Jerzyk22  Dołączył: 20 Paź 2014
[K-5] Pentax K5 wyswietlacz
Witam, czy ktoś z Was próbował regenerować- zlikwidować ryski na wyświetlaczu?? Może ktokolwiek wie gdzie to zrobić,najlepiej w Krakowie. Załatwiłem dziewiczą K5 na wycieczce w Pieninach. O zamek.W kurtce. :cry: Pozdrawiam, Jurek

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
I dlatego ludzie stosują jakieś ochraniacze na wyświetlacz. A teraz to Ci została szmatka bawełniana i pasta do zębów.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Pasta do zębów i szmatka to mz zły pomysł . Takim zestawem wyprowadzisz tylko miękkie tworzywo np. plexa ( szkiełko do zegarka , zamglony wizjer k100d ) . Ku przestrodze , kiedyś próbowałem wypolerować wyświetlacz komórki . Miał tylko niewielkie ryski . Kupiłem nawet specjalną pastę polerską . Zamiast polepszyć to....
sp...przyłem . Po polerowaniu wyświetlacz był koszmarnie zmatowiony . Ja bym na ten wyświetlacz w K-5 nałożył folię . Rysy będą mniej widoczne .

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Kot72 napisał/a:
Ja bym na ten wyświetlacz w K-5 nałożył folię . Rysy będą mniej widoczne .
Popieram.

Rysy na wyświetlaczu mają tylko jedną realną wadę - kiedy będziemy sprzedawali aparat, może się trafić kupiec, który będzie marudzić, że porysowany ekran. Oprócz tego w niczym nie przeszkadzają w fotografowaniu.

Jerzyk22  Dołączył: 20 Paź 2014
Ach, zdaje sobie sprawę że liczy się to szkło z przodu, no i wizjer. Zły jestem tylko na siebie, wędrując, zastanawiałem się co tak czasem miarowo stuka. teraz już wiem. Zadzwoniłem nawet do znanego serwisu w Kraku, nie robią. Ktoś poradził żeby zapytać u optyków, podobno polerują porysowane okulary, na razie w tym temacie też fiasko. tak, folia chyba będzie rozwiązaniem, chyba że jeszcze ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... Pozdrawiam

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Jerzyk22 napisał/a:
folia chyba będzie rozwiązaniem

Ja założyłem na porysowany już wyświetlacz szybkę GGS. Po założeniu rysy nie są widoczne.
BTW w K-5II wyświetlacz nierysujący się dali.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Jerzyk22, przecież to tylko aparat, rzecz, która za parę lat będzie kosztowała na allegro grosze, nawet jeśli będzie w stanie "mint". Obyśmy w życiu mieli tylko problemy tego formatu jak porysowany ekranik w aparacie. :-)

Skocz do: