Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Już dawno zauważyłem że wydłużenie ogniskowej powoduje lepsze/ładniejsze rozmywanie tła.
Najlepsze portrety wychodzą w 18-55 na 55 a 50-200 na 200 :-)
Co do zniekształceń obrazu to w prawie każdym obiektywie najgorzej wypadają skrajne wartości ogniskowych.
W 50 ponieważ jest stałoogniskowym obiektywem ma to mniejsze znaczenie i liczy się głównie przesłona.
Podsumowując do portretów najlepsza będzie 50 Pentaxa a bardziej uniwersalnym o szerszych kątach widzenia D-Xenogon 35.
Ciekawi mnie teraz tylko jak wygląda bokhet w obu obiektywach... i kiedy będzie test Schneidera na optyczne.pl żeby sobie porównać zdjęcia zrobione tymi dwoma obiektywami..
Dzięki za wszystkie podpowiedzi...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Markus, najlepszy zakres ogniskowych do portretu, to dla APS-C 55-90mm... Przy 200mm duże oddalenie od obiektu powoduje spłaszczenie perspektywy, co często jest odbierane jako niekorzystne. Nie chodzi tu o zniekształcenia obrazu wywołane wadami obiektywu, tylko zniekształcenia perspektywy wynikające z odległości od obiektu. W obiektywie stałoogniskowym liczy się zarówno przysłona, jak i odległość ostrzenia. Zupełnie tak samo jak w zoomie. Bokeh wygląda dobrze zarówno w 50-tce, jak i w 35-tce, chociaż w 50-tce jest moim zdaniem ładniejszy. Zarówno 50/1.4, jak i 35/2 przetestowało wcześniej Photozone i tam możesz obejrzeć sample z 35-tki:
http://www.photozone.de/8..._35_2/index.htm

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
A 35mm nadal bedzie mialo wlasnosci fizyczne 35mm, wiec bedzie zneksztalcac, a szczegolnie z bliskiej odleglosci.

Będzie "zniekształcać" dokładnie tak samo, jak 50-ka w analogu.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
przepraszam, nie znam sie, wycofuje co napisalem

musze sobie potestowac...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
zy, spoko, też tak myślałem ;-) Dłuższa ogniskowa to wycięcie z obrazka środkowego obszaru. Crop - to samo. Perspektywa się spłaszcza, bo w danej odległości w środu obrazu jest bardziej płaska. Wyobraż sobie namalowane na podłodze równoległe linie, biegnące od Ciebie aż po horyzont, gdzie się zbiegają. Im bliżej środka, tym te linie są bardziej równoległe. I teraz wytnij cropa ze środka i rozciągnij na cały "ekran" swojej wyobraźni - właśnie zwęziłeś kąt widzenia. No ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
a czy wiadomo jak to jest z powłokami w samsungach (jeśli gdzieś już o tym ktoś pisał to mi umkneło)? takie same co w pentaksie?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sołtys napisał/a:
a czy wiadomo jak to jest z powłokami w samsungach (jeśli gdzieś już o tym ktoś pisał to mi umkneło)? takie same co w pentaksie?
Cos tref pisał, ze przynajmniej mienią się innym kolorem. To może jednak inne powłoki

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Tytułowy sznajder jest już historią... prznajmniej w Rimexie. Już znalazł szczęśliwego nabywcę.
Niestety u dystrybutora była 1 szt. :evil:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
Niestety u dystrybutora była 1 szt. :evil:
:shock:

argawen napisał/a:
:shock:

taką właśnie miałem minę jak zobaczyłem ilość szkieł w dostawie ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Cześ, który lekarz wypisuje recepty do waszego sklepu? ;-)

Zdano, leczymy się sami ;-) starymi, sprawdzonymi metodami :-B

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Cześ, czyli wystarczy przynieść :-B i już ... wychodzimy bez obiektywu, ale uspokojeni. Dobry sposób :mrgreen:

Zdano, albo jesteśmy diehardami albo nie :-) To nie Canon, żeby cały tabun szkieł leżał na półce! Canoniarze przychodzą z kasą, Pentaksiarze z :-B

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cześ, a ja mialem go kupic.... tylko stwierdzilem ze poczekam do wrzesnia... gdybym tylko wiedzial ;/

milo, gdybym wiedział, że zejdzie tak szybko to poczekałbym z wystawianiem go w sklepie i pobawił się ze dwa dni :cry:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Niech się ujawni ten, który łyknął to szkło i zda relację z jego możliwości...

Pozdrawiam
Marucha

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Sądzisz, że będą inne niż Pentaxa?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
D-XENOGON 35/2

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
2kPLN :?: raczej nie do zniesienia

1.5 roku temu można było tego Xenogona ściągnąć za 1,2kPLN

no i pytanie :?: po co ten wątek :?:
bo chyba "Dobra cena na Pentaxa" pasowałaby bardziej - choć z tą dobrą ceną można polemizować :-P

Skocz do: