plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tengo napisał/a:
używać trybu P i samemu korygować wartości ISO

Ustawić autoISO na 5000 lub 6400.

tengo  Dołączył: 16 Lis 2014
Ok, teraz mam wszystko jasne :) Tak to jest jak człowiek dostanie nowy sprzęt i uczy się jego obsługi. Wtedy najprostsze rzeczy sprawiają problem i od razu uderza się na google, a potem forum. Niemniej dzięki za odpowiedź i mam nadzieję, że następnym razem przyjdę do Was z większym problemem niż źle wykonane zdjęcie, bo podstawy zawiodły ;)

[ Dodano: 2014-12-14, 20:17 ]
plwk napisał/a:
tengo napisał/a:
używać trybu P i samemu korygować wartości ISO

Ustawić autoISO na 5000 lub 6400.

Nie za dużo jak na dzień (chodzi o to, że takiego ISO z tego co wyczytałem to w nocy się używa)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak jest dobrze naświetlone to tego ISO się nie zauważa.

przemoo  Dołączył: 03 Lis 2009
Krzychoo nie zgodzę, 1/50 dla osób będących w ruchu to jest długi czas, 1/100 większe ISO i zdjęcie byłoby nieporuszone. SR nic nie pomoże jak obiekt fotografowany jest w ruchu

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
tengo napisał/a:
Nie za dużo jak na dzień (chodzi o to, że takiego ISO z tego co wyczytałem to w nocy się używa)?

To nie prawda. Takiego ISO używa się w dzień przy słabym oświetleniu do fotografowania dynamicznych scen lub używając bardzo długich ogniskowych. Nocą to raczej robi się zdjęcia na iso 100-400 ze statywu, a pierwszy plan doświetla czy lampą, czy jakimś innym źródłem światła. W końcu w nocy ma być ciemno, a nie jak za dnia! ;-)

[ Dodano: 2014-12-14, 21:25 ]
P.S.
Dodam, że wszystko można, tylko czy jest sens?

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
Koledzy dobrze radzą, ale to trochę chaotyczne... Ja spóbuje inaczej - zamiast doktoryzowac się, co zepsuło TO konkretne zdjecie, zastanów się co robić, by w przyszłości zdjeć nie psuć. Poczytaj zatem instrukcję, przetestuj na sucho w domu poszczególne ustawienia i opcje tak, byś ROZUMIAŁ co się z czym wiąże, jak działa i czemu służy.
W wizjerze masz całą masę infomacji wyświetlanych, one po coś są. Jeśli już zdajesz się na automatyke aparatu to rzut oka na wybrany czas ekspozycji przed wciśnięciem spustu do końca powie ci, czy warto to zdjcie robić, czy nie, bo wyjdzie poruszone. Współczesne aparaty mają w pełni używalne wyższe ISO, którego używasz zależnie od potrzeb, a nie w myśl jakiejś magicznej reguły. Musisz tyllko umieć uświadomić sobie, że taka potrzeba zaistniała...
Nie zrozum mnie źle, ale jeśli ktoś kupuje dobre auto, to MUSI nauczyć się je prowadzić, inaczej posiadanie auta traci sens, chyba ze w celach kolekcjonerskich. Tak jest z zakupem lutrzanki - żeby to miało sens, MUSISZ wiedzieć jak się ze sobą wiąże czułość/czas/przesłona i jak zmiana poszczegolnych parametrów wpływa na zdjęcie, jak działa stabilizacja i na co ma wpływ ogniskowa obiektywu. Wtedy będziesz wiedział, czy automat nie wybrał głupio, bo własciwą ekspozycje można wybrac na wiele sposobów, ale nie wszystki z nich gwarantują udane zdjęcie, choc za każdym razem będzie mniej wiecej dobrze naświetlone. No i najwżniejsze - nie będziesz już wtedy potrzebował automatu!
Pozwoliłem sobie a te uwagi, bo to nie są 'pierwsze kroki' tylko dział o problemach ze sprzętem. Niestety, jak to się czasem zdarza w tym wypadku problemem ze sprzętem jest jego operator.
Jeszcze raz - nie odbierz mnie źle. Ja staram sie ciebie ZACHĘCIĆ a nie zniechecić...

Apas, trzeba by było naprawdę mocno się wysilić, żeby mnie zniechęcić do czegoś co lubię robić ;-) tak jak napisałem: aparat mam od piątku i naprawdę wiele rzeczy musze się nauczyć, żeby wszystko szło tak jak iść powinno. Wybrałem ten dział ze względu na to, że trochę się przestraszyłem tych rozmazanych zdjęć, które były wynikiem błędu początkującego. Teraz wiem, że muszę zwracać uwagę na bardzo wiele rzeczy nawet jeżeli chodzi o automat (głupie myślenie - skoro to automat to ma robić super zdjęcia niezależnie od warunków). W przyszłości na pewno będzie lepiej, ponieważ uczę się na swoich błędach bardzo szybko :mrgreen:

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
tengo napisał/a:
(...)

I tak trzymać :mrgreen:
Jak masz jakieś pytania to wal śmiało - w pierwszych krokach albo na priva. Chętnie pomogę.

A na pewno skorzystam jak tylko będę mieć jakiś problem ;-) dzięki jeszcze raz

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
tengo napisał/a:
Chyba na zielonym kwadraciku namaluję twarz sz. Pani Kanclerz Niemiec, co by mnie nie kusiło z niego korzystać

Namaluj sobie twarz Macierewicza, wtedy to już nawet spoglądać na to nie będziesz :evilsmile:

Zdjęcie jest poruszone nie dlatego, że coś z aparatem jest nie tak, ale dlatego, że użytkownik nie wiedział jak dobrać odpowiednie parametry aparatu do zrobienia tego zdjęcia. I tyle ;-)

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014

Na początek możesz mieć kłopoty ze stabilnym trzymaniem aparatu (nic tak dobrze nie stabilizuje jak własna głowa), spróbuj więc użyć trybu Tv na gałce z lewej, ustaw sobie czas w granicach 1/90 - 1/125 i do tego czasu niech aparat dobiera przysłonę, lub użyj trybu TAv (na gałce z lewej) i niech do ustawionych przez Ciebie czasu (1/90 - 1/125) i przysłony (np. 5,6) aparat dobiera ISO.

-----
tengo napisał/a:
Tak więc twierdząc po Waszych wypowiedziach najlepiej zamiast trybu auto używać trybu P i samemu korygować wartości ISO itd.
Chyba na zielonym kwadraciku namaluję twarz sz. Pani Kanclerz Niemiec, co by mnie nie kusiło z niego korzystać :evilsmile:

no będę musiał popróbować tych trybów co by kolejnych zdjęć nie skopać,ale to dopiero w przyszłym tygodniu jak juz wolne będzie, bo póki co praca, praca, praca :lol:

Skocz do: