muodzian  Dołączył: 19 Sie 2007
  niezawodność: K10d vs GX-10
no właśnie.. jak to jest z tą niezawodnością? miałem 2 kamerki samsunga i obydwie po kilku miesiącach użytkowania padły. [w jednej matryca, w drugiej mechanizm nagrywania.] inna sprawa, że nawet nie chciało mi się ich podrzucić do serwisu. biorąc pod uwagę fakt, że bebechy gx-10 i k10d to praktycznie to samo, to czy jest możliwość że ponownie marka z korei mnie zawiedzie? chodzi mi o bezpośrednie porównanie awaryjności tych dwóch korpusów. Pentax to pionier fotografii od ponad 60 lat, a Samsung kojarzy mi się z mikrofalówką lub niedziałającymi kamerami. :mrgreen: W ciągu max 2 tygodni chciałbym zdecydować się na któryś z tych aparatów. od razu wybrałem Pentaxa, ale teraz poczułem, że pokusa zaoszczędzenia 400-500zł jest całkiem spora. Istotne jest też to, że gwarancja P to 2 lata, a S tylko 1 rok.

jakie macie doświadczenia jeśli chodzi o zawodność/niezawodność waszych sprzętów?
czy kupowanie Samsunga to ryzyko?

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Mi osobiście Samsung kojarzy się z pierwszą chyba lodówką z wbudowanym tylewizorem ... ale wolę robić zdjęcia lodówką niż Tampaxem. Krew by mnie zalała gdybym usłyszał pytanie: Tampax a co to za firma?
Jak widzisz wybór masz trudny. Nie zazdroszczę.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Oba aparaty są produkowane w tej samej fabryce.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
muodzian, - sorki ale to glupie pytanie...
1 - zadzwon do serwisu samsunga - spytaj ile samsungow bylo w naprawie.....
2 - zadzwon do dzialu sprzedazy sama i spytaj ile sprzedali
3 i 4 - to samo z pentaxem

potem mozesz porownac wyniki.....co i tak g.... ci da bo zawsze mozesz trafic na dupny egzemplarz....

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
muodzian napisał/a:
Istotne jest też to, że gwarancja P to 2 lata, a S tylko 1 rok.

sam sobie odpowiedziales na pytanie co wybrac :) jak roznica 400zl ( o ile dobrze szukales, wydaje mi sie ze mniej ) to pytanie czy chcesz doplacac te 400zl do 1r+ gwar.?

sorki, ale nie rozumiem twojego problemu :]
chyba powinno byc jak wczesniej, roznica 1k zl, choc wtedy zapewne tez mialbys problem.
jezeli zalezy ci na 1 roku gwar wiecej wez pentaxa, jezeli masz to w d.... to wez sama i bedziesz mial te 400zl, to i tak nic w porownaniu z tym ile na szkla sie wyda :]

Chiałbym zauważyć że poza różnicą w gwarancji aparaty te różnia się też kształtem obudowy (grip ale nie tylko) i wyglądem menu. Polecam porównac samodzielnie w sklepie. Nie jestem pewien jak teraz ale w lipcu różnica pomiędzy k10d a GX-10 wynosiła ponad 700zł. Najtaniej GX-10 był po niecałe 2800 a najtańszy k10d kosztował ponad 3500zł

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
muodzian Twoje pytanie jest z natury tych " który aparat wybrać ? ,który robi ładniejsze zdjęcia ?"
Nigdy nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli masz uprzedzenia do jakiejs firmy to i tak nikt Cie nie przekona.
Jedynym sposobem byloby przeanalizowanie ilosci sprzedanych puszek w danym okresie oraz ile z nich trafilo do serwisu ale to bys musial miec kogos w obu serwisach bo te informacje pewnie sa objete tajemnica danej firmy.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Wątek głupi, fakt, ale dam3 grosze od siebie.
Szajsunga kilka rzeczy w życiu kupiłem, wszystkie mnie zawiodły, wszystkie miały jakąś wadę (nie chcę urazić posiadaczy aparatów tej firmy, jeszcze z aparatami samsunga nie miałem do czynienia).

tak, wątek głupi. <: chciałem tylko się dowiedzieć, czy ktoś z grona posiadaczy GX-10 miał w swoim sprzęcie jakąś awarię..

hamster napisał/a:
Wątek głupi, fakt, ale dam3 grosze od siebie.
Szajsunga kilka rzeczy w życiu kupiłem, wszystkie mnie zawiodły, wszystkie miały jakąś wadę (nie chcę urazić posiadaczy aparatów tej firmy, jeszcze z aparatami samsunga nie miałem do czynienia).
przykro mi.
Uważam jednak iż na podstawie doświadczeń pojedynczych osób nie można dokonywać oceny całościowej firmy zawłaszcz że mówimy o koncernie w skład którego wchodzą różne firmy. Generalizowanie w taki wypadku jest bez sensu. Co ma powiedzieć że ja mam już 4 monitor Samsunga i wszystkie poprzednie były super i niezawodne, mam też lodówkę Samsunga i jest git. Jedyny sprzęt samsunga który mi się zepsuł to CDrom po 4 latach padł – miał prawo. To co samsung jest super bo u mnie działa :?: Bez sensu. Wielu z nas i tak ma sprzęt Samsunga w domach nawet o tym nie wiedząc np kości pamięci ram czy matryce LCD.
Nie mam bladego pojęcia jak jest z awaryjnością tego sprzętu i prawdopodobnie nikt z nas nie ma.

IMHO przy wyborze GX-10 czy K10D czynniki które należy/można brać pod uwagę to (kolejność przypadkowa):

- kształt obudowy (inaczej wyprofilowany grip, inny kształt przycisków, inaczej wyprofilowana lewa strona korpus)
- wygląd menu (samsung ma inna szatę graficzną i mniejszą czcionkę)
- gwarancja
- cena
- jpg (jak ktos używa podobno się różnia, ale czy widać różnice na codzień wątpię kolega z pracy ma K10d i jakoś obaj różnicy w jpg nie widzimy. W bzdurę pt porównywanie identycznych kadrów się nie bawiliśmy)
- logo i marka (jak dla kogoś to ważne)

co do jakości oba aparaty są produkowane w tej samej fabryce więc wątpię w jakąkolwiek różnice.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
muodzian napisał/a:
tak, wątek głupi. <: chciałem tylko się dowiedzieć, czy ktoś z grona posiadaczy GX-10 miał w swoim sprzęcie jakąś awarię..

Ja miałem :mrgreen: opisałem to kilka wątków niżej...
Teraz mam K10D, bo trafiłem tanio (2999zł) i miałem ochotę na nowe gwiazdki, a samsung nie ma chyba jeszcze wsparcia dla nich :-/
Aparaty w zasadzie identyczne...
Jak musisz dopłacić 400zł a nie myślisz na razie o obiektywach SDM to sobie raczej odpuść, no chyba że napis na pasku ma jakieś zanczenie ;-)

Gwarancje 24miesięczną zapewnia Ci sklep (niezgodność towaru z umową)

dzięki wszystkim. z tego tematu dowiedziałem się, że [tak jak podejrzewałem] z awaryjnością w przypadku tych dwóch puszek sprawa będzie wyglądała bardzo podobnie, bo to w końcu bliźniacze konstrukcje. na konkretny model zdecyduję się [jak to zwykle u mnie bywa] w ostatniej chwili. (: nie należe do grona osób, dla których logo jest najważniejsze. również informacja o 2 letniej gwarancji, która tak naprawdę jest teorią bardzo mi się przydała. bo kto rozsądny i o zdrowych zmasłach po roku użytkowania zauważy, że jego "towar jest niezgodny z umową". (: Jeszcze raz dzięki, rozwialiście moje wątpliwości.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
siwyyy77 napisał/a:
miałem ochotę na nowe gwiazdki, a samsung nie ma chyba jeszcze wsparcia dla nich

To znaczy ze obiektywy z SDM nie beda wspolpracowac z GX-10?

muodzian napisał/a:
bo kto rozsądny i o zdrowych zmasłach po roku użytkowania zauważy, że jego "towar jest niezgodny z umową"

Taka jest dosłowana nazwa ustawy, która daje konsumentom prawa do '24 miesięcznej gwarancji"
Poczytaj o tym na necie, albo lepiej zadzwoń do federacji konsumentów ;-)

kierdel napisał/a:
siwyyy77 napisał/a:
miałem ochotę na nowe gwiazdki, a samsung nie ma chyba jeszcze wsparcia dla nich

To znaczy ze obiektywy z SDM nie beda wspolpracowac z GX-10?

Wspólpracować będą, ale chyba nie będą takie ciche :-/ współpracować będą pewnie też ze zwykła kasetką, w końcu to ten sam bagnet, tylko dodane styki do SDM
Do K10D okazało się, że wsparcie przyszło wraz z firmware 1.30, do GX-10 pewnie za jakiś czas ;-)

siwyyy77 napisał/a:
Wspólpracować będą, ale chyba nie będą takie ciche :-/

Jak moga tym sie roznic skoro silnik siedzi w obiektywie? Przynajmniej ja tak sobie wyobrazam obiektywy z SDM :mrgreen:

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
kierdel, siwemu chodzi o to, że być może będą działać przez wiertarkę. Ale słuchajcie - a skąd pewność, że Sam wymaga update'u, żeby współpracować z SDM? Przecież wyszedł później i miał modyfikowane przez Sama oprogramowanie, więc może obsługa już tam jest?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kierdel napisał/a:
Jak moga tym sie roznic skoro silnik siedzi w obiektywie? Przynajmniej ja tak sobie wyobrazam obiektywy z SDM :mrgreen:
W K10D nie mam 1.30 i 50-135 działa przez wiertarkę.

agrawen Jezeli z 1.30 bedzie dzialac SDM, to dlaczego sie nie zupgradujesz? Traci sie wtedy gwarancje czy jest jeszcze inny haczyk?

argawen napisał/a:
W K10D nie mam 1.30 i 50-135 działa przez wiertarkę.

No i wyraźnie słyszalny jest, bo z 1.30 jest to tylko cichutki pomruk :-) a nie chcę downgreadować.

[ Dodano: 2007-08-31, 13:54 ]
bEEf napisał/a:
Ale słuchajcie - a skąd pewność, że Sam wymaga update'u, żeby współpracować z SDM? Przecież wyszedł później i miał modyfikowane przez Sama oprogramowanie, więc może obsługa już tam jest?

Może tak być 8-) jak i też, że Samsung doczeka się wsparcia SDM jak pojawią się jego obiektywy... czyli nieprędko ;-)
Ale to tylko domysły, trza podpiąc szkło i sprawdzić :-D

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
inny haczyk....

Brak dostępu do menu serwisowego .....

Skocz do: