Niewątpliwie, jest to Twoja opinia i ja jej nie podzielam. Jednakże aby nie tłuc paluchami po próżnicy, warto by było wrzucić jakieś zdjęcie obrazujące problem, bo określenia typu "mięciutki", "straszne mydło" są niemierzalne i niedookreślone.ADestroyer napisał/a:To muszę mieć jakiegoś strasznego pecha, bo obecnie w użyciu są u mnie trzy Pentacony i dwa Orestony (pięćdziesiątki ) i uważam, że szkła są mięciutkie jak pierożki.
Przypomnę:ADestroyer napisał/a:A co do pisania głupot to nie pamiętam abym odnosił się w poście w jakikolwiek sposób co do rzekomej nieostrości i mydła.
ADestroyer napisał/a:Pentacon to mięciutki obiektyw i...
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
u nie jeszcze pikaSlicaR napisał/a:Jeżeli on się świeci (stale - nie mruga) to aparat twierdzi, że dobrze ustawiłeś ostrość.
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
technik219 napisał/a:Przypomnę: ADestroyer napisał/a: Pentacon to mięciutki obiektyw i...
K-5IIs + Pentax p30n + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30/1.4 + Sigma 85/1.4 + Paragon PMC 135/2.8 + Helios 44-2 + Metz 48 + YN460
Wcześniej pytałeś o to gdzie w jakikolwiek sposób odniosłeś się do ostrości. Określenie "mięciutki" wyraźnie odnosi się do ostrości chociaż dotyczy także kontrastowości. Chyba, że pod pojęciem "mięciutki" rozumiesz coś innego. Może więc najpierw ustalmy spójne definicje pewnych pojęć, żebyśmy mówili o tym samym. Dla mnie "mięciutki" oznacza obniżoną kontrastowość odwzorowania w połączeniu z niższą ostrością. Zresztą pojęcia kontrastowości i ostrości są powiązane. Wyższa kontrastowość obrazu wpływa na subiektywne odczucie jego wyższej ostrości i odwrotnie. Jaka jest zatem Twoja definicja obu pojęć?ADestroyer napisał/a:Mięciutki i... gdzież to napisałem, że nieostry i mydli?
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
technik219 napisał/a:Określenie "mięciutki" wyraźnie odnosi się do ostrości chociaż dotyczy także kontrastowości
W fotografii szukam wrażeń - natury mam pod dostatkiem w naturze
K-70 | K1mkII | ME Super | P30t | Zenit 80 | DA 35 f/2.4 | DA 50 f/1.8 | DA 18-55 | K 28 f/3.5 | Tamron: 28-75 f/2.8 | 10-24 | Sigma 70-200 f/2.8 | Pentacon 50 f/1.8
SlicaR napisał/a:Menu - ostatnia zakladka - ostatnia pozycja "uzycie pierscienia przysłony" - włącz.
Będziesz miał i stabilizację i potwierdzenie ostrości i jeszcze w gratisie dostaniesz pomiar światła pod zielonym przyciskiem w trybie M.
przykryj chusteczką tylko musi byc bialaeros86 napisał/a:lampa wbudowana w połączeniu z tymi obiektywami wali zawsze pełną mocą, nie pomaga zmiana w ustawieniach lampy na -2.0. Jak zmieniać jej "moc"?
technik219 napisał/a:Może macie jakieś rozregulowane egzemplarze, albo przy czyszczeni poodwracały się wam soczewki. Żadnych nieostrości i "mydła" przez 20 lat użytkowania obiektywów Pentacon nie zauważyłem. Nie gadajcie głupot.
Przybyłem, zobaczyłem i własnym oczom nie wierzę!