Cookasss  Dołączył: 12 Maj 2007
jaad75 napisał/a:
Kupno K-5IIs ma sens wtedy, gdy zamierzasz wykorzystywać potencjał tak zmodyfikowanej matrycy, w JPG tego nie robisz, więc równie dobrze mogłeś kupić zwykłą K-5II.

? Że się wtrącę... Czyli jpg z obydwu będzie identiko? Stoję przed wyborem, a jednak jpg na razie (i wciąż) to większość co wychodzi z puchy. Do LR trafia może z 10%...

wariat133  Dołączył: 29 Mar 2012
jaad75 napisał/a:
Batch klonowania? To chyba tylko jak stemplujesz brudy z matrycy. Lr5 bez problemu chodzi nawet na notebooku z Core 2 Duo 266GHz i 4GB RAM-u, byle system był 64-bitowy. Lr4 był nieco bardziej mulasty, ale piątka chodzi na poziomie Lr3. I to właśnie do "szybkiej obróbki" wielu plików Lightroom jest stworzony - szybkość obróbki w Ps jest porównywalna tylko wtedy, gdy cały czas jedziesz na przygotowanych wcześniej akcjach.

rozumiem że chodzi o 2.66GHz :mrgreen:

To ja poproszę taką konfigurację z sprawnie działającym LRem. Nie wiesz co piszesz. Mam pro booka HP z i3 2.4 i 8GB ram plus dysk 500GB magnetyczny. O ile do 1 godziny czasu LR 5 działa całkiem całkiem, to przy przysiaduwie 6,7 godzin z obróbką fot muszę wyłączać program bo nie reaguje mi np. adjustment brush. Z renderem rawów już od włączenia są problemy. To samo miałem z 3ką. Po prostu do rawów trzeba mieć doby dysk CPU i 16GB Ramu.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Cookasss napisał/a:
Czyli jpg z obydwu będzie identiko?
Nie, materiał z IIs jest ostrzejszy na wejściu, więc można zjechać z wyostrzaniem, a co za tym idzie obniżyć odszumianie, tak jak to robi się obrabiając RAW-a, ale format JPG po prostu nie pokaże prawdziwego potencjału tej matrycy.
wariat133 napisał/a:
To ja poproszę taką konfigurację z sprawnie działającym LRem. Nie wiesz co piszesz. Mam pro booka HP z i3 2.4 i 8GB ram plus dysk 500GB magnetyczny.
Często używam do obróbki w Lr5 pięcioletniego Vaio AW z Core 2 Duo 2.66 GHz (T9550), 4GB RAM-u, dwa dyski 320GB (7200rpm) w RAID 0, na zasobożernej Viscie 64, więc musiałem nieco zmodyfikować Lr5, żeby działał na tym systemie. Działa bezproblemowo i płynnie, choć oczywiście trzeba nieco dłużej niż normalnie poczekać na export przy wielu plikach.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
gregorio1972 napisał/a:
Nie wiem co oglądam i szczerze mówiąc nigdy mnie to szczególnie nie zastanawiało.

I na tym chyba powinien zakończyć się ten offtopic.

Kolega jaad75 próbuje koledze grzecznie wyjaśnić, że i warto wiedzieć co się ogląda i dlaczego to robi różnicę,
ale koledze wsio rawno...

==
A ja ostanio doczytałem, że podobna róznica jest w Lajtrómie:
zakładka Library to pliki jpg zaszyte w plikiu raw, natomiast zakładka Develop to w zasadzie program Camera RAW zaszyty w programie Lr.

[ Dodano: 2014-09-13, 21:03 ]
jaad75 napisał/a:
byle system był 64-bitowy

..doświadcam katorgi pracy na 32-bitowym systemie...
O obróbce, nawet kadrowaniu!, zapomnij!

romeck napisał/a:
zakładka Library to pliki jpg zaszyte w plikiu raw, natomiast zakładka Develop to w zasadzie program Camera RAW zaszyty w programie Lr.
Nie, Lightroom tworzy własne podglądy w trakcie importu. Jedyny moment kiedy widzisz podgląd z zaszytego JPG, to okno importu i chwila w trakcie importu, kiedy lightroomowe przeglądowki nie zostaly jeszcze wyrenderowane.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
jaad75 napisał/a:
romeck napisał/a:
Nie, Lightroom tworzy własne podglądy w trakcie importu. Jedyny moment kiedy widzisz podgląd z zaszytego JPG, to okno importu i chwila w trakcie importu, kiedy lightroomowe przeglądowki nie zostaly jeszcze wyrenderowane.

A, tak. Dzięki.
To z anglojęzycznej dyskusji i te niuanse w foro-mowie mi umnknęły. Ważne dla mie było to o zakładce Develop. Teraz podgląd 1:1 jeśli potrzebuję, to tylko w Develop.

romeck napisał/a:
Teraz podgląd 1:1 jeśli potrzebuję, to tylko w Develop.
Niekoniecznie - możesz domyślnie renderować podglądy 1:1, jest taka opcja. Poza tym, jeśli chwilę poczekasz, to również w Library dorenderuje Ci bieżący podgląd 1:1, tyle tylko, że zawsze trwa to nieco dłużej niż w Develop.

ZbyszekB  Dołączył: 27 Wrz 2010
jaad75 napisał/a:
na zasobożernej Viscie 64, więc musiałem nieco zmodyfikować Lr5, żeby działał na tym systemie.
Możesz napisać małe co nieco o tych modyfikacjach LR5?

ZbyszekB, żadne wielkie halo, drobna zmiana, żeby dało się zainstalować na Viście:
http://www.doerg.es/doku....lightroom5vista

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
K-5 II jest i mój

Teraz czeka mnie czytanie:
- tej małej acz grubej instrukcji
-kilku wątków na forum (bateria, grip, firmware, karty, problemy, ustawienia itp.)

A w między czasie robienie zdjęć

No i na pewno "robi lepsze zdjęcia" niż k10d :p

x4rd  Dołączył: 07 Mar 2012
dlugas1982 gratulacje! Na pewno poczujesz duży skok jakościowy :-B

Po kilku zdjęciach.
Widzę różnice w działaniu AFu (szybkość, bo celności jeszcze nie sprawdziłem, bo muszę zrzucić kartę na komputer)
Widzę ułatwienie, że mam więcej ISO, ale dla onanistów szum i tak jest baaaardzo widoczny :p
Widzę, a dokładnie czuję, że jest mniejszy dla moich łapsk. Niby mniejszy, ale czuć że jest jakby bardziej "zbity".
Widzę, że menu jest dość bogate i w kilku sytuacjach raz na pół roku ułatwi to życie.
Widzę, że wyświetlacz jest większy i o większej rozdzielczości. Lepiej się ogląda/ podgląda zdjęcia. Oby nie było tak, jak miałem to w k10d na ekraniku zdjęcie lux,a na kompie już półluxu :]
Lamp nigdy nie używałem, może w końcu zacznę
Ma brzydki pasek. Przełożyłem z k10d

Skoku milowego jeszcze nie czuję, ale to powinno wyjść w praniu. Szczególnie przy foceniu pierwo i drugorodnego w domu i na spacerach.

No i muszę w końcu zrzucić fotki do LR.

espresso napisał/a:
Cała reszta to syndrom nowości.

W porównaniu z K10D, to praktycznie wszystko jest wyraźnie lepsze. No może K10D był nieco ergonomiczniejszy (z wyjątkiem przycisku zmiany ISO). Pasek w II jest faktycznie gorszy, w starej Piątce był taki sam jak w K10D.

No różnica jest.
JPG 10MB
DNG 20MB

Nada dokupić dysk

Rozdzielczość robi swoje, bo obraz "na oko" jest wyraźnie ostrzejszy.
Różnica między matrycami też jest widoczna, ale póki co na JPG.
Rawami jeszcze nie kręciłem

Ogólnie jest ok, będzie mi teraz znacznie łatwiej pod wieloma względami.
Z drugiej strony już nie zwalę na body, że ujęcie do d..y, bo "puszka ogranicza" :p

K-5II z kitem WR za 2900zł (- podatki itp.) nic tylko brać.

Powinno mnie to wszystko (w teorii) zmobilizować do robienia zdjęć
Zatem i może jakieś nowe tematy w dziale foto się pojawią.

dzięki i pozdrawiam

Hawk11  Dołączył: 10 Sie 2013
Witam serdecznie. Mam pytanie odnośnie K5II. Ostatnio zauważyłem, że Przy podpiętej sigmie 17-50 aparat głośno się zachowuje po włączeniu. Wygląda jakby mechanizm przysłony się uruchamiał. Nie pamiętam czy tak było od zawsze. Pytam, bo może mógłbyś ktoś sprawdzić jak to jest u Was. Wydaje Mi się, że na początku była cisza przy włączaniu aparatu, a teraz jest inaczej. Może zmienił to któryś FW. Pozdrawiam.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
masz wlaczona stabilizacje "na stale" ?? sproboj moze ja wylaczyc, wylacz aparat i wlacz na nowo i zobacz czy bedzie to samo

Hawk11  Dołączył: 10 Sie 2013
Kadet80 napisał/a:
masz wlaczona stabilizacje "na stale" ?? sproboj moze ja wylaczyc, wylacz aparat i wlacz na nowo i zobacz czy bedzie to samo
Nie ma znaczenia czy jest włączona, czy nie. Zawsze jest tak samo. Znaczy coś nie tak, ma być cisza czy nie?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Hawk11 napisał/a:
Wygląda jakby mechanizm przysłony się uruchamiał.

Taki urok K-5. Z Tamronem 17-50 wiesz, że go włączyłeś :evilsmile:

Enzo napisał/a:
Hawk11 napisał/a:
Wygląda jakby mechanizm przysłony się uruchamiał.

Taki urok K-5. Z Tamronem 17-50 wiesz, że go włączyłeś :evilsmile:

Potwierdzam. Nie przejmowałem się tym bo myślałem, że to norma z każdym szkłem :]

Odgłos jest bardzo podobny do dłuższego dżwięku podglądu ostrości lub pomiaru światła zielonym

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
dlugas1982 napisał/a:
K-5 II jest i mój

Teraz czeka mnie czytanie:
- tej małej acz grubej instrukcji
-kilku wątków na forum (bateria, grip, firmware, karty, problemy, ustawienia itp.)

A w między czasie robienie zdjęć

No i na pewno "robi lepsze zdjęcia" niż k10d :p

Powrót do korzeni ;-)

Będzie Pan zadowolony ja swojej K-5 prędko nie wymienię, może jest mniejsza dostępność w P niektórych szkieł ale obrazek wszystko wynagradza :-)

Skocz do: