andree7  Dołączył: 16 Sty 2011
[K-x] k-x zablokowany obiektyw
Witam wszystkich.
Jestem w posiadaniu k-x i w zasadzie do dziś wszystko grało jak w zegarku. Zakupiłem nowy
:-/ (starszy) używany obiektyw, Syrius 135 f2,8 macro. Nie jestem fachowcem ale miał posiadać jakieś styki i po obejrzeniu rzeczywiście takowe są.
Dziś przyszedł pocztą więc w podnieceniu chciałem sprawdzić cóż to za cudzo i jakie fotki wychodzą. Podczas zakładania odniosłem wrażenie jakby za mały obrót był wykonany do pełnego zapięcia. Doszło do jakiegoś momentu i obiektyw można jedynie przesunąć o kilka milimetrów w jedną bądż w drugą stronę. przycisk zwalniający bagnet jest cały czas w pozycji wciśniętej.
Nadmienię jednak, że mam też dwa podstawowe obiektywy kitowe i pentaxa A 50 f 1,7 i z nimi nigdy nie było żadnych problemów.
Próbowałem trochę siłowo potraktować tą sprawę ale nic nie pomogło a nie chcę przeginać.
Proszę o jakąś poradę i z góry dziękuję.
Mieszkam w szczecinie i nie słyszałem by był tu jakiś serwis, a dreszcz mnie przechodzi na myśl wysyłki sprzętu do jakiegoś nie znanego serwisu :shock:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Jakie dokładnie ma oznaczenie ten obiektyw? Nie ma tam czasem takich magicznych literek: PK-R, albo podobnie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podaj dokładnie całe oznaczenie obiektywu.

Na pokrętle przysłon ma napis: (A)P 22, 16 itd na końcu KR. Na oryginalnym kartonie ma
PENTAX PKA
Przy przedniej soczewce - SIRIUS MC AUTOMATIC 1:2,8 f 135mm

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
andree7 napisał/a:
A(P) ... na końcu KR
Obiektyw do Ricoha. Zablokował się na styku dodatkowym.

A coż to jest ten dodatkowy styk? Czemu on ma służyć? Jak to odblokować?

Jest w obiektywie. Służy w niektórych korpusach Ricoha do włączania programu.

Rozumie ale jak teraz zdjąć ten obiektyw z k-xa i na przyszłość zablokować lub pozbyć się tego styku no i dokładnie który to jest ten styk bo zdaje mi się że są tam dwa.

andree7 napisał/a:
jak teraz zdjąć ten obiektyw z k-xa
Nie chcę Cię martwić, ale musisz użyć brutalnej siły. Coś puści pierwsze - prawdopodobnie styk. Dla ułatwienia wciśnij mocno przycisk blokady.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Spróbuj coś cienkiego i stabilnego zarazem wcisnąć między korpus a obiektyw i podważ go, styk powinien być ruchomy i się chować.
andree7 napisał/a:
pozbyć się tego styku
Rozkręcić i wyciągnąć, spiłować, co tylko chcesz.
andree7 napisał/a:
który to jest ten styk
Porównaj z SMC-A 50/1,7

Przycisk blokady jest cały czas w pozycji wciśniętej.

[ Dodano: 2012-04-03, 21:56 ]
:-D Ok. Już po bólu. Wystarczył zdecydowany ruch i puściło. Są tam miejsca, a raczej puste otwory na styki i prawdopodobnie bagnet utkwił w jednym z nich. Dziękuję bardzo za rady :-> .

[ Dodano: 2012-04-04, 12:38 ]
I w końcu okazało się iż istniał w obiektywie styk inny niż pentaxowski, najniżej położony i znacznie wystający od pentaxowskiego. Styk ten zdemontowałem i teraz nie ma żadnego problemu. Obiektyw zapina się do końca z charakterystycznym kliknięciem :-/ i bezproblemowo się zdejmuje.

[ Dodano: 2012-04-09, 08:13 ]
Podepnę się pod ten wątek, bo sprawa jest raczej powiązana :cry:
Tym razem wystąpił problem z AFem. Założyłem obiektyw kitowy i okazało się że nie działa ostrzenie. Wymieniłem na inny i jest to samo. zresetowałem ustawienia na fabryczne i znów to samo aparat milczy.
Co może być przyczyną? :cry:

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
Witam
Jestem właśnie po takich samych przejściach jak kol.andree7 ale sam sobie byłem winien bo przerabiałem to już z K200D i obiektywem Sigma 28-70 który też miał dwa wystające styki.Pamiętałem o tym jednak coś mnie skusiło i spróbowałem no i się narobiło,obiektyw jak wyżej do Ricoha Travenar 70-210 f4 zablokował się w K-5 i za chiny nie dało się go odpiąć.Bałem się siłowego rozwiązania więc poczekałem aż rwa kulszowa mi trochę odpuści i przy pomocy szczelinomierza 0.10mm. odblokowałem styk i obiektyw już jest odpięty.Styk zablokował się w gnieździe sprzęgła AF,chwilę to trwało ale warto było bez narażania body na jakikolwiek uszczerbek.Polecam szczelinomierz w podobnych sytuacjach :-)

Photogatar  Dołączył: 12 Paź 2011
wulfel napisał/a:
Polecam szczelinomierz w podobnych sytuacjach :-)

Właśnie przerabiałem to samo. Dzięki podpowiedzi kolegi poradziłem sobie używając dwóch połówek żyletki (jednej z obciętym ostrzem, tak dla BHP ;)). Co prawda było trochę prób, ale zakończyło się sukcesem, bez uszczerbku dla zdrowia i sprzętu ;)

Skocz do: