keram7719  Dołączył: 30 Mar 2010
K200D + AF540FGZ i ciemność
Koledzy pomocy!
Przejrzałem dużo tematów odnośnie problemów z lampą AF540FGZ i nie znalazłem podonego do mojego stąd nowy temat.
Sprzęt Pentax K200D+ lampa Pentax AF-540FGZ
Mój problem polega na tym, że lampa nie naświetla zdjęć (nie jest to niedoświetlenie tylko kompletna ciemność). Jak robię zdjęcie ustawiam tryb Av na aparacie, na lampie mam P-TTL, guzik test świeci, robię zdjęcie i totalna ciemność, jest błysk, ale jak by tylko ten pierwszy kiedy aparat mierzy światło i nie ma właściwego.
Naciskając test jest błysk, również jest błysk modelujący.
Problem występuje we wszystkich trybach. A jak daję aparat na manuala, i na lampie manual to nie ma błysku tylko lampa się zawiesza, wygląda to tak, że świeci się guzik test i nie reaguje na nic, żadne guziki nie reagują w lampie, nawet wyłączenie. Zoom nie odpowiada na zmiany ogniskowej na obiektywie, pomaga tylko otwarcie i zamknięcie klapki z bateriami i ponowne włączenie lampy.
Żeby było śmieszniej to lampa normalnie pracuje w trybie bezprzewodowym z wbudowaną lampą w aparacie.
Aparat z lampą Nikona SB-28 w trybie A (auto lampy) pracuje bez zarzutów.
Lampa podpięta do Zenita w trybie M normalnie się wyzwala (z K200D już nie tylko zwiska).
Czy któryś z Was doświadczył czegoś podobnego??

Pomocy!

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Witam@
Pewno niewiele Ci dopomogę, ale bardzo podobnego zjawiska doświadczyłem, kiedy kupowałem lampę. W sklepie testowaliśmy z panem sprzedawcą ten sam zestaw i mimo różnych konfiguracji parametrów efekt był taki sam - "ciemność widzę, ciemność". Może jakieś głębsze wskazówki sa ukryte w instrukcji obsługi, którą przejrzeliśmy w sklepie dość pobieżnie? Odnoszę wrażenie, że po podpięciu sprzętu i skonfigurowaniu na AUTO powinien działać, a nie działał.
W efekcie kupiłem prostszą (i dużo tańszą :-) ) Sigmę EF 500 DG ST, która od pierwszego strzału współpracowała z puszką poprawnie. Może jest to wina softu w K200d, nie wiem, nie mam koncepcji. Sigma sprawdza się super, a jak wspomniałem, była na wyprzedaży, bo wprowadzali nowy model (o czym pan w sklepie mnie lojalnie poinformował) i kosztowała 450 pln.
Pozdrawiam@

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Miałem nieco podobny problem z K200D i FGZ 540. Sprawdź ustawienia trybu slave wg. opisu ze str. 44 instrukcji. Ma być tryb SL1. O dziwo to ustawienie wpływa także na pracę lampy w normalnym trybie (nie tylko w wireless !)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
jednemu nie błyska, drugiemu nie naświetla - zaczynam się obawiać. Chyba pora schować swoją lampę w najgłębsze miejsce w szafie.
Ciężkie czasy przyszły dla lamp pentaxa :shock:

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
U mnie nie ma problemu z błyskaniem ale zauważyłem coś innego.
Celując w ciemności w gładką ścianę mój k200 ma problem ze złapaniem ostrości jeśli wybrany mam centralny punkt AF. W przypadku pozostałych puntów problemu nie ma! Jeśli wybór punktów AF ustawię na "auto" to właściwie nigdy nie wybiera mi centralnego :roll: Dodam jeszcze że jest tak dla każdego obiektywu który mam.
Czy moglibyście sprawdzić jak to u was wygląda? :-B

Pozdrawiam!

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
W moim K200 nie zauważyłem nic niepokojącego

Na ścianie to i tak Metz wyświetla mi czerwoną krateczkę do ostrzenia.

540 też wyświetla paski i właśnie o ustawienie ostrości z pomocą tych pasków mi chodzi ;-)

Zawsze używam centralnego, i nigdy nie zdarzyło mi się to, co mówisz, za to zawsze cieszę się jak dziecko, że ostrzy mi z tym wspomaganiem w zupełnej ciemnicy :-) .

Natomiast zauważyłem, że to światełko jest trochę pod kontem do osi obiektywu,
tzn. zchodzi w dół lekko (coś a'la paralaksa).
Spróbuj może odsunąć się bardziej od tej ściany - może w danej odległości czujnik ostrości widzi akurat samo światło - zamiast kontrastu światło-cień.

sprawdzałem i odległość nie miała znaczenia... za każdym razem to samo.
ale widzę volender, że Ty masz K10 więc może to przypadłość K200 albo tylko mojego egzemplarza :roll:
wcześniej kiedy miałem Metz'a 48 nie badałem tego dokładnie ale AF też chyba się gubił...

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Gdy patrzysz przez wizjer, to masz czerwony pasek w polu czujnika centralnego?

[ Dodano: 2010-06-07, 16:22 ]
Albo może ustaw na próbę AF na punkt centralny

keram7719  Dołączył: 30 Mar 2010
DZIAŁA!!
Lampa żyje i ma się dobrze! Najprostsze rozwiązania są najlepsze!
Wszystkiemu winne były akumlatorki, a właściwie ich rozładowanie.
Po naładowaniu lampa zaczęła działać normalnie.
Co ciekawe aparat (K200D) działał na nich normalnie i nie marudził, nawet wskaźnik pokazywał "full" i tak dla wszystkich 3 kompletów.
Trzeba przyznać, że lampa zachowuje się co najmniej dziwnie na mało naładowanych akumlatorkach, czyli brak błysku głównego (to akurat rozumiem brak prądu na drugi błysk), zwiski lampy w trybie manual, normlne działanie w trybie bezprzewodowym, do tego test jak i błysk modelujący w normie (logiczne wg. mnie było by, gdyby na słabo naladowanych akumlatorkach przycisk test by się nie zaświecił). W instrukcji piszą, że przy mało naładowanych akumlatorkach przycisk test zapala się po dłuższym czasie niż 20 sek., ale nie jest tak, przyskisk testu działa "prawie normalnie".
A już chciałem lampę rozkręcać, już miała jechać do serwisu.... :-)

keram7719, hmm.. ja swoją (i co więcej made in china) katuję w sumie do póki nie przestanie się w ogóle ładować ze słabych aku. No ale cieszę się, że problem rozwiązany ;-) .
mdraht, miałem poprzednio także metza 48, i też żadnych problemów - ale tak jak mówisz, może to body. A przy normalnym oświetleniu ostrzy Ci na centralnym? może Ci wysiadł ten centralny po prostu :mrgreen:

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
keram7719 napisał/a:
W instrukcji piszą, że przy mało naładowanych akumlatorkach przycisk test zapala się po dłuższym czasie niż 20 sek., ale nie jest tak, przyskisk testu działa "prawie normalnie".
Przycisk "test" dziala jesli lampa zebrala wystarczajaco duzo ladunku by wyzwolic blysk.
W trybie P-ttl jesli lampa jest niepodlaczona do aparatu blysnie z pelna sila-wtedy zgodnie z instrukcja moze sie ladowac i 20sekund. Tak to dziala u mnie na rozladowanych akku.
Podaj jakich uzywasz baterii, bo moze tutaj byc problem.
Ja uzywalem bezproblemowo:
NiMH
HAMA 2700mAh
Energizer 2500mAh
Sanyo 2700mAh
oraz
Eneloop 2000mAh

W lampie te akku dzialaja praktycznie do "konca", gdy juz dawno K200D na nich sie nie uruchamia.

bumbum  Dołączył: 17 Wrz 2007
elgreen napisał/a:
Przycisk "test" dziala jesli lampa zebrala wystarczajaco duzo ladunku by wyzwolic blysk..

A jeśli przycisk "test" nie działa - nie powoduje błysku ani tez sam się nie zapala na czerwono?

Słychać charakterystyczne bzyczenie ładowania palnika przez jakies 3-5 sek a później nic.
Elektronika i wszystkie pozostałe przyciski i funkcje dają się przestawiać.

Lampa nie działa równiez z korpusem. Gwarancji już nie ma.

Macie jakieś porady co można by z tym zrobic?

Skocz do: