mazurek  Dołączył: 10 Sie 2010
Bracketing w K-3
Witam wszystkich użytkowników K-3. Mam pytanko dotyczące bracketingu w tym modelu. W k20 było wszystko ok. a tu mam problem już piszę jaki. Wykonuje dużo panoram sferycznych i często używałem funkcji bracketingu szczególnie w zacienionych miejscach i do tej pory ustawiałem sobie wszystko na M, przesłona na stałe natomiast bracketing na czasie kolejne sekwencje były takie same w każdych kolejnych zdjęciach, w k3 jest inaczej otóż nie działa na M bo bracketing jest i na przesłonie i czasie czyli lipa. w trybie Av przesłona zostaje natomiast czasy zmieniają sie co kolejne zdjęcia zależnie od oświetlenia np. 1 zdjęcie f/4 1/20, 1/10, 1/30 2 zdjęcie f/4 1/60, 1/15, 1/80 . może ktoś z Was wie czy coś trzeba ustawić żeby parametry bracketingu były jednakowe na wszystkich zdjęciach. W k20 na M było wszystko git.

[ Dodano: 2014-11-02, 22:36 ]
odwołuję temat znalazłem rozwiązanie :mrgreen: otóż wydłużyłem czas pomiaru ekspozycji do 30s, i po pomiarze w trybie AV wciskam AE-L i mam 30s na zrobienie kolejnych zdjęć z tymi samymi ustawieniami. troche mało ale to zawsze jakieś rozwiązanie. Chyba że ma ktoś inny pomysł. ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mazurek napisał/a:
może ktoś z Was wie czy coś trzeba ustawić żeby parametry bracketingu były jednakowe na wszystkich zdjęciach

Bracketing polega na zmianie jednego z parametrów a nie na stałości ustawień.
Zmienną może być np. przysłona, czas, balans bieli lub punkt ustawienia ostrości.

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
plwk napisał/a:
balans bieli lub punkt ustawienia ostrości

:?: :?: :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Korzystałem z ulubionego źródła :-D , tam jest to szerzej opisane.
http://www.optyczne.pl/17...Bracketing.html

Kocur  Dołączył: 04 Maj 2011
Nie wiem jak w K3, w K5 bracketing zależy od ustawień zielonego przycisku. Jak ustawisz, że zielony przycisk zmienia czas to masz bracketing czasu. Z przysłoną analogicznie. Można też chyba ustawić program i ISO. Jeśli masz jednocześnie zmianę czasu i przysłony to sprawdź to ustawienie.

plwk wiem na czym polega bracketing ;-) nie w tym problem. Chodzi o to że jak wykonujesz np. osiem ujęć w manualu z bracketingiem to każde ujęcie musi mieć te same parametry bracketingu czyli stała przesłona i bracketing na czasie, inaczej nie złożysz panoramy bo będziesz miał różną głębię jeśli zrobi sie brack. na przesłonie.
Kocur dzięki że przypomniałeś o zielonym przycisku całkiem mi wyleciało ustawiłem i jest ok. należy sie :-B

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
To ja mam taką propozycję: nie rób w bracketingu tylko zmieniaj czas ręcznie i nie będzie problemu.

dzięki slicar. działa wszystko dobrze czasami zapomni sie o jakimś szczególe i potem człek się zastanawia :-D Bracketing jest niezbędny przy takich zdjęciach, muszę wykonać 8 albo 32 zdjęcia w bracketingu najlepiej w kilkanaście sekund, przestawianie ręczne zajęło by mi wieki. Ale ogólnie trzeba przyznać że k3 robi porządne naświetlenia, dobrze radzi sobie nawet pod ostre słońce w rogu kadru, dobiera dobrze ekspozycję często bez korekty. Mogę powiedzieć że warto było. :-)

Skocz do: