briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Gdzie kupić Tamrona 70-300 LD Di Macro?
Witam. Na wstępie chciałbym się z Wami przywitać. Jestem nowym użytkownikiem lustrzanki marki Pentax :) Mój wybór padł na K100D, m.in. dzięki wertowaniu tego forum i czytaniu Waszych opinii. Ale do rzeczy. Szukam czegoś "dłuższego" do mojego kitowego obiektwu i mój wybór padł na tego w/w Tamrona. Niestety srogo się zawiodłem, bo praktycznie żaden ze sklepów internetowych nie ma go na stanie (albo może źle szukam i coś przeoczyłem). Dla puszek innych producentów bez problemu, dla Pentaxa brak. Czy może ktoś z was orientuje się gdzie można teraz kupić ten obiektyw? Zależy mi na czasie, bo niedługo wyjeżdżam w góry, a tu taka kiszka ;) Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Re: Gdzie kupić Tamrona 70-300 LD Di Macro?
jeśli jesteś skąpy to korzystaj ze skąpca. d-photo ma go za 560 zł w wersji do pentaxa medialider.pl również do pentaxa ale już 5 zeta drożej.

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84168

ten tamron to dobry wybór

Jesteś pewny, że w mediadiler.pl mają z mocowaniem do Pentaxa? Wcześniej dostałem od nich odpowiedź, że nie mają. No ale przedzwonię i zapytam. Dzięki.

[ Dodano: 2007-08-28, 12:21 ]
A czy dobry wybór to myślę, że w tej cenie nic lepszego nie znajdę :) Myślałem jeszcze o Sigmie APO 70-300, no ale to 300 zł więcej, a praktycznie ta sama optyka. Dlatego wolę Tamrona.

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
wczoraj zamówiłem na cyfrowe.pl, dziś zadzwonili, że na to szkło z mocowaniem pentaxa trzeba by czekać parę miesięcy

Rafał K  Dołączył: 25 Cze 2007

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
briho napisał/a:

[ Dodano: 2007-08-28, 12:21 ]
A czy dobry wybór to myślę, że w tej cenie nic lepszego nie znajdę :) Myślałem jeszcze o Sigmie APO 70-300, no ale to 300 zł więcej, a praktycznie ta sama optyka. Dlatego wolę Tamrona.

Briho, jakbyś nie znalazł tego Tamrona, to mam do sprzedania Sigmę 70-300, ale chyba bez APO. Tzn. obiektyw jest pod marką Quantaray. Jest to marka należąca do amerykańskiej sieci sklepów Ritz Camera i sprzedają pod nią głownie produkty Sigmy. Niestety stosują swoje własne oznaczenia, więc nie wiem czy ten obiektyw to wersja APO, czy nie, ale nie chcę za niego wiele. Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW, myślę że się dogadamy. Stan jak nówka.

Zamówiłem już ten obiektyw na d-photo.pl. Tylko że coś zwlekają z przesyłką i kontakt z nimi nienajlepszy. No ale za to mają najtaniej. A w innych sklepach to w ogóle szkoda gadać. Wystawiają na sprzedaż sprzęt, którego nie mają na stanie. To samo na aukcji, do której link podał mi Rafał K. Dzięki za pomoc.

DO_c  Dołączył: 17 Kwi 2007
briho napisał/a:
Zamówiłem już ten obiektyw na d-photo.pl.

Dziś pytanie,dziś odpowiedź i ten Tamron z d-photo ma być u mnie jutro koło 15. :-D

DO_c, u mnie też ma być jutro, podobno wysłali dziś :) Zobaczymy.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
A ja nadal czekam z cyfrowe.pl... chyba lekko się na nich wkurzę zaraz

Od dwóch godzin testuję nowy nabytek :-) Jak na razie jestem podekscytowany i pod wrażeniem. Wiadomo, pierwsza taka "lufa" w ręku. Tylko pogoda kiepska niestety i nie można wyjść w plener. No ale z tego co widzę po fotkach z balkonu wygląda to bardzo dobrze. Zauważyłem że ten Tamron mniej mydli niż kitowy 18-55 Pentaksa.

DO_c  Dołączył: 17 Kwi 2007
briho napisał/a:
Od dwóch godzin testuję nowy nabytek

Mam i ja....

ale na razie nie ma czasu na testy (praca,...)

sigma 70-300 i pentax 50-200 przy 200mm mają światło 5.6
tamron przy 200mm ma 4.5
czyli w sigmie i da musiałbym użyć ISO 3200 a w tamronie jeszcze użyteczne 1600

tamron jest nowszą konstrukcją od sigmy, pozostałe parametry; jakość optyczna, AF,
wykonanie są takie same jak w sigmie dlatego uważam że ze względu na światło lepiej kupić tamrona.

wkt, z tego co czytałem to Tamron jedynie bardziej aberruje niż Sigma. Sam już to zresztą zauważam na fotkach. Ale nie jest to wada dyskwalifikująca ten sprzęt.

zrób fotke w takich samych warunkach tamronem i sigmą.
wydrukuj i pokaż różnicę w aberacjach...
jedyna wada jest taka że w tamronie trzeba się bardziej starać nie stawać pod słońce.

Tak jak napisałem, to nie jest dla mnie żadna wada, inaczej zdecydowałbym się na Sigmę. Na odbitkach faktycznie tego nie będzie widać, ale na monitorze różnicę da się zauważyć. Jednak mam fajny programik, który radzi sobie z aberracjami jednym kliknięciem.

briho ja bym wybrał tamrona ze względu na lepsze światło to jest zaleta. innych różnic między sigmą a tamronem nie ma.

wkt, no właśnie dlatego, że nie ma praktycznie różnic, a cena niższa o 3 stówki, to wybrałem Tamrona. Mam nadzieję, że będzie mi dobrze służył :)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
wkt napisał/a:
sigma 70-300 i pentax 50-200 przy 200mm mają światło 5.6
tamron przy 200mm ma 4.5
czyli w sigmie i da musiałbym użyć ISO 3200 a w tamronie jeszcze użyteczne 1600
bzdura sigma 70-300 APO Macro przy ogniskowej 210mm f4.5

zasugerowałem się testem z optycznych że inne firmy to również sigma APO.

"Tamron bowiem trzyma dobre światło f/4.5 aż do ogniskowej 200 mm, co nie udaje się produktom innych firm"

Skocz do: