squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
W nowej z serii "c" długi koniec jest odczuwalnie lepszy :-)

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
squonk napisał/a:
W nowej z serii "c" długi koniec jest odczuwalnie lepszy :-)

Potwierdzam. Powiedziałbym, że nie tylko odczuwalnie. On jest bardzo dobry. Nawet, o dziwo, przy f/4 jest bardzo dobrze :shock:

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Może ja mam "dziwną" sztukę. W stosunku do tego co piszą to jest odwrotnie Słabiej na krótszym końcu, lepiej na dłuższym. :mrgreen: jakkolwiek by to nie zabrzmiało.

JacekK napisał/a:
Słabiej na krótszym końcu, lepiej na dłuższym.

Z tą nową wersją "Contemporary" właśnie mniej więcej tak jest. Aczkolwiek krótki koniec nie jest wcale taki zły jak to na Optycznych (chyba) przeczytałem. ;-)

igorrro  Dołączył: 18 Lip 2011
do fotografi macro pentaxowskie szklo jest slabsze w porownaniu z ta sigma???
a jak w praktyce sprawdza sie to szklo

Sigma 50mm f/2.8 EX DG Macro Lens

schwefel  Dołączył: 17 Gru 2007
Na papierze jest słabsze ale w praktyce raczej nie odczujesz różnicy w powiększeniu 1:2.7 vs 1:3.2 i ostrzeniu z 22cm vs 28cm.

50/2.8 Macro to nie ma co porównywać bo to pełnoprawne szkło makro.

Informacja ważna dla posiadaczy Sigmy w wersji "C" - jest nowa wersja firmware (1.01) do tego obiektywu z naszym mocowaniem.

Obiektyw z oprogramowaniem 1.00 niewłaściwie meldował do aparatu o długości ogniskowej dla systemu stabilizacji w zakresie krótkich ogniskowych. Powodowało to "nadaktywność" stabilizacji w aparacie i skutkowało paradoksalnie poruszonymi zdjęciami.

Upgrade jest możliwy w serwisie lub samodzielnie, przy pomocy USB Dock-a.

Tak przy okazji sprawdziłem exiftool-em na zdjęciu (które ku swojemu zdumieniu poruszyłem lekko przy 1/30 s) dla ogniskowej 17 mm (zapisanej w pliku PEF) parametr SR Focal Length wynosił 52 mm ;-) Firmware 1.01 melduje już dobrze.

Loki  Dołączył: 25 Wrz 2011
komtur napisał/a:
"nadaktywność" stabilizacji w aparacie i skutkowało paradoksalnie poruszonymi zdjęciami. Upgrade jest możliwy w serwisie lub samodzielnie, przy pomocy USB Dock-a.

Nie wiem jaką mam wersję, ale prawdopodobnie starszą, bo ma co najmniej 3 lata (kupiłem używaną). Jednak mam dokładnie taki sam problem z OS-em. O ile na Kasetce wcale tego nie odczuwałem, o tyle po trzech tygodniach używania tego szkła z K5-II zauważam takie właśnie anomalie. Zwłaszcza przy zmianie ogniskowej: stabilizacja szaleje - włącza się, wyłącza, sama nie wie co :P Problem ustaje po wyłączeniu jej na obiektywie - tylko jaki w tym sens?

Mam jakieś szanse na zażegnanie tego problemu w starej wersji? A może to soft puszki? Chyba że jestem skazany na stabilizację z body...

Loki napisał/a:
Nie wiem jaką mam wersję, ale prawdopodobnie starszą

Jeśli tak, to problem Cię nie dotyczy. Tym bardziej, jeżeli masz wersję z własną stabilizacją (OS). Problem dotyczył wersji "C" - łatwo ją poznać po "chromowanym" kółeczku z literką "C". Ona współpracuje ze stabilizacją w aparacie i tu był problem. W pewnym momencie (stosunkowo krótko) była też wersja jeszcze bez "C", ale już bez własnej stabilizacji. Czy problem jej dotyczy - nie wiadomo.

komtur napisał/a:
Jeśli tak, to problem Cię nie dotyczy. Tym bardziej, jeżeli masz wersję z własną stabilizacją (OS).

Tak, taką mam - sprawdziłem, kupiona na przełomie 2010 i 2011. Skoro jednak problem mnie nie dotyczy, to jak wytłumaczyć szalejącą stabilizację w kontakcie z K5-II?

Stabilizacja w puszce jest wyłączona. Ta w szkle raz się włącza, raz wyłącza, ogólnie 'klika' i wariuje, szczególnie przy zmianie ogniskowej. Jak mówiłem, w Kasetce tego nie było.

Upgrade softu w body? Kalibracja szkła w serwisie?

Jeżeli wariuje sam OS w obiektywie, to albo masz awarię OS po prostu :-( i serwis, albo to kwestia jakichś problemów we współpracy z aparatem. W "C" to był problem typowo "programowy", bo obiektyw meldował nieprawdziwe długości ogniskowej do systemu SR w aparacie, a sam żadnej stabilizacji nie posiada. Przy OS włączonym w obiektywie (i jednocześnie wyłączonym w puszce) to sam obiektyw, bez udziału aparatu powinien "wiedzieć" kiedy i jak ma OS działać i komunikacja z aparatem nie powinna mieć znaczenia. Za to jeżeli wyłączysz OS w obiektywie, a włączysz w aparacie - wtedy informacje z obiektywu muszą wędrować do aparatu z obiektywu. Znaczy to, że w Twoim przypadku problem może mieć bardziej złożony charakter... Poszukaj na pentaxforums, tam kilka dni temu ktoś odkrył problem z wersją "C" i poinformował Sigmę. Po kilku dniach był już nowy firmware na stronie Sigmy :shock: Jeśli jest jakaś nowy firmware do Twojej wersji, to i tak tylko do serwisu z nią, bo USB Dock jest do wersji "z literkami" - A, S i C.

Możliwe też, że ktoś od nas tutaj będzie miał informacje co do zachowania Sigmy z OS przypiętej do K-5 II

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Miałem podobny przypadek tyle że ze zwykłym K-5. Sigma była na gwarancji i szybko na serwisie załatwili sprawę pozytywnie.

Przyjrzałem się problemowi dokładniej i stwierdzam, że to bez znaczenia, czy OS jest włączony, czy nie. Obraz po prostu 'skacze' przy zmianie ogniskowej - szczególnie od 24 do 50mm.

Jest dokładnie jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=mQ7l2tOt2Jw

Czyli co, padła stabilizacja? Z tego co się naczytałem, to naprawa kosztuje 700zł, czyli jakieś 3/4 wartości szkła. Gwarancja skończyła się dobre 2 lata temu.

Tylko jak wytłumaczyć fakt, że ten problem ujawnił się dopiero po zmianie puszki? Aż taki zbieg okoliczności?

Skocz do: