briho  Dołączył: 28 Sie 2007
No to jeśli o mnie chodzi, to do krajobrazów ustawiam podbite barwy, zwiększam trochę kontrast i saturację. Do focenia we wnętrzach wszystko na najniższy poziom. I w ogóle wyłączyłem sprzętowe odszumianie. Z RAW-ami na razie się nie bawię, ale na wszystko przyjdzie czas. Przecież kasetkę mam dopiero od paru dni :)

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
A u mnie pieknie wychodzi ze wszystkim na 0 i JPG.

Korci mnie, zeby zaczac bawic sie w rawy, sprawdzic to wyostrzanie etc., tylko, ze oprogramowanie (przynajmniej Samsunga) do zabawy z rawem jest gniotem. Chodzi tak wolno, ze ja wstydzilbym sie podpisac pod takim softem. Programy wymieniane w Lightroomie spisuja sie troche lepiej?

kierdel, najlepszy do RAW-ów będzie Photoshop. Wersji testowej można używać przez 30 dni, albo zastosować legalne inaczej sztuczki, wtedy dłużej ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
kierdel, najlepszy do RAW-ów będzie Photoshop

RAWy trzeba najpierw jakoś wywołać. To nie są rawopodobne tiffy jak w kompaktach. RAWy to.. rawy :-)

bEEf, miałem wrażenie, że z PS-em jest zintegrowany "wywoływacz" RAWów. Zwie się to bodajże Adobe Camera RAW. Ale jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
Ja zazwyczaj preferuje ustawienia 0,0,0 ale często eksperymentuje kiedy mam kiepskie oświetlenie, a nie mogę użyć flesza.

No i używam jpg dlatego ze zawsze jak zainstaluje jakiś program do wywoływania raw to mój komputerek sie zacina (procesor 200 mzh) a raw to jedynie u sąsiada wywołam albo u kolegi, a to za dużo męki ;-)

A jednak dobre miałem wrażenie :) Właśnie otworzyłem RAWa za pomocą tej wtyczki do PS-a. Możliwości ma niezłe z tego co widzę.

briho napisał/a:
Możliwości ma niezłe z tego co widzę.

A dziala jakos przyzwoicie (nie dlawi sie tak jak soft do rawow dostarczany z puszka)?

kierdel, dużo zależy od komputera. U mnie na Athlonie 3000+ i 1,5 gb RAMu chodzi przyzwoicie. A softu dostarczonego z aparatem jeszcze nie używałem. Jestem przyzwyczajony PS-a.

briho napisał/a:
U mnie na Athlonie 3000+ i 1,5 gb RAMu chodzi przyzwoicie.

Ja tez mam Athlona 3000+ tylko 500 RAM. Ale dlawi sie nawet jak ALT+TAB przejde na inne okno, nie mowiac juz, ze sprobuje cokolwiek kliknac w interfejsie (chodzi oczywiscie o soft dostarczany z puszka, innych nie probowalem).

Zainstaluję ten soft z płytki od aparatu i zobaczę. W każdym razie Camera RAW z PSa chodzi bardzo dobrze.

[ Dodano: 2007-08-30, 17:00 ]
kierdel, zainstalowałem, chwilę się pobawiłem i usunąłem :) U mnie chodzi bardzo szybko, nie ma z tym problemu. Najwidoczniej masz za mało RAMu i się dławi. Ale ten program do RAWów w porównaniu z tym od PSa to jak maluch do Porsche.

Skocz do: