vector  Dołączył: 02 Maj 2006
tref napisał/a:
Nie wiem o co chodzi, ale DA40 też jest Limited'em
ja myślałem, że oni pomylili 43 f1.9 z DA40, a że DA 40 jest limited to jestem w szoku, bo powinien byc standard ;-)

Cytat
vector, a gdzie jest napisane, że mocowanie filtrów 49 mm to wada? :)

nie ma ale jest wyrażone ubolewanie co znaczy to samo ;-)

A tak poważniej, to dla mnie suche porównywanie techniczne szkieł jest bez sensu. Do tego szkła cyfrowego z analogowych na cyfrowym korpusie jest bez sensu. Autor najwyraźniej wywodzi się z nacji DIGITAL i zapomniał o subiektywnej ocenie obiektywu oraz taki rzeczach jak choćby bokech. Ja mam to szkiełko SMA f1.4/50mm AF już kilka ładnych lat i nie zauważyłem jakiś aberracji chromatycznych. To chyba tylko w cyfrze występuje ;-) Dla mnie ta 50tka to jedno z lepszych szkieł jakie miałem i mam po CZJ f2.8/50mm na M49 ;-)

Poza tym jest gdzieś w sieci stary test magazynu Foto i tam 50tki pentaxa stoją na dwóch pierwszych miejscach jeżeli chodzi o optykę. Jest to kolejno f1.9/43mm Limited i f1.4/50mm standard ;-) Test jest stary robiony wg starej szkoły więc bardziej wiarygodny. Z resztą - po co komu takie testy? Ja mam pentaxa z powodu szkła ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Test jest stary robiony wg starej szkoły więc bardziej wiarygodny. Z resztą - po co komu takie testy? Ja mam pentaxa z powodu szkła
Możliwe, że jeszcze nie było możliwości testowania na cyfrze. Bo analogowy test, to bardziej wiarygodny ? Na optyczne podali tylko suche liczby. Jak sobie wyobrażasz ocenę bokehu ? Wg jakiego wzorca, pomiaru ? Jednym się podoba, drugim mniej.
Wrażenia oddania kolorów, bokeh, plastyka, to użytkownicy podają.

argawen napisał/a:
Możliwe, że jeszcze nie było możliwości testowania na cyfrze. Bo analogowy test, to bardziej wiarygodny ? Na optyczne podali tylko suche liczby. Jak sobie wyobrażasz ocenę bokehu ?
miałem na myśli fakt, że test dotyczył obiektywów analogowych bez porównania z cyfrowymi. Poza tym testując digitak i tak korzystają z tych samych tablic, ale wszyscy wiedzą, że nie jest łatwo dobrać szkło od analoga do cyfry aby poprawnie pracowało. Aberracje o których była mowa na obiektywnie.pl czy jakoś tak może nie wystąpić na filmie. mam to szkło już kilka ładnych lat i po domknięciu do f4 znikają wszelkie zniekształcenia. Kolorowych obwódek również nie uświadczyłem. Jedyne co zrobiłem dla układu optycznego to wywaliłem filtr UV, bo miał kiepskie powłoki MC i powodował refleksy pogarszając kontrast obrazu.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Przy dostępności tego szkła w PL - nie sądzę... Myślę, że będą testowali to, co mają w ofercie Fotozakupy.pl...
http://www.fotozakupy.pl/...e/full/offset/0

A poza tym z ankiety wyszło, że jest bardzo duże zapotrzebowanie na testy L-ek, więc sądzę, że zadziała zasada vox populi...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1327

Jak narazie nikt nie zostawił nawet jednego komentarza pod testem 50-tki, co niezbyt dobrze świadczy o zainteresowaniu testami szkieł Pentaxa wogóle...

Daliby test 43mm tez...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vector napisał/a:
ale wszyscy wiedzą, że nie jest łatwo dobrać szkło od analoga do cyfry aby poprawnie pracowało.
Pewnie. Dużo szkieł, fenomenalnych na analogu, jest taka sobie na cyfrze.
vector napisał/a:
Aberracje o których była mowa na obiektywnie.pl czy jakoś tak może nie wystąpić na filmie
Oczywiście, że może nie występować. Cyfrowa fotografia rządzi sie swiomi prawami.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
vector napisał/a:
To chyba tylko w cyfrze występuje Dla mnie ta 50tka to jedno z lepszych szkieł jakie miałem i mam po CZJ f2.8/50mm na M49

Miałem CZJ f2.8/50mm i uważam, że to najgorsze szkło jakie kiedykolwiek macałem - słaba ostrość, niski kontrast, złe przenoszenie kolorów, bokeh za to bardzo dobry. Za to T*45/2.8 jest rewelacyjny

vector napisał/a:
Poza tym jest gdzieś w sieci stary test magazynu Foto i tam 50tki pentaxa stoją na dwóch pierwszych miejscach jeżeli chodzi o optykę. Jest to kolejno f1.9/43mm Limited i f1.4/50mm standard

Yup, akurat mam "fizycznie" ten egzemplarz FOTO, na pierwszym miejscu są ex aequo Canon EF 50/1.4, Nikkor 50/1.4, SMC-FA 50/1.4, SMC-FA 43/1.9 - wszystkie otrzymały po 25 punktów.

pozdrawiam,
Marcin

Cytat
Miałem CZJ f2.8/50mm i uważam, że to najgorsze szkło jakie kiedykolwiek macałem - słaba ostrość, niski kontrast, złe przenoszenie kolorów, bokeh za to bardzo dobry. Za to T*45/2.8 jest rewelacyjny
na tamte czasy lepszy nie był dostępny ;-) To było jakieś 20 lat temu ;-)

tilt napisał/a:
Yup, akurat mam "fizycznie" ten egzemplarz FOTO, na pierwszym miejscu są ex aequo Canon EF 50/1.4, Nikkor 50/1.4, SMC-FA 50/1.4, SMC-FA 43/1.9 - wszystkie otrzymały po 25 punktów.
Ponieważ canon i nikon mnie nie interesuje, więc się dużo nie rozminąłem z rzeczywistością ;-)

PS. Niebawem nikon mnie zainteresuje - FM3a ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Alek napisał/a:
Daliby test 43mm tez...

Piszesz, jakbym to ja miał na to jakikolwiek wpływ... :-)
Piszcie na forum Optyczne.pl, czy w komentarzach pod testami, pokażcie, że jest zapotrzebowanie, to może wezmą to pod uwagę... Problem z 43Ltd, czy Limitedami FA w ogóle jest taki, że są trudno osiągalne w Polsce, więc pewnie ktoś z użytkowników musiałby udostepnić obiektyw do testów... Nie wiem zresztą, czy Optyczne.pl testują szkła udostępniane przez użytkowników, jak to robi Photozone na przykład. Zdaje się, że testują to co udostepniają im sklepy.

muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
a Panowie z Optycznych tym razem zrezygnowali z kontrataku? nuda. [:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jaad: photozone testuje kilka - kilkanascie obiektywow danego modelu i caly czas srednia ocena sie zmienia. Dlatego wydaje mi sie ze O nie bedą testowac uzywanych szkiel, bo ktos znow moglby im zarzucić ze wyniki testu sa na wyostrzane :roll:

gator napisał/a:
jaad: photozone testuje kilka - kilkanascie obiektywow danego modelu i caly czas srednia ocena sie zmienia. Dlatego wydaje mi sie ze O nie bedą testowac uzywanych szkiel, bo ktos znow moglby im zarzucić ze wyniki testu sa na wyostrzane :roll:

Bzdura - Klaus wspominał wielokrotnie na DP, że testuje używane obiektywy przysyłane przez użytkowników. Czasem zdarzy się więcej niż jedna sztuka - bodajże z FA35 tak było...

jaad75 napisał/a:

Bzdura - Klaus wspominał wielokrotnie na DP, że testuje używane obiektywy przysyłane przez użytkowników. Czasem zdaży się więcej niż jedna sztuka - bodajże z FA35 tak było...

Badz tak mily i wytlumacz mi co jest bzdurą wg Ciebie ?

Przeciez napisalem ze testują kilka czy kilkanaście szkiel, ale nie naraz (w miare jak dostają szkla od ludzi). Na PZ przy wynikach podana jest ilosc testowanych szkiel danego modelu. FA35 mieli 6 sztuk w testach. Zgadza sie ?

gator napisał/a:
Na PZ przy wynikach podana jest ilosc testowanych szkiel danego modelu. FA35 mieli 6 sztuk w testach. Zgadza sie ?

Nie. Klaus testował dwie sztuki FA35/2. Mylisz ilość opinii użytkowników w Lens Performance Survay z ilością przetestowanych szkieł... Masz 6 FA35 na cyfrze i 17 na analogu - myślisz, że wszystkie były na testach? :-)

nie wiem czy wszystkie byly w testach, ale napewno srednia ocena w Lens Performance Survay u nich sie zmienia.

gator napisał/a:
nie wiem czy wszystkie byly w testach, ale napewno srednia ocena w Lens Performance Survay u nich sie zmienia.

Dodawałeś kiedyś opinię do Lens Performance Survay? To nie ma nic wspólnego z rzetelnymi testami...
Ok. Zobacz co jest napisane na poczatku testu 35-tki:
Cytat
Special thanks to Knut Kampe (1st sample) and Oliver Kirchner (2nd sample) for providing this lens!

Dalej nie jesteś przekonany?

Skocz do: