poprostu Pentax!
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Czasem Pentax, czasem Canon
MZ-7|MZ-6+BP Fg|F 35-70/3.5-4.5|F 70-200/4-5.6|F 28/2.8|M 50/1.4|M 100/2.8|M 135/3.5
Flektogon 35/2.8|Helios 44M-4MC|Jupiter 37A
mix napisał/a:Witam!
To moj pierwszy post tutaj
Kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Pentaxa MZ50. Wybrałem system pentaxa ze względu na: ludzkie ceny sprzętu - jestem biednym studentem ; markę której image jest mniej "lansiarski" w stosunku do oklepanych: nikona i canona, kompatybilność wszystkich obiektywów, akcesoriów i body. Jestem dopiero początkującym i trudno powiedziec mi coś o jakości pentaxowskiego szstemu w stosunku do konkurencji. Moge się opierac tylko na tym co czytałem w necie.
Niestety co do kompatybilności akurat w przypadku MZ50 chyba nie jest aż tak różowo. Czytałem, że ten korpus nie współpracuje ze wszystkimi seriami obiektywów pentaxa. Znalazłem w necie różne sprzeczne informacje na ten temat. Prosze was o pomoc w uściśleniu mojej wiedzy! Swój aparat kupiłem ze standardowym SMC 35-80 i chciałbym już dokupic do niego jakieś "dłuższe" szkła (np. manualna TOKINA 80-200 1:4,5). A przy okazji....jakich niezależnych wytwórców polecacie? Tokina, Tamron, Sigma, Vivitar?
Pozdrawiam gorąco wszystkich Pentaxiarzy!!!
modern art = i could do that + yes, but you didn't
MG napisał/a:Przesłone ustawiasz pierścieniem na obiektywie, ale aparat nie będzie mierzył światła.
MG napisał/a:Przesłone ustawiasz pierścieniem na obiektywie, ale aparat nie będzie mierzył światła
Grendel napisał/a:A jak jest z m42? Zapodałem przejściówkę, podpiąłem Heliosa i... Aparat zdecydowanie mierzy światło - w trybie priorytetu przesłony (Av) dostosowuje czasy migawki do przepuszczanego przez obiektyw światła.
Encor napisał/a:MZ-50 bardzo dobrze pracuje z m42. Lepiej niż z gołym K Ponieważ, jak już napisano, z gołym K mierzy światło tylko dla pełnego otworu, w przypadku m42 (oczywiście mówię o takim, który działa z przysłoną roboczą) dla aparatu będzie to tak, jakby każda ustawiona wartość przesłony była po prostu pełnym otworem
Snorg napisał/a:Miałem nawet potwierdzenie ostrości {
Encor napisał/a:W Pentaxie będziesz miał potwierdzenie ostrości nawet jak nie założysz żadnego obiektywu
Snorg napisał/a:Pomagało zwarcie wszystkich styków albo metalowy bagnet na obiektywie
K-1000, K3D,
Pentax-a 1:2 50mm, Pentax 35 mm f/2.4 DA SMC AL, Pentax 50 mm f/1.4 SDM AW HD DFA
kosafwc napisał/a:A w moim kastracie MZ-50 chyba coś jest w takim bądź razie popsuty ;/
Jak zakładam mojego pentaxa-a 50mm to nie ma potwierdzenia ostrosci, tak samo z moimi pentaconami m42. albo nie potrafie czegoś właczyc albo się naciałem i kupilem popsuty aparat (ewentualnie z tymi obiektywami po porstu nie działa i tyle :D )
CytatA zwarłeś wszystkie styki na korpusie?
Michu napisał/a:Dlatego też puszki owe prawidłowo współpracują tylko z tymi obiektywami, które mają na pierścieniu przysłon pozycję "A". Lub w ogóle nie mają pierścienia przysłon (to dotyczy nowszych szkieł).
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km