lordshaitis  Dołączył: 05 Kwi 2012
Pentax 80-320 - luźny tubus
Witam, stałem sie szczęśliwym (lub nie)posiadaczem w/w szkła, ogólnie szkło wygląda i sprawuje się świetnie, stan wizualny znakomity i sprawuje się też bardzo dobrze podpięte do body. Jednak zauważyłem w nim jeden "mankament" otóż przy nastawionym ostrzeniu min. w zakresie od 1.5m do 1.7m (maksymalnie wysunięty tubus) schodząc z ogniskowej 100 do 80mm słychać dosyć głośno charakterystyczny trzask/stuk tak jakby tubus uderzał w korpus, dzieje sie tak tylko w pozycji poziomej (napisem do góry) gdy trzymam jedną ręką aparat a drugą pierścień do zmiany ogniskowej w innych pozycjach oraz gdy sam obiektyw trzymam w rękach ten stuk nie występuje, czy może to być wina luźnego tubusa? występuje w nim luz, odchył do 1,5mm gdy jest maksymalnie wysunięty. Proszę o odpowiedź kogoś kto miał do czynienia z tym szkłem lub problemem w innych szkiełkach

beetlejuice  Dołączył: 25 Maj 2013
Posiadam wspomniany obiektyw i jeśli chodzi o luz, to również w moim egzemplarzu występuje. Ogólnie tubus niezależnie od ogniskowej ma lekki luz, ale kiedyś się natknąłem na informację, że to normalne ;-)
Pozostaje jeszcze dziwny dźwięk. Dobicie tubusa do skrajnych ogniskowych generuje dźwięk/stuk, ale nie jest on głośny. Jeśli ma to miejsce w trakcie kręcenia, to może wzbudzać podejrzenia :roll:

Dziękuje za odpowiedź, utwierdziła mnie ona że obiektyw jest wadliwy, cóż na szczęście nawet przy sprzedaży przez osobę fizyczną obowiązuje sprzedającego rekojmia przez okres 12 m-cy, jak by ktoś potrzebował w przyszłości można powoływać się na k.c art 556.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Nie do końca tak jaest jakbyś chciał.

Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego z 13 marca 1981r. (III CRN 31/81) kupno rzeczy używanej zawsze pociąga niebezpieczeństwo, że rzecz nie odpowiada oczekiwaniom. Upływ czasu i używanie rzeczy, nawet zgodnie z jej przeznaczeniem mogą mieć wpływ na powstanie wad rzeczy, przy czym ich stopień może być różny.

Luz na tubusie jest rzeczą naturalną, jest obecny nawet w nowym obiektywie,
To sumaryczny luz trzech zespołów:
- luzu na gwintach zespołów ruchomych a odpowiedzialnych za ustawienie ostrości,
- zespołu współosiowo osadzonych w sobie ruchomych tubusów odpowiedzialnych za zmianę ogniskowej,
- i luzu na ślizgach tych tubusów,

Gdyby nie było luzu na gwintach nie byłoby AF, bo żaden silnik nie ruszyłby ściśle spasowanych zespołów optycznych, luzy na tubusach też są, bo nie da się poruszyć ściśle spasowanymi tubusami.
I gwinty zespołów odpowiedzialnych za ostrość i tubusy odpowiedzialne za zmianę ogniskowej są smarowane, z wiekiem ten smar się zużywa co owocuje właśnie bardziej wyczuwalnym luzem, jednocześnie wucierają się ślizgi które ruch tubusów wymuszają.
Smar nie tylko zapewnia gładką pracę ale i uszczelnia połączenia.

Stawiam na wyrobione ślizgi a w następnej kolejności na brak smaru na tubusach.

Oj nie wyraziłem sie jasno chodziło mi o ten trzask, jest bardzo głośny co wskazuje że ślizgi już są zużyte, opis sprzedającego był jednoznaczny co do stanu przedmiotu, a luzy zawsze będą występować tym bardziej w tego typu obiektywach, co do orzeczenia Sądu Najwyższegoo na moją korzyść wpływa to że w polsce nie ma precedensu więc za każdym razem podobne sprawy sąd musi rozpatrywać indywidualnie.

Ps: Oczywiście rzecznik praw konsumenta w tychach potwierdził zasadność mojego roszczenia.

Skocz do: