fociarz  Dołączył: 29 Sie 2007
Pierwsze szkło
Chciałem sie zapytać o najtansze szklo lepsze od kita, zarówno krotkie jak i tele. Potrzebuje sie zorientowac w cenach kompletnego zestawu zeby zdecydowac sie miedzy pentaxem a canonem.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
z auto focusem? Bo manuali na allegro troche tez by sie znalazlo, a zapewne sa lepsze od kita :mrgreen:
Z tego co tutaj wyczytalem to nawet taka sigma 17-70 jest lepsza od kita

Myslałem zeby krotki kupic M42 z allegro bo tele jest malo ale powiedzmy ze nowe. AF mi sie przyda.
No i to szklo co teraz kupie bedzie na dlugo wiec potrzebuje sensowny kompromis miedzy cena a jakoscia.

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
DA 16-45/4 jesli lepsze od kita i o podobnych wlasciwosciach

DA* 16-50/2.8 jesli jeszcze lepsze

Pozatym Sigmy do obu systemow.

Jesli cos innego to sprecyzuj.

O kurde z tym krotkim to do 1000 sie nie da?

Myslalem o tym tele Pentax SMC DA 50-200mm f/4-5.6 ED tylko swiatlo lipne.

A co powiecie o serii FA?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
fociarz, ale pytasz o nówki, czy używki też? A ceny szkieł we wszystkich systemach porównywalne.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
fociarz napisał/a:
Myslalem o tym tele Pentax SMC DA 50-200mm f/4-5.6 ED tylko swiatlo lipne.

tele z lepszym światłem są znacznie droższe.

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
znalezienie czegos taniego i lepszego od kita bedzie ciezkie. Najlepszym szklem wg mnie dla Ciebie bedzie Tamron 18-250. Jest to nowe szklo, dobre jakosciowo, i do kupienia praktycznie tylko w sklepie (cena 1400zl). Lepiej chyba to kupic niz 18-55 + 70-300 czy czegos w rodzaju 18-200.

Ze "starych" szkiel Pentaxa FA 28-105/4-5.6 lub FA 24-90/3.2-4.5 (raczej ciezkie do kupienia)

Jezeli zastanawiasz nad Pentaxem i Canonem proponuje poogladac sample z danego systemu (ewentualnie z konkretnych szkiel) i wtedy dokonywac wyboru.

Wszystko zalezy do czego ma byc uzywane, moze okresl bardziej szczegolowo co chcesz focic a łatwiej bedzie doradzic.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
zy
Cytat
DA 16-45/4 jesli lepsze od kita i o podobnych wlasciwosciach

Bo ja wiem czy lepsze? na pewno szersze, może ostrzejsze, ale wedłóg mnie aberruje dużo mocniej od kita. biorąc pod uwage, ze kosztuje 3xtyle co kit, to ta jego lepsiejszość nie wiem czy jest tyle warta.

a co do pytania z początku wątku.
A czemu nie chcesz kita? za te pieniądze nie kupisz nic lepszego, ten kit to naprawde dobre szkło. Obiektywy lepsze zaczynają się grubo pow. tysiąca, a i tak ich lepsiejszość wzrasta zdecydowanie mniej niż cena.

[ Dodano: 2007-08-30, 13:15 ]
Cytat
Ze "starych" szkiel Pentaxa FA 28-105/4-5.6 lub FA 24-90/3.2-4.5 (raczej ciezkie do kupienia)

no tego pierwszego to ja akurat sprzedaje, razem z ofiltrowaniem (soczewki makro i bw) - zerknij do giełdy, powinno jeszcze wisieć gdzieś na dole.

[ Dodano: 2007-08-30, 13:19 ]
tu jest:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=6267

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
fociarz, Trochę dokładniej się określ:

stałka/zoom?

ogniskowe imprezowe np(28-80) czy takie do uniwersalno-lanszafciarskie(18-55)?

Jakie światło? -coś jak kit? (szkła pentaxa generalnie jasne nie są).

hamster napisał/a:
szkła pentaxa generalnie jasne nie są

tak ogolnie, wszystkie ?

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
zy napisał/a:
tak ogolnie, wszystkie ?
nie,
hmmm jakby to powiedzieć,
-nie ma taniej jasnej portretówki
-typowy ślubny zoom (jasny i ze sklepu) to dopiero Pentax FA* 28-70 f/2.8 i chyba nie ma innego

...to takie 2 przykłady

[ Dodano: 2007-08-30, 15:52 ]
u pentaxa jasno=drogo

[ Dodano: 2007-08-30, 15:55 ]
z puntu widzenia całego systemu tragedii nie ma bo jest sigma/tamron; wyjątek stanowi kwestia portretówki

ok ok juz mowie.
Potrzebuje jasnego szkla bo bede robil foty przy slabym oswietleniu ale na 2,8 mnie nie stac. Narazie tak musi byc. Nie interesuja mnie stalki.

Z tego co wiem uniwersalne typu 18-200 sa do niczego wiec krotki do 70mm, i od tej wartosci do 200 powinno mi wystarczyc.

Myslalem jeszcze nad opcja bardzo krotki 14-40 z hakiem, 50-100 z czymś i wtedy tele od 100 wzwyz.

Jak juz napisalem biore pod uwage uzywane ale teraz pytam sie o nowe. Nie chce zeby body mi stalo zanim skonczy sie licytacja albo jej nie wygram i co.

Nikt nie mowi o serii FA czy to lipa, czy trudno dostac bo wyglad mi nie przeszkadza.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
hamster napisał/a:

-typowy ślubny zoom (jasny i ze sklepu) to dopiero Pentax FA* 28-70 f/2.8 i chyba nie ma innego

a możesz podać tanie odpowiedniki takich jasnych szkieł canona, nikona i sony?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
fociarz napisał/a:
Potrzebuje jasnego szkla bo bede robil foty przy slabym oswietleniu ale na 2,8 mnie nie stac.
No tak. Potrzebujesz jasnego szkła, ale na 2.8 Cię nie stać. To co my możemy Ci poradzić? Skąd wziąć pieniądze, czy co?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
hamster napisał/a:
u pentaxa jasno=drogo
W innych systemach także. Tańsze to są szkła niezaleznych producentów( Sigma, Tamron)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
hamster napisał/a:
zy napisał/a:
tak ogolnie, wszystkie ?
nie,
hmmm jakby to powiedzieć,

...to takie 2 przykłady

[ Dodano: 2007-08-30, 15:52 ]
u pentaxa jasno=drogo

[ Dodano: 2007-08-30, 15:55 ]
z puntu widzenia całego systemu tragedii nie ma bo jest sigma/tamron; wyjątek stanowi kwestia portretówki

A patrzyłeś na ceny C i N
Znajdź tańszego odpowiednika dla 50mm 1.4 i np. nowej gwiazdki 16-50mm 2.8
Z tymi dwoma szkłami spokojnie możesz walczyć na niejednym weselu, Zenza w innym wątku pisze, że z powodzeniem obskoczył wesele z kitem i tą stałką ;-)

fociarz napisał/a:
Nikt nie mowi o serii FA czy to lipa, czy trudno dostac bo wyglad mi nie przeszkadza.

seria FA jest dobra jak kazda inna, sa szkla gorsze i wybitne,

Wejdz sobie do jakiegos sklepu sieciowego (polskiego lub nie) czy skapca, i zobacz co jest dostepne do P. Wejdz tez na liste wszytskich szkiel Pentaxa i znajdz co Cie interesuje.

Mozesz zaczac od
http://www.jcolwell.ca/_S...-2004-09-31.pdf

To samo mozesz zrobic dla Canona.

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
A propos portretu - Pentax ma najtańszą 50tkę o f1,4 i z AF wśród konkurencji (o manualach nie mówiąc). Ale jeśli chce się mieć 85/1,4 to się wchodzi w system N (tego nie ukrywam - takiego szkła brakuje na bagnet K), albo bierze jako zamiennik 70ltd, lub też zbiera się do 77ltd. I nie powiedziałbym, że nie nadają się do portretu gorzej od innych systemów. Co kto lubi - po prostu.

malyglod, jak juz sie ma na 85/1.4 Nikona to mozna rownie dobrze kupic 77ltd, roznica w swietle niewielka, jak i w jakosci (podejrzewam)

Skocz do: