ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Box dachowy na automobil
Temat na sile pasuje do watku campingowego / carawaningowego, ale moze tym sposobem nie zginie w gaszczu.

Jestem na etapie wyboru boksu na autko. Relingi mamy, wiec chociaz tyle z glowy. Pozostaje kwestia trumny.

Czy macie jakies doswiadczenia z innymi niz tylko Jedynie Sluszny Producent? Na tyle ile bedzie uzywany to slabo widzi mi sie wydac 1500 pln na 15kg plastiku. Bylem w Krakowie w Norauto, zeby cos zobaczyc i pomacac. Mieli jakies swoje wlasne trumny, troche liche, ale chociaz zorientowalem sie w jakie wymiary celowac.

Trumna bedzie uzywana glownie na narty i campingi. Tak sobie wymyslilem, ze rozkrecony rower (spory) tez moglby sie zmiescic, wiec szerokosc w okolicach 80cm.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
Czy macie jakies doswiadczenia z innymi niz tylko Jedynie Sluszny Producent?

Ale jedynie słusznych jest co najmniej dwóch. W każdym razie ja, nie będąc oblatanym w temacie, o tylu wiem - jeden na T., drugi na M. Choć rzeczywiście w nadwiślańskim kraju ten na T. jakoś bardziej jest widoczny.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
ggdh,
od lat używam box firmy Junior 430(Włochy) własnie na narty, wtedy wybrałem wersję niemalowaną bo była najtańsza. Box był wielokrotnie pożyczany znajomym, którzy również byli z niego zadowoleni.
http://www.hossa.pl/box-junior-430-easy.html

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Ten easy 430 wyglada dokladnie jak Taurus:

http://www.taurus.info.pl...taurus-easy-430

Wlasnie ten model jest w tej chwili na szczycie listy zainteresowan.

Jeszcze zapytam o limity predkosci z trumna na dachu, bo producenci raczej ich nie podaja.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
ggdh napisał/a:
Jeszcze zapytam o limity predkosci z trumna na dachu, bo producenci raczej ich nie podaja.

Generalnie piszą o 130 km/h.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ważne, żeby nie przeciążyć. Kiedyś pokazywali w TV test i box przeciążony o 10 kg odleciał w siną dal.

ggdh napisał/a:
Ten easy 430 wyglada dokladnie jak Taurus

tak bo skorupy robi jedna firma, ja kupiłem Juniora bo górny dekiel nie był pomalowany i tańszy o ok 170pln od pomalowanego na srebrny metalik Taurusa.
co do aerodynamiki, nie zauważyłem jakiegoś, znaczącego wzrostu spalania, uważać trzeba jedynie na boczny wiatr np. przy wyjeździe z lasu na otwartą przestrzeń lub przy wyprzedzaniu ciężarówek.
od siebie dodam iż warto kupić do kompletu najtańszą karimatę i położyć na dno boxa i dopiero na to narty

espresso,
byłem z tym boxem na nartach w Austrii, w lato w Chorwacji, wszędzie autostradami z prędkością ok. 120-130 czasem więcej przy wyprzedzaniu. Spalanie mi wzrosło może o jakieś 0,5-0,7l/100km, to na pewno było spowodowane oporem boxa ale także szybszej niż normalnie jazdy.

A może przenieść bagaż na hak? Ja właśnie planuję zmianę ze względu na ograniczenie prędkości, wrażliwość na podmuchy wiatru, hałas oraz wzrost spalania. Opcji jest kilka, ale niestety dość kosztownych.

plis napisał/a:
A może przenieść bagaż na hak?

nie wiem jak jest z boxami na hak, ale robiono testy w Niemczech z bagażnikami na rowery w tunelu aerodynamicznym i wyszło że najmniejszy opór jest jak rowery leżą na płasko na bagażniku dachowym, następne w kolejności były rowery na stojąco w uchwytach wzdłuż, długo, długo nic i rowery na uchwycie na haku w poprzek. Generalnie w/g nich rowery z tyłu na haku działały ja spadochron.

Trudno mi oceniać, ale myślałem o głównie o innych aspektach (prędkość, stabilność, łatwość dostępu). Odnośnie oporów to pewnie dużo zależy o typu nadwozia.

Skocz do: