vector  Dołączył: 02 Maj 2006
Jaka osłona do SMC FA f4.0 28-70 AL
Mam jakąś gumową, niby szerokokątną założoną na filtr UV i przy 28mm winetuje. Zawsze używałem tego szkła bez osłony, bo wiedziałem, że ma jakieś chore wymagania i są problemy z winetowaniem i nie wiem co mi odbiło zakładać osłonę na to. Pytanie - jest coś co można nałożyć na to szkiełko czy wywalić filtr, a może wszystko? ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
do szerszego kąta stosuje się tulipana, jeżeli chcesz dopasować jakąś gumową, to staraj się jak najszerszą. Co do filtra, zdejmij osłonę, strzel na najszerszym kącie białą ścianę z filtrem i bez, porównaj i sam stwierdzisz czy przeszkadza, czy nie.

vector  Dołączył: 02 Maj 2006
właśnie sam filtr nie ale na osłonie już tak, pomimo faktu, że jest wide... to szkło jest fajne i całkiem dobre, ale pod tym względem woła o pomstę do nieba ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
vector, używam osłony typu zoom Hama/Rowi Od 24 do 100mm ogniskowej(trzykrotnie skaładanej)-nie winetuje.Mam tez chińczyka niby wide angle,ale przy 28 mm wineta,widoczna nawet w wizjerze.Poszukaj takiej-droga cholernie-w 2001r kosztowała ok. 70zł,ale nie ma problemu.Ta Hama/Rowi(kupowałem dwie-raz z tej firmy,drugi raz z drugiej) przy 24mm+ filtr też trochę winetuje,ale po usunieciu filtra,nawet z reduktorem gwintu nie daje "cienia" na negatywie.

Skocz do: