perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
  Czy ktoś mi może to wyjaśnić
https://ssl.allegro.pl/item229067184_rarytas_soligor_100_3_5_macro_od_1pln.html

Cytat
Najtańsze rozsądne rozwiązanie dobrego makro do Pentaxa, znane i poszukiwane szkło.
Znane także pod markami Cosina/Pentax/Phoenix...

????

:-| :?:

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
no, i jeszcze te styki...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
perl napisał/a:
Cytat:
Najtańsze rozsądne rozwiązanie dobrego makro do Pentaxa, znane i poszukiwane szkło.
Znane także pod markami Cosina/Pentax/Phoenix...

????

:-| :?:

Prawdę napisał. Było już na forum o tym szkle. Optycznie bardzo dobre, mechanicznie takie sobie( delikatnie mówiąc).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ale to chyba nie jest do pentax'a, jakieś dziwne styki na boku

[ Dodano: 2007-08-24, 18:54 ]
chyba, że zdjęcie nie przedstawia licytowanego przedmiotu

[ Dodano: 2007-08-24, 18:56 ]
no i za te pieniądze nową cosinę 100 f/3.5 można kupić

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Szkiełko faktycznie robi się na aukcji zbyt drogie jak na używkę, za niecałe 150 euro można kupić nowe w niemieckim sklepie internetowym (razem z wysyłką do Polski). A odnośnie styków, to może tylko fotka zaciągnięta gdzieś z sieci.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Rzeczywiście, nie zauważyłem.
aflinta napisał/a:
za niecałe 150 euro można kupić nowe w niemieckim sklepie internetowym (razem z wysyłką do Polski)
Pewnie,że można. Tylko nie każdy potrafi "szprechać" lub gadać po" angilsku", więc może być problem.
aflinta napisał/a:
A odnośnie styków, to może tylko fotka zaciągnięta gdzieś z sieci.
Pewnie tak, ale mógł się postarać zdobyc fotkę do Pentaxa.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Mam Pentaxa SMC FA 100/3,5. ZTCW konstrukcja ta występuje właśnie jako Soligor, Cosina i Pentax, ale też Vivitar i Phoenix tyle, że Pentax ma SMC, a inne raczej nie (pewnie jakieś inne powłoki są). Mechanicznie zaiste fajne ie jest - bardzo dużo plastyku i luzy nie tylko wyczuwalne, ale i słyszalne (jak się delikatnie potrząśnie). A poza tym fajne jest. Od tego na zdjęciu się różni tym, że: na tym soligorze nie widzę pozycji A (? ale jest tak ujęte, że gdy napisano innym kolorem to może nie być wyraźne), ten soligor ma jakieś znaczki pod pierścieniem przysłony (a SMC nie ma już tam nic) i coś temu Soligorowi z bagnetu wystaje (co to?).
Co do ceny to... hmmm... jeszcze niedawno można było Cosinę nową kupić za (ZTCP) nieco ponad 100E. Ja za Pentaxa używanego dałem 500 i nie żałuję.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
piotr_luk napisał/a:

[ Dodano: 2007-08-24, 18:54 ]
chyba, że zdjęcie nie przedstawia licytowanego przedmiotu

[ Dodano: 2007-08-24, 18:56 ]
no i za te pieniądze nową cosinę 100 f/3.5 można kupić

Gdzie można kupić Tą cosine za tyle ?

Chociażby tu:
http://foto-walser.biz/sh...ST=1&IT=37&CT=8
ale widzę, że nieznacznie podnieśli cenę, bo jeszcze z miesiąc temu kosztowała 124.99€. Poza ebay.de aktualnie kilka sztuk

[ Dodano: 2007-08-24, 21:25 ]
tu trochę taniej
http://cgi.ebay.de/Cosina...8QQcmdZViewItem

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
a jak oceniacie jakość tego szkła ?

optycznie (ponoć) bardzo dobre szkło, makro 1:2 (a z soczewką, która jest w zestawie 1:1), mechanicznie jako tako

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Na zdjęciu jest wersja do Nikona (tak mi się przynajmniej wydaje). Pewnie sprzedający ściągnął pierwsze lepsze zdjęcie jakie się napatoczyło w necie.

TomaSzSz, Faktycznie szkiełko podrożało. Jakość (optyczna) w stosunku do ceny jest świetna, mechanika... i tak ustawiony mam MF i ostrzę regulując odległością od obiektu więc mi nie przeszkadza, wart każdej złotówki.

matb, do tego pentaxa dostałeś soczewkę, czy masz tylko odwzorowanie 1:2?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
aflinta, nie dostałem soczewki. Kupowałem "z drugiej ręki" i nie wiem, czy tej soczewki nie było, czy co...

matb, z tego co wiem, to Pentax owej soczewki właśnie nie dawał standardowo i trzeba sobie samemu ją upolować - ciekawe co było przyczyną takiej decyzji.

niziolek  Dołączył: 19 Cze 2007
... ale jaja!!! to ja kupiłem to szkło! ... mam nadzieje, że to jednak do PENTAX-a ?!

niziolek, to gratulacje zakupu, bo szkiełko fajne, mimo, że mocno plastikowe :)

Skocz do: