Odpowiednikiem pełnoklatkowego 35/F1.4 na APS-C jest 23/F1.2 Przysłona F1 to jest o jeszcze 1 EV jaśniej.Kfan napisał/a:Np widziałem dużo foci z "taniego" Canona 6d i 35/F1,4 - mają swój urok.
Aby na DX takie efekty uzyskać z tej samej perspektywy trzeba by mieć 23/F1 a na micro 4/3 i mniejszych to już mission impossible.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Normalnie. Ogniskową podzieliłem przez współczynnik cropa a potem obliczyłem dla jakiej przysłony mamy taką samą GO.Michu napisał/a:A jak to Zbyszek wyliczyłeś?
Oczywiście. Ja poszedłbym dalej i dodał, że mała GO nie jest ŻADNYM wyznacznikiem jakości fotografii. Mała GO, podobnie jak duża GO jest tylko jednym ze NARZĘDZI, albo ŚRODKÓW WYRAZU używanych podczas tworzenia fotografii. O jakości zdjęcia nie decyduje wielkość GO, tak jak nie decyduje użyty aparat, użyty obiektyw, użyta czułość, użyty czas migawki. Ot, banały...espresso napisał/a:Analogicznie, mała GO nie jest jedynym wyznacznikem dobrej fotografii
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Ech no fakt. Czasem się człowiekowi nawet coś oczywistego pomerda.Benek napisał/a:Pomiędzy f1.2 a f1.4 jest różnica 0.5 EV. Światłosiła mierzona w pełnych stopniach od f1.0 to f1.0, f1.4, f2.0, f2.8, f4.0 itd. https://en.wikipedia.org/wiki/F-number
Benek napisał/a:Ja poszedłbym dalej i dodał, że mała GO nie jest ŻADNYM wyznacznikiem jakości fotografii. Mała GO, podobnie jak duża GO
tomek_j napisał/a:co robić?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
Enzo napisał/a:tomek_j napisał/a:co robić?
Tu znajdziesz rozwiązanie: http://tele-adres.pl/zamosc/kluby-go-go
Benek napisał/a:Kfan napisał/a:Np widziałem dużo foci z "taniego" Canona 6d i 35/F1,4 - mają swój urok.
Aby na DX takie efekty uzyskać z tej samej perspektywy trzeba by mieć 23/F1 a na micro 4/3 i mniejszych to już mission impossible.
Mylisz się. Właśnie w przypadku GO-wych ekwiwalentów 35mm/f1.4 na FF, system m4/3 oferuje coś, czego nie ma APS-C. Konkretnie rzecz biorąc Wojtka 17.5mm/f0.95. GO będzie tu mniejsza niż w wypadku 24/f1.4 przypiętych do APS-C. Niewiele mniejsza ale jednak mniejsza.
espresso napisał/a:Przy założeniu iż zdjęcie buduje wyłącznie papierowa GO, co często jest najtańszym/najprostszym sposobem wykorzystywanym przez początkujących amatorów fotografii.
espresso napisał/a:Ale pozostając w matrycach APSC (i podobnych) to jest ciekawa oferta Fuji jak również Olka czy Panasa.
Nie chcę się czepiać, ale w swoim poście napisałeś, że o ile w przypadku APS-C potrzebny byłby obiektyw typu 23/f1.0 żeby osiągnąć GO zbliżone do tego, jaki daje 35/f1.4 na FF, o tyle w przypadku 4/3 proteza-ekwiwalent to "mission impossible". Więc raz jeszcze tłumaczę, że na chwilę obecną łatwiej o mniejszą GO na matrycy 4/3 niż APS-C, przynajmniej w wypadku ekwiwalentów 35/1.4 na FF (Wojtek 12.5/f0.95). Pomijając użytkowników Canona i Fuji, którzy mogą sobie kupić 50-tki ze światłem 1.2, znowu łatwiej o małą GO w 4/3 na ekwiwalencie 85/1.4 FF (Wojtek 42.5/f0.25).Kfan napisał/a:Nie mylę sie pisałem że aby mieć na APS-C GO jak na FF 35/F1,4 to trzeba mieć 23/F1,0 którego nikt w ofercie nie ma.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Lepiej wyjść na spacer, niż wyjść na debila.
Jeden aparat 2017
K-1 |K-5 | MeSuper | F28/2.8 | M40/2.8 | F50/1.7 | FA100/2.8 macro | DA12-24 | DA16-45 | DA18-55WR | DA55-300 | Vivitar 28/2.8 | m42 | slik340dx | flickr
Benek napisał/a:
Oczywiście, Wojtki nie mają AF, ale to już inny temat.
Michu napisał/a:Czyli reasumując znać własne potrzeby.
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
wuzet napisał/a:I LX7 z doczepianym wizjerem, który można włożyć do kieszeni i mieć zawsze przy sobie