sokar  Dołączył: 05 Lip 2014
Dobra, w każdym bądź razie wiem już, że z 300mm ustrzelić się da taką sarenkę, reszta to sztuka cierpliwości.
To jeszcze mam pytanie jak DA 55-300 sprawuje się w fotografowaniu rajdówek bo z tego co zauważyłem to czasem i 1/800s to za długo aby samochód nie wyszedł poruszony (wiadomo zależy jak się stanie). Z ISO nie mogę szaleć bo mam tylko K-X, ale z drugiej strony to i tak zazwyczaj rajdy są w ciągu dnia. Ma ktoś może taką kombinacje K-X + DA 55-300 chodzi mi tu przede wszystkim o celność, szybkość AF?

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
Różne rzeczy można powiedzieć o DA 55-300, ale raczej nie to, że ma szybki AF.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Zasadniczo to przy dobrym oświetleniu nie powinno być większych problemów . Inna sprawa to technika . Wstępne ustawienie ostrości , prowadzenie obiektu ruchem aparatu . Samo się nie zrobi . Na śledzenie obiektu i AF-C w kxsie to raczej bym nie liczył . Gdzieś widziałem jakieś rajdy robione tym obiektywem ale już nie pamiętam czy tutaj czy na pentax forums .

sokar  Dołączył: 05 Lip 2014
O tym, że fotografowanie rajdów wymaga techniki to się przekonałem boleśnie na moim pierwszym rajdzie gdzie dopiero trzeciego dnia coś mi tam zaczęło wychodzić.
I tak z moim budżetem do maksymalnie 1500zł nie dostanę niczego lepszego dłuższego od DA 55-300 czy się mylę? Chodzi mi na pewno o zoom.

pinkman  Dołączył: 31 Paź 2013
Dołóż trochę do używanego Tamrona 70-200 2.8, to szkło o kilka klas lepsze (delikatnie mówiąc) od DA 55-300.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Kuba Nowak napisał/a:
Tym bardziej polecam, że na algierze właśnie się pojawił w niezłej cenie.
Ten za 4800 zł?

Skocz do: