tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zakupy w Chinach
Wpadłem na mało innowacyjny pomysł pobudzenia Chińskiej gospodarki, a jednocześnie skorzystania na tym, bo ceny niższe.

Interesują mnie wyroby z plastiku z Chin. Czy ktoś wie jak szukać takich fabryk lub gotowych wyrobów w sklepach? Czy ktoś umie się poruszać po Chińskich webach, bo ja nic nie znajdę wśród tych krzaczków.

Po tym wszystkim będę zadawał pytania typu:
- jak to przywieźć ?
- jakie są koszty opakowań zbiorczych [nie mówię o kontenerach, raczej o paletach] ?
- czy ktoś to kiedyś załatwiał ?

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Re: Zakupy w Chinach
tref napisał/a:

- jak to przywieźć ?

Raczej statkiem. No chyba, że pojedyńcze wyroby są z gatunku dóbr "luksusowych" to wtedy może samolotem się opłaci.

tref napisał/a:

- jakie są koszty opakowań zbiorczych [nie mówię o kontenerach, raczej o paletach] ?

W zależności od wagi. Jeśli towar jest raczej przestrzenny to stosowane są przeliczniki, np. 1 europaleta = 700 kg. Dochodzą różnego rodzaju opłaty portowe, handlingowe, itp. Wyślij maila do firm zajmujących się spedycją, podaj dane to dostaniesz wycenę.

tref napisał/a:

- czy ktoś to kiedyś załatwiał ?

Trochę roboty jest.

Przy początkowych kontaktach musisz być nastawiony na dokonanie przedpłaty. Co z kolei wymaga starannego wyboru sprzedawcy, bo przecież nie chcesz jeździć do Chin aby odzyskać kasę ? Istnieje co prawda instrument finansowy pt. akredytywa, ale chińczycy nie są raczej jej zwolennikami.
Musisz pilnować dokładnie swojego kontrahenta, aby dokumenty dołączane do przesyłek były dokładnie takie jakie są wymagane u nas. Najlepiej jest prosić o przesłanie skanów wszystkich dokumentów przed wysyłką, i skonsultowanie ich treści z agencją celną, która będzie dokonywała odprawy u nas. ( bo sam raczej nie chcesz tego robić, prawda ? ). I dopiero po akceptacji dokumentów zezwolenie na wysyłkę.
Odpada wszelkiego rodzaju kombinowanie z zaniżaniem wartości celnej, bo ostatnio są na to uczuleni.

To tak po krótce.

Zaintrygowały mnie te wstawki:
motomouse napisał/a:
przecież nie chcesz jeździć do Chin aby odzyskać kasę ?
motomouse napisał/a:
bo sam raczej nie chcesz tego robić, prawda ?
:evilsmile:

Dzięki za otwarcie oczu na niuanse. Eh, nie może być łatwo. Wartości zaniżać nie będzie po co, bo wyobrażam sobie, że to nie będzie droga inwestycja. Statek - raczej najlepszy środek transportu, bo tańszy.

Nadal nie wiem gdzie mam szukać producenta :roll:

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Co do jeżdzenia do Chin : najprawdopodobniej przy początkowych transakcjach chińczycy nie wyślą Ci towaru bez uprzedniej zapłaty. Może się zdarzyć, że trafisz na pana, który zapomni wysłać towar pomimo Twojej wpłaty. Oficjalne procedury odzyskania pieniędzy w takim przypadku są powolne. I raczej niesktuteczne. Przed tym może Cię zabiezpieczyć akredytywa jako forma płatności, tzn. Ty wpłacasz kasę do banku, który będzie obsługiwał płatność, a oni ją wysyłają do sprzedawcy w momencie dostarczenia kompletu dokumentów potwierdzających wysyłkę.

A co do samodzielnego użerania się z UC - koszt odprawy przeprowadzonej prze agencję, która działa z Twojego upoważnienia to ok. 150-250 PLN. W zależności od regionu polski. Jak dla mnie cena warta uniknięcia spotkania z UC. Zresztą ... nie wiem, czy czasem teraz nie jest tak, że odprawy mogą być dokonywane tylko przez agentów z licencją, czy jak to się tam zwie. Kiedyś jako zwykły śmiertelnik mogłeś sam sobie wypełnić SAD i inne dokumenty ( jak umiałeś ) i sam użerać się z celnikiem. Teraz jak jest nie wiem, bo od dłuższego czasu zajmuję się czymś innym.

Chińskiego nie znam, to Ci nie pomogę. Ale spróbuj może znaleźć stronę po angielsku ;) ?

motomouse napisał/a:
Ale spróbuj może znaleźć stronę po angielsku
To pojście po linii najmniejszego oporu :evilsmile:

Napisałem maila do faceta, który się tym zajmuje na co dzień. Zobaczymy co powie, bo Twoje uwagi wiele wyjaśniły i zmobilizowały do działania poprzez kogoś, a nie samemu. :-D

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
tref, czasem produkcja w Polsce jest tańsza niż w Chinach. Znam firmę, która zrezygnowała z zakupów w Chinach i sami uruchomili produkcję bo taniej.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
tref napisał/a:
Interesują mnie wyroby z plastiku z Chin

Rozpoczynasz produkcję gripów?

Ja nie :-D
Mój pomysł dotyczy czegoś innego.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Odzież z latexu? Mówiłem Ci, że sprzedaż wiązana z pióropuszem może byćnazbyt niszowa jak na ten kraj.

Michu napisał/a:
Odzież z latexu

Mam zdjęcia wzorów takiej odzieży ale na forum nie bardzo można pokazać ;-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
tref napisał/a:
Mój pomysł dotyczy czegoś innego.

wibratory? :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
Mam zdjęcia wzorów takiej odzieży ale na forum nie bardzo można pokazać ;-)

Jako fotki testowe w każdej chwili :-P

Udaję, że nie widzę. :mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
Mam zdjęcia wzorów takiej odzieży ale na forum nie bardzo można pokazać

Masz linka jakiegoś? ;-)

mygosia napisał/a:
Masz linka jakiegoś?

Podaj e-mail na PW to Ci wyślę.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Na allegro kiedys były aukcje takich małych broszurek, jak to robic z Chinczykami:P

Czyli cała procedura, i adresy dwóch stron grupujących producentów wszystkiego co chińskie - takie allegro dla firm, a nawet panorama firm bardziej. Na jednym z portali byłem kiedyś zarejestrowany - może uda mi się odnaleźć adres - to podsunę. Pewno Luke Google też by pomógł - angieskojęzyczne strony.

A z drugiej strony - podjedź do chińskiego centrum - między trasa krakowską a katowicka, tam naprawde jest wszystko, a jak nie to może sami ściągną i ci kupę czasu i nerwów zaoszczędzą.

pzdr
flood

flood, rewelacja, muszę się o to centrum popytać, byłoby świetnie!Wcale mi nie zależy na tym, żeby coś samemu ściągać, skoro ktoś może zrobić to za mnie!

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jakoś dopiero teraz wpadłem na ten wątek. Moje uwagi
- spokojnie można robić interesy z obcokrajowcami, nawet z chińczykami
- najpierw kup niewiele, zobaczysz czy kontrahent rzetelny a towar zgodny z zapowiedziami
- umowa musi być dobrze spisana, ze wskazaniem na jakiś sąd europejski w przypadku sporów
- sam nie odprawiaj, umrzesz zanim skończysz z celnikami (musiałem sam pomóc przy jednej dostawie bo agencja miała za mało wiedzy merytorycznej - celnicy to taki Bareja w miniaturze, świat stanął tam w miejscu 20 lat temu - urzędnik jest panem i władcą i nic mu nie podskoczysz)
- agencja, agencji nierówna - jedna żąda co chwila wyjaśnień, tłumaczeń a druga przysyła ci towar (na PRV mogę ci podać nazwy)

Skocz do: