mravel  Dołączył: 05 Maj 2010
[obiektyw] Naprawa SDM w szkle Pentaxa (na przykładzie DA* 5
Witam,

Jestem posiadaczem Pentaxa DA* 50-135 f/2.8.
Jak się okazało, model ten (i nie tylko ten) ma dość awaryjny napęd SDM.
Koszt naprawy w serwisie to znaczny wydatek.
Jeżeli ktoś ma zręczne ręce i dobrą lampkę, a także małego krzyżaka i pensete, może we własnym zakresie spróbować naprawić obiektyw.

Sesja zdjęciowa rozbiórki takiego obiektywu zaprezentowana jest na profilu tego kolegi z Korei p. Kenneth Wong
Link

W przypadku naprawy samego SDM wystarczy dojść do 6 zdjęcia (płytka drukowana - Link).

Naprawa, lub jej próba ;), polega na poruszeniu śrubka napędu SDM (to ten walec obok koła zembatego) do którego wchodzi pomarańczowa taśma. Zanim poruszymy śrubką należy zaznaczyć np flamastrem kropkę, która będzie punktem odniesienia. Mechanizm SDM - walec - powinien wrócić na to samo miejsce. Śrubką obracamy trochę w lewo a następnie trochę w prawo. Należy bardzo uważać, by nie podnieść pierścienia od ogniskowej ponieważ bardzo łatwo wygiąć piny odpowiedzialne za ostrzenie w danym zakresie ogniskowej. W przypadku złożenia obiektywu i brakiem automatycznej ostrości w danym zakresie ogniskowej, doszło do ich wygięcia i należy rozebrać obiektyw jak na kolejnych zdjęciach celem naprawy uszkodzenia.

Dalsze zdjęcia obrazują zdjęcie pierścienia ogniskowej, celem naprawy styków odpowiedzialnych za poprawne ostrzenie w danym zakresie ogniskowej.
Po krótce, jeżeli nasz obiektyw nie trafia w zakresie np 90-135, pierwszy z góry styk nie styka z powierzchnią wewnętrzną (zdjęcie nr 15).

U mnie sposób z poruszaniem śrubki od SDM pomógł i obiektyw ożył. Niestety robiąc to musiałem niechcący podnieść pierścień ogniskowej przez co wygiąłem pierwsze z góry piny (jak w opisie powyżej) i musiałem rozkręcać obiektyw raz jeszcze. Po drugim demontażu i naprawie pinów obiektyw chodzi jak ta lala.

Mam nadzieję, że temat znajdzie zainteresowanych. Analogiczny sposób naprawy napędu SDM jest w obiektywie 16-45 Pentaxa.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
/zakładka/

Prakticant  Dołączył: 12 Gru 2014
  Re: Naprawa SDM w szkle Pentaxa (na przykładzie DA* 5
Wielkie podziękowanie za Twój post :-B :-B
Jeszcze jeden link z opisem (ponoć z drobnym błędem w punkcie 8.) własnoręcznej naprawy:
Pentax SDM DIY repair v1.0

-----
mravel napisał/a:
Jestem posiadaczem Pentaxa DA* 50-135 f/2.8. Jak się okazało, model ten (i nie tylko ten) ma dość awaryjny napęd SDM. Koszt naprawy w serwisie to znaczny wydatek. Jeżeli ktoś ma zręczne ręce i dobrą lampkę, a także małego krzyżaka i pensete, może we własnym zakresie spróbować naprawić obiektyw.

espresso napisał/a:
Niezbędne jest klimatyzowanie tego "uszczelnionego" :-P :-P obiektywu, czyli po powrocie obiektywu ze spaceru powinien się wietrzyć bez tylnego dekielka w suchym miejscu. Warto wstawić go do w miarę szczelnej szafki, gablotki z jakimś absorbentem wilgoci. Znacząco spada wówczas ryzyko wystąpienia usterki SDM.

dzięki wielkie za inf! pozdrawiam

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Kręcenie śrubką silniczka niczego nie wnosi . Równie dobrze można użyć czarów lub modlitwy . Efekt długofalowy będzie zbliżony ....
Może już czas uruchomić szare komórki i zastanowić się jakie warunki muszą zostać spełnione żeby układ zadziałał ?
Gdyby sprawa była aż tak prosta serwis naprawiałby to od ręki za psi grosz ...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
serwis nie naprawia silników SDM - dlatego nie kosztuje to "grosz"

Kot72 napisał/a:
Kręcenie śrubką silniczka niczego nie wnosi

powodem awarii silniczka jest jego blokada i krecenie srobeczka cos jednak wnosi. Serwis nie kreci śrubeczka bo u jednych pomoze to na lata a u innych na miesiac, tylko wymienia silniczek za okragle 550 zł.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Cytat
powodem awarii silniczka jest jego blokada
,

To jest akurat prawda .

Cytat
krecenie srobeczka cos jednak wnosi

A to już niestety prawdą nie jest .

Skocz do: