ja myślałem, że oni pomylili 43 f1.9 z DA40, a że DA 40 jest limited to jestem w szoku, bo powinien byc standardtref napisał/a:Nie wiem o co chodzi, ale DA40 też jest Limited'em
Cytatvector, a gdzie jest napisane, że mocowanie filtrów 49 mm to wada? :)
Możliwe, że jeszcze nie było możliwości testowania na cyfrze. Bo analogowy test, to bardziej wiarygodny ? Na optyczne podali tylko suche liczby. Jak sobie wyobrażasz ocenę bokehu ? Wg jakiego wzorca, pomiaru ? Jednym się podoba, drugim mniej.CytatTest jest stary robiony wg starej szkoły więc bardziej wiarygodny. Z resztą - po co komu takie testy? Ja mam pentaxa z powodu szkła
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
miałem na myśli fakt, że test dotyczył obiektywów analogowych bez porównania z cyfrowymi. Poza tym testując digitak i tak korzystają z tych samych tablic, ale wszyscy wiedzą, że nie jest łatwo dobrać szkło od analoga do cyfry aby poprawnie pracowało. Aberracje o których była mowa na obiektywnie.pl czy jakoś tak może nie wystąpić na filmie. mam to szkło już kilka ładnych lat i po domknięciu do f4 znikają wszelkie zniekształcenia. Kolorowych obwódek również nie uświadczyłem. Jedyne co zrobiłem dla układu optycznego to wywaliłem filtr UV, bo miał kiepskie powłoki MC i powodował refleksy pogarszając kontrast obrazu.argawen napisał/a:Możliwe, że jeszcze nie było możliwości testowania na cyfrze. Bo analogowy test, to bardziej wiarygodny ? Na optyczne podali tylko suche liczby. Jak sobie wyobrażasz ocenę bokehu ?
jaad75 napisał/a:Przy dostępności tego szkła w PL - nie sądzę... Myślę, że będą testowali to, co mają w ofercie Fotozakupy.pl...
http://www.fotozakupy.pl/...e/full/offset/0
A poza tym z ankiety wyszło, że jest bardzo duże zapotrzebowanie na testy L-ek, więc sądzę, że zadziała zasada vox populi...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1327
Jak narazie nikt nie zostawił nawet jednego komentarza pod testem 50-tki, co niezbyt dobrze świadczy o zainteresowaniu testami szkieł Pentaxa wogóle...
PZ1, KX i kupa szkieł
Pewnie. Dużo szkieł, fenomenalnych na analogu, jest taka sobie na cyfrze.vector napisał/a:ale wszyscy wiedzą, że nie jest łatwo dobrać szkło od analoga do cyfry aby poprawnie pracowało.
Oczywiście, że może nie występować. Cyfrowa fotografia rządzi sie swiomi prawami.vector napisał/a:Aberracje o których była mowa na obiektywnie.pl czy jakoś tak może nie wystąpić na filmie
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
vector napisał/a:To chyba tylko w cyfrze występuje Dla mnie ta 50tka to jedno z lepszych szkieł jakie miałem i mam po CZJ f2.8/50mm na M49
vector napisał/a:Poza tym jest gdzieś w sieci stary test magazynu Foto i tam 50tki pentaxa stoją na dwóch pierwszych miejscach jeżeli chodzi o optykę. Jest to kolejno f1.9/43mm Limited i f1.4/50mm standard
Contax G2 | Nikon F100 | analogowiortodoksi.pl
na tamte czasy lepszy nie był dostępny To było jakieś 20 lat temuCytatMiałem CZJ f2.8/50mm i uważam, że to najgorsze szkło jakie kiedykolwiek macałem - słaba ostrość, niski kontrast, złe przenoszenie kolorów, bokeh za to bardzo dobry. Za to T*45/2.8 jest rewelacyjny
Ponieważ canon i nikon mnie nie interesuje, więc się dużo nie rozminąłem z rzeczywistościątilt napisał/a:Yup, akurat mam "fizycznie" ten egzemplarz FOTO, na pierwszym miejscu są ex aequo Canon EF 50/1.4, Nikkor 50/1.4, SMC-FA 50/1.4, SMC-FA 43/1.9 - wszystkie otrzymały po 25 punktów.
Alek napisał/a:Daliby test 43mm tez...
K-5IIs, K-5, K10D+D-BG2+KatzEye+0-ME53
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
Database backup in progress please wait few seconds.
gator napisał/a:jaad: photozone testuje kilka - kilkanascie obiektywow danego modelu i caly czas srednia ocena sie zmienia. Dlatego wydaje mi sie ze O nie bedą testowac uzywanych szkiel, bo ktos znow moglby im zarzucić ze wyniki testu sa na wyostrzane
DA10-17/3.5-4.5, DA12-24/4, FA31/1.8 Limited, FA35/2, FA43/1.9 Limited, FA50/1.4, FA77/1.8 Limited, DFA100/2.8 Macro, DA*200/2.8
AF-540 FGZ
jaad75 napisał/a:
Bzdura - Klaus wspominał wielokrotnie na DP, że testuje używane obiektywy przysyłane przez użytkowników. Czasem zdaży się więcej niż jedna sztuka - bodajże z FA35 tak było...
gator napisał/a:Na PZ przy wynikach podana jest ilosc testowanych szkiel danego modelu. FA35 mieli 6 sztuk w testach. Zgadza sie ?
AF-540 FGZ
gator napisał/a:nie wiem czy wszystkie byly w testach, ale napewno srednia ocena w Lens Performance Survay u nich sie zmienia.
CytatSpecial thanks to Knut Kampe (1st sample) and Oliver Kirchner (2nd sample) for providing this lens!
AF-540 FGZ