malwina  Dołączyła: 04 Lut 2014
AF-540 FGZ nie dziala na aparacie (K-5 II)
Witam. Problem polega na tym ze lampa nie dziala ani gdy jest zalozona na body ani w trybie bezprzewodowym. Jedyna opcja to podniesc wbudowana lampe albo uzyc zewnetrznej lampy (mam jeszcze YN560III i dwa YN RF-603C II) .Domyslam sie ze odpala przez fotocele poniewaz jak tylko zaslonie szybke lampy dlonia to przestaje dzialac.

Z tylu lampy z wszystkich tam obecnych przyciskow i przelacznikow zupelnie nie dziala przelacznik synchronizacji a przycisk M/C/S dziala co trzeci raz pokazujac w PGR SLAVE wiec zupelnie pominiete jest MASTER i CONTROL.

Gdy zakladam lampe na body po wlaczeniu i ustawieniu na WIRELESS pojawia sie P-TTL ale jak tylko wlacze aparat to znika ale zapala sie ponownie gdy gasnie gorny wyswietlacz czyli po 10 sekundach lub gdy zaczynam zdejmowac lampe z body i przestaje dotykac pinow. W trybie ON mam tylko TTL , A , M i SB.

Nie wiem co jeszcze moge dodac poza tym ze kilka miesiecy temu lampa spadla mi z wys.okolo 1.5m na podloge i pekla stopka ktora trzeba bylo wymienic.

Pozdrawiam

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
malwina napisał/a:
i pekla stopka ktora trzeba bylo wymienic.
A kto to wymieniał ? Niech poprawia. Objawy wskazują na niepełną komunikację lampy z korpusem, czyli właśnie błąd w stopce--albo piny źle połączone, albo coś z przewodami.

[/quote]A kto to wymieniał ? Niech poprawia. Objawy wskazują na niepełną komunikację lampy z korpusem, czyli właśnie błąd w stopce--albo piny źle połączone, albo coś z przewodami.[/quote]

Dada dziekuje za odpowiedz. Wymienial maz i zanim wysle lampe do serwisu "pozwole" mu zajrzec jeszcze raz ale z tego co widzialam to te kabelki sa bardzo krotkie .

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
malwina napisał/a:
te kabelki sa bardzo krotkie
To nie ma nic do rzeczy, kabel A ma być podłączony do pinu 1, kabel B do pinu 2 etc.

piotr_luk napisalam co widzialam a tak naprawde zadnych kabli nie trzeba bylo podlaczyc poniewaz nie byly rozlaczone - tak jak pisalam wczesniej wymieniona byla stopka lampy a nie uchwyt stopki.

Lampe wyslalam dzisiaj do serwisu i zapewne w ciagu paru najblizszych dni dowiem sie cos wiecej.

Pozdrawiam

Skocz do: