plwk:
Cytat
W innych systemach chyba nazywają to podobnie, w Olku C-4000Z nazwali tak samo.

W każdym razie w najnowszych Olympusa lustrach funkcja Redukcji szumów służy właśnie do redukcji szumów generowanych przez matrycę, ale jest tam jeszcze jakaś dodatkowa funkcja, która chyba właśnie redukuje błędy rozgrzanej matrycy... Tak coś słyszałem, ale dla pewności można zawsze zajrzeć do instrukcji online :)
Zresztą nieważne, podsumowując, u Sama nie widać szumów w małych ISO, a u Olka widać - nawet na białych powierzchniach... A całkowite zredukowanie szumów zniekształca obraz...
Chciałem się upewnić co do tego :)
Idę do sklepu pomacać puszkę Sama ;P

mutant,
Jezeli chodzi o ta opcje redukcji szumow, to dodam dla zasady, ze byla wylaczona (choc jak wyjasniono, to szczegol w tym przypadku bez znaczenia)

Skocz do: