Olleo  Dołączył: 27 Cze 2009
No wlasnie nie pojawia sie. Od jakiego firmware'u jest taka mozliwosc i jak sprawdzić wersję?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Olleo napisał/a:
nie pojawia sie
A powinno. Nawet Chińczycy o tym piszą: http://forum.xitek.com/thread-837341-1-1-1.html

Olleo  Dołączył: 27 Cze 2009
Mam wersje 1.00 firmware'u.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Upolowałem A 28mm, cudnie rysuje:) Po podpięciu do body i zrobieniu zdjęcia słyszę tępe uderzenie, oraz czuję wyraźnie, że pierścieni obiektywu porusza się przy wyzwoleniu migawki. Przy innych szkłach nie ma tego efektu.

Popychacz przysłony jest pochylony, a w innym szkle z serii A (nie Pentax) jest on pod kątem prostym. O to chodzi?

Zastanawia też różnica w kontraście, duża jak na moje oko:P Pentax-A 28mm vs Tamron 17-50, obydwa 1/4s, f2.8, ISO800.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chyba to szkło jest po poważnych przejściach.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
plwk napisał/a:
Chyba to szkło jest po poważnych przejściach.

To znaczy? Środek jest w miarę czysty, standardowo paprochy, a po rozebraniu dupki popychacz wygląda na prosty, skrzywienie, a właściwie pochylenie jest przez zamocowanie ramienia na obrotowej osi. Pobawiłem się nim i to popychacz porusza przednią częścią obiektywu. Tylko nie wiem czy ta seria tak ma czy nie.

--
Chociaż w trybie P prześwietla, przymknięcie przysłony o 1EV nie powoduje adekwatnego zwiększenia czasu.

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
malero napisał/a:
Popychacz przysłony jest pochylony, a w innym szkle z serii A (nie Pentax) jest on pod kątem prostym. O to chodzi?

Nie jest to raczej problem, w starszych szkłach gdzie popychacz jest na uchylnej osi, w pozycji "A" i przy zamkniętej przysłonie będzie pochylony. W miarę otwierania przysłony będzie się prostował i pochylał w przeciwną stronę.

malero napisał/a:
Chociaż w trybie P prześwietla, przymknięcie przysłony o 1EV nie powoduje adekwatnego zwiększenia czasu.
przymykałeś w korpusie, czy na obiektywie?

malero napisał/a:
Po podpięciu do body i zrobieniu zdjęcia słyszę tępe uderzenie, oraz czuję wyraźnie, że pierścieni obiektywu porusza się przy wyzwoleniu migawki.

To nie jest normalne, coś musi być nie tak z mechanizmem przysłony. W trybie "A" też tak pracuje?

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Coś jest nie tak.
Popychacz nie powinien przenosić ruchu na bloki optyczne.
Coś masz rozkręcone najwyraźniej, do tego pewnie zero smaru (to sprawdzisz biorąc obiektyw w rękę, przytrzymując popychacz palcem i potrząśnij w przód i tył, jeśli usłyszysz jak bloki latają na gwintach to smarów już nie ma.

Jeśli ten spadek kontrastu masz na Pentaxowej 28 to dwie rzeczy:
- drga Ci przy robieniu zdjęcia układ optyczny - efekt to spadek kontrastu i ostrości,
- lub drobny kurz zbierający się latami w przestrzeni przysłony, nie zauważysz tego gołym okiem może pod ostre światło - efekt to spadek kontrastu nawet dość znaczny.

Skocz do: