PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
mygosia napisał/a:

Wiesz - często się spotykam z taką opinią, że jak jakaś wada ma wystąpić,to do okresu dorastania, a potem się już nie pogłębia [nawet okulistka próbowała mi tak mówić].

Aha... U mnie wada pojawiła się, jak miałem 20 lat a pogłębiała gdzieś do 25. Potem się ciut cofnęła i od jakichś 2 lat jest stabilna.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
mygosia, gdzieś wcześniej sprostowałem swoją opinię na temat cofania się krótkowzroczności ;-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
No cóż, ja mam po -1,5 na obu oczach. Wizjer jest ustawiony pod moją wadę wzroku i zdecydowanie wolę fotkować bez okularów. Czasami jednak się zapominam i ich nie zdejmuję. Generalnie, przy jakichś landszfcikach wierzę ślepo w prawidłowe działanie AF-u mojej puszki. Jeżeli jednak jakieś zdjęcie wymaga precyzyjnego doostrzenia zdejmuję okulary.
W sumie przyzwycziłem się do noszenia na nosie dodatkowej optyki i związane z tym ograniczenia. Jedyne co mnie tak naprawdę wkurza to zaparowywanie okularów, to jest to czego bardzo nie lubię.
Natomiast w kwestii oka dominującego to korzystam głównie z oka prawego.
Tak po amatorsku strzelam sobie śrutowo do rzutek i tutaj używam obu oczu, ale już z gwintówki z optyką tylko prawego, ale okulary zdejmuję.
I wszystko byłoby fajnie - tylko ta para wodna . . . . :evil:
Pozdrówka

jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
A ja mam w obu oczach -4.0 i foce w okularach. Tak sie przyzwyczaiłem że ne sciagam. całkowicie mi nie przeszkadza... cZasem tylko nie widze wszystkiego w wizjerze, ale daje rade

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja nie jestem "skrzyżowany" a mimo to zdaża mi się robić "czeskie błędy". Tylko że to dotyczy liter zwykle niepodobnych, czyli nie mam tego czegoś co Dżerry opisywał.
A myszkę trzymam prawą ręką (tylko prawą) mimo całkowitej lewostronności. Podobnie biegi zmieniane lewą ręką są dla mnie wyzwaniem. 8-) To chyba przyzwyczajenie? :roll:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Gwiazdor, "czeski błąd" to błąd polegająjący na przestawieniu kolejności liter w wyrazie (czyli na przykład "poporszę" zamiast "poproszę"), nie ma nic wspólnego z podobieństwem liter i zdarza się po prostu przy szybkim pisaniu na klawiaturze. To o czym pisał Dzerry, to błędy polegające na myleniu liter o podobnym kształcie ale innej orientacji (czyli np d, b, b - "pobroszę" zamiast "poproszę") występujące przy piśmie odręcznym.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
PiotrR, przecież napisałem, że nie mam tego czegoś od Dżerrego :mrgreen: ;-)
A i tak patrze w wizjer prawym okiem. ;-)

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
Ja jestem lewo oczny i mam wadę -0,5 ale w celowniku mam ustawione na maxa czyli -1,5 no i zawsze nosze długie rękawy do wycierania lcd :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pentaxowiec napisał/a:
zawsze nosze długie rękawy do wycierania lcd
- ale uważaj na guzik od mankietu :evilsmile:

Skocz do: